Editörün Seçtikleri Gülersoy sokak satıyor

Gülersoy sokak satıyor

17.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gülersoy sokak satıyor

Gülersoy sokak satıyor


Gelir kaybıyla sarsılan Turing, 250 milyarlık vergi şokuyla yıkıldı. Tablolar gitti, sıra Soğukçeşme ve Yeşil Ev'de...


       Harap olmuş onlarca tarihi esere can veren Turing, Maliye'nin geriye dönük olarak istediği 250 milyar liralık vergi cezası nedeniyle krize girdi.
       İstanbul aşığı Turing Genel Müdürü Çelik Gülersoy, işçi alacak ve tazminatlarıyla, kurum giderlerine ödeyebilmek için Fransız ressam Prieur Bardin'in 1899 imzalı "Tophane ve Boğaz" tablosunun da aralarında bulunduğu 50 milyar liralık antika sattıklarını söyledi.
       Satışlara devam ettiklerini belirten Gülersoy, destek görmedikleri takdirde defalarca dünyanın en ünlü yayın organlarına haber olmuş Yeşil Ev ve Soğukçeşme Sokağı'nı da satışa çıkaracaklarını vurguladı.
       İçi kan ağlayarak satılacak yeni tablo ve antikalarını ortaya çıkarıp müzayedecilere gönderen Gülersoy, bir dönem bin kişi olan personel sayısının 150'ye indiğini, onların maaşlarını da ancak ay sonları ödeyebildiklerini belirtti.

Umut Ecevit

       İçinde bulundukları zorluğu Başbakan Bülent Ecevit'e bir rapor göndererek anlatan Gülersoy, "Bence en uygun formül; Türk pop şarkıcılarının Dolmabahçe Stadı'ndaki konserlerini bile finanse eden Tanıtma Fonu'ndan küçük bir aktarma yapılmasıdır. Turing, dünya ölçeğinde gerçek tanıtmanın en parlak örneklerini sergilemiştir. Şimdi bu hizmetlerin ufak bir bedelini devlet öderse mesele kalmaz" dedi.

Mali sıkıntının nedenleri

       Turizm işletmeleri olan Turing'in bu sektördeki sıkıntı nedeniyle gelir kaybına uğradığını, geçici bir süre Fenerbahçe Parkı'ndaki otoparkın gelirinden mahrum kalmalarının da kurumu etkilediğini belirten Gülersoy, en büyük darbeyi vergi cezası nedeniyle yediklerini belirtti.
       Kar amacı gütmeyen, gelirinin tümünü kamuya harcayan 77 yıllık Turing'i, Maliye Bakanlığı'nın 1982 yılından itibaren vergi kapsamına almak istediğini belirten Gülersoy, bunun üzerine dava açıp hem mahkemede hem de Danıştay'da kazandıklarını hatırlattı.
       Buna rağmen Maliye'nin bu kararı dikkate almayıp üst üste üç yıl daha vergi isteyerek aynı senaryonun yaşandığını belirten Gülersoy, şöyle devam etti:
       "Dördüncü yıl inanılmaz birşey oldu. Danıştay fikir değiştirdi ve bizi vergiye soktu. Beş yıldır o vergiyi ödüyoruz. Geçen yıl inanılmaz bir iş daha oldu. Maliye, Danıştay'ın bizi haklı gördüğü yıllar için vergi ve gecikme cezası istedi. Bu ceza değil ölüm fermanı. Danıştay bunu da onayladı. Kararın gerekçesi yok. Danıştay Dairesi üstelik dosyayı bir sene bekleterek 100 milyarlık cezanın 250 milyara çıkmasını da sağlamıştır."

Neler kazandırdı?

       Çelik Gülersoy, kazandırdığı eserler arasında, Sultanahmet'teki Yeşil Ev, Cedit Mehmet Efendi Medresesi, Soğukçeşme Sokağı, Yıldız Parkı'nın imarı ve düzenlenmesi, Malta ve Çadır Köşkleri, kır kahveleri, Emirgan Parkı'ndaki Beyaz, Sarı ve Pembe Köşk, Çamlıca Tepesi, Hidiv Kasrı, Fenerbahçe Parkı, Feneryolu Kameriyesi, Kariye Semti, Roma Sarnıcı, Büyükada Kültür Evi, Ahmet Emin Yalman Köşkü, Safranbolu'da Koru Oteli, Safranbolu'da Havuzlu, Cevizli, Kirazlı konaklar, Kapıkule Gümrüğü, Babıali Kapısı başta olmak üzere birçok çeşme ve tarihi yapı onarımı bulunuyor.


Yazarlar