Genel Sağlık Genlerimiz hayatımızı nasıl etkiliyor?

Genlerimiz hayatımızı nasıl etkiliyor?

03.07.2015 - 12:34 | Son Güncellenme:

Doğduğunuz andan itibaren sizi nelerin beklediğini keşfedin.

Genlerimiz hayatımızı nasıl etkiliyor

Prof. Dr. Dilek Demir Erol,doğduğumuz andan itibaren hayatımızı genlerin yönettiğini belirterek; “Kendi sağlığınız için genlerinizi keşfetmelisiniz!” diyor.

Haberin Devamı


Çünkü genlerimiz bizim en zayıf ve en güçlü yanlarımız… İşte bu yüzden herkesin hastalıklara karşı direnci ve ilaçlara vereceği tepki farklı…

Hepimiz birbirimizden farklıyız…

Doğduğumuzdan itibaren yaşamımızın orkestrasını yöneten şeflerimize sahip olduğumuz için çok şanslı sayılırız:
Genlerimiz. Genlerimiz bizim en zayıf ve en güçlü yanlarımız olup genlerimizin çalışmasına bağlı olarak hastalıklara karşı olan direncimiz veya ilaçlara karşı olan yanıtımız değişim gösterir. İlaçların vücudumuz tarafından işlenebilmesi gerekir.

Bu görev enzim molekülleri aracılığıyla gerçekleştirilir, genlerimiz ise molekülleri üreten fabrikayı temsil eder. Genlerdeki farklılaşmalar moleküllerin işlevlerini değiştirebilir.

Çoğu ilaçların etkinlik ve yan etki konusunda kişiden kişiye farklılık gösterdikleri kabul edilir. Birçok ilaç için kişiden kişiye değişen bu özellikler kısmen ilaçları metabolize eden enzimleri, ilaç taşıyıcılarını ve/veya ilaç hedeflerini şifreleyen genlerdeki değişikliklere bağlıdır.

Farmakogenetik, genetik temelli ilaç etkinliği ve yan etkilerin farklılıkları konusunda incelemeye yönelik ve ilaçla tedaviye verilen bireysel tepkileri yöneten gen ağını tanımlar. Tedavide en güvenli ilaç rejimini kullanmamızı sağlar.

Haberin Devamı

Farmakokenetik“doğru kişi için doğru dozda doğru ilaç seçimini” kolaylaştıran bir bilimdir.

Genlerinizin iyi olmanız konusunda nasıl bir sır sakladığını keşfedin…

İyi olmanın ardındaki sır: Farmakogenetik Testi

Genetik bilimindeki keşifler, kalıtım yoluyla taşıdığımız genlerin, bünyemizin ilaçlara verdiği farklı tepkilerin belirlenmesinde etkili olduğunu gösteriyor.

Genlere bağlı olarak her birimizin vücudu değişik maddeleri farklı şekilde parçalar ve metabolize eder. Bu da her birimizin ilaç bileşimlerine ve beslenme şekillerine farklı tepkiler verdiği anlamına gelir. Bu yüzden, başka birisinde iyi sonuç veren bir ilaç sizin için en iyisi olmayabileceği gibi zararlı dahi olabilir .

Karşılaşılan değişik tepkiler sadece genlerimize değil, yaş, beslenme şekli, sağlık durumu, çevresel etmenler ve süregelen tedavilere de bağlıdır.

Haberin Devamı

Bunun sizin için neler ifade edeceğini birkaç örnekle açıklamak gerekirse:

1. Hayatınızın bir döneminde depresyondan şikâyetçi olursanız doktorunuz size bir anti-depresan ilaç tavsiye edebilir. Eğer bir genetik değişkenin taşıyıcısıysanız, bu durumunuzun bazı anti-depresanlarınmetabolik işleyişini düşürmesi nedeniyle, yan etkilere maruz kalmanız sizin için daha yüksek bir olasılıktır.

Farmokogenetik testi ve özellikle bu test sonuçlarını yorumlayan son bilimsel gelişmeler çerçevesinde özelleştirilmiş “Bireysel Raporlarınız” ile doktorunuz bu genetik değişkenden haberdar olacak ve size tedavinizi en iyi biçimde gerçekleştirecek öneriyi yapabilme olanağına kavuşacaktır.

2. Yüksek tansiyondan şikayetçiyseniz doktorunuz size tansiyon düşürücü birilaç tavsiye edebilir. Eğer siz de greyfurt suyu tüketiyorsanız, greyfurt suyundaki bazı bileşenler ile bazı tansiyon düşürücü ilaçların aynı metabolik süreçte atıldığını göz önünde bulundurarak dikkatli olmalısınız. Bu durum ilacın vücudunuz için biyolojik olarak kullanılırlığını etkileyerek size yüksek yan etki riskiyle karşı karşıya bırakabilir.

Haberin Devamı

Farmokogenetik testi ve özellikle bu test sonuçlarını yorumlayan son bilimsel gelişmeler çerçevesinde özelleştirilmiş “Bireysel Raporlarınız” ile doktorunuz hangi ilaçların ve besinlerin birbirini etkileyen metabolik süreçlerden geçtiğine dair bilgiye sahip olacaktır. Böylece doktorunuz sizinle tedavinizin başarısında etkili olacak farklı uygulamaları ve / veya yaşam şeklinizdeki değişiklikleri konuşacaktır.

3. Hayatınızın bir döneminde mide asidi reflüsünden şikâyetçi olursanız doktorunuz asit önleyici bir ilaç tavsiye edebilir. En son araştırmalar mide asidi reflüsünün durdurulmasında tedavinin başarısı veya başarısızlığıyla ilintili en önemli faktörlerden birinin, bireyin genetik yapısına bağlı olduğunu ortaya koymuştur.

Farmokogenetik testi ve özellikle bu test sonuçlarını yorumlayan son bilimsel gelişmeler çerçevesinde özelleştirilmiş “Bireysel Raporlarınız” ile doktorunuz sizi genetik yapısı konusunda bilgilendirilecek ve genetik yapınıza en uygun ilaçları ve / veya tedavileri saptayabilecektir.

Haberin Devamı

Farmakogenetik testi; vücudunuzun metabolik yapısını belirlemek üzere tükürük örneğinizi tahlil etmenin yanı sıra, özellikle bu test sonuçlarını yorumlayan son bilimsel gelişmeler çerçevesinde özelleştirilmiş “Bireysel Raporlarınız” ile tıbbi geçmişinizi ve yaşam şeklinize dair faktörleri de göz önünde bulundurarak, doktorunuzun ve sizin size en uygun sağlık rejiminin uygulayabilmenize olanak verir.

Ne yapılabilir?

Test için yapmanız gereken sadece tükürük örneği vermektir. Aç kalmanız veya başka bir hazırlık gerekli değildir. Farmokogenetiktesti sizin ilaçlara verdiğiniz tepkileri etkileyen genetik farklılaşmaları saptar ve size tahlillerinizin ve sonuçlarınızın yorumlarını, sizin genetik yapınıza bağlı olarak sizin için “bireyselleştirilmiş” olarak sunar.

Yazarlar