Yaşam HEDEFİ 9.40

HEDEFİ 9.40

18.08.2009 - 00:34 | Son Güncellenme:

100 metreyi 9.58 saniyede koşarak bir inanılmazı başaran Usain Bolt, bu mesafedeki rekoru 9.40’a çekebileceğini söylerken, ne kadar hızlı koşabileceğini kendisinin de bilmediğini söyledi!

HEDEFİ 9.40

Berlin’deki Dünya Atletizm Şampiyonası’nda erkekler 100 metre finalinde kendisine ait 9.69’luk dünya rekorunu 9.58 saniye gibi inanılmaz bir dereceye geliştiren atletizmin altın çocuğu Usain Bolt, “9.40 koşabilirim” sözleriyle, kırdığı rekorların devamının geleceğinin sinyalini verdi.
Pekin Olimpiyatları’nda 3 altın madalyayı 3 dünya rekoruyla birlikte kazandıktan sonra bütün dünyada atletizme olan ilginin yeniden canlanmasını sağlayan Jamaikalı yıldız atlet, “9.40 koşabileceğimi söyledim. Benim düşüncem 9.40’ın gelebileceğim son nokta olacağı yönünde. Ama tabii hiçbir zaman bunları bilemezsiniz. 9.5 koşmak kesinlikle büyük bir şey. Kendimle gurur duyuyorum çünkü bunu gerçekleştirebilen ilk insan benim. Doğrusunu söylemek gerekirse daha ne kadar hızlı koşabileceğimi ben de bilmiyorum. Sadece çalışmaya devam edeceğim” diye konuştu.

En büyük süre farkını gerçekleştirdi
Bolt’un Pekin Oyunları’nda 16 Temmuz 2008’de 9.69 ile kırdığı 100 metre dünya rekorunu, Berlin’de pazar gecesi 9.58’e taşıması tarihe geçti. Elektronik zaman ölçümünün hayata geçtiği 1968’den itibaren 100 metrede art arda kırılan iki rekor arasındaki en büyük süre farkı 0.11 saniye ile Berlin’de gerçekleşti. 1968 Meksika Oyunları’nda Jim Hines, 100 metreyi 9.95’te koşmuştu. Bu rekorun 0.11 saniye geliştirilmesi ise tam 28 yıl sürdü. Donovan Bailey 1996’da rekoru 9.84’e taşıdı. Bolt ise, Pekin Oyunları’ndan sadece 1 yıl sonra dünya rekorunu 0.11 saniye geliştirmeyi başardı ve bunu yapan ilk 100 metreci oldu.

‘200 metrede rekor kıramam’
Bolt, bir gazetecinin “Tarihin en iyi sprinteri sen misin?” sorusuna “Bilmiyorum. Buna insanlar, atletizmseverler karar vermeli” diye cevap verdi. Bugün başlayacak ve cuma günkü finalle sona erecek 200 metre mücadeleleri öncesinde Pekin Oyunları’nda bu dalda kırdığı 19.30 saniyelik dünya rekorunu Berlin’de kırmasının zor olduğunu söyleyen Bolt, “Piste kesinlikle sıkı bir koşu için çıkacağım. Tüm sezon boyunca 200 metre yarışlarında fazla koşmadım. 200 metre için çok formda değildim. Yeni bir rekor kıracağımı düşünmüyorum. Ama şampiyona zamanı geldiğinde her zaman hazırımdır” diye konuştu.

HEDEFİ 9.40


‘Nugget’tan vazgeçmiyorAtletlere formlarını korumaları için önerilen diyet yemeklerinin aksine “nugget” denilen pane harçlı tavuklara düşkünlüğüyle tanınan, Pekin Oyunları’nda kırdığı rekorlar öncesi sabah kahvaltısında nugget yiyen Usain Bolt, 9.58 koştuğu final öncesinde de bu huyunu bırakamadığını açıkladı. Finalde mücadele ettiği vatandaşı Asafa Powell’a gönderme yapan yıldız sprinter, “Asafa, burada nugget olmadığını söyledi. Ama bunu satan bir restoran buldum ve öğle yemeğinde birçok nugget yedim” sözleriyle favori yiyeceğinden hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğini gösterdi.

Ezeli rakipten övgü
100 metrede Osaka 2007’de kazandığı şampiyonluk unvanını Bolt’a kaptıran Tyson Gay ise 100 ve 200 metredeki en büyük rakibini, “Bunu başardığı için mutluyum. Gerçekten çok mutluyum. 9.5 koşabileceğini biliyordum” sözleriyle tebrik etti.
22 yaşındaki Jamaikalı atletin Berlin’deki müthiş performansı dünya gazetelerinin manşetlerine taşındı. Fransız spor gazetesi L’Equipe, “Müthiş” başlığıyla verdiği haberde, “Tyson Gay ve Asafa Powell’ın dünya dışından gelen Usain Bolt karşısında yapacakları fazla bir şey yoktu. Jamaikalı, 9.58 ile olası olmayan ufuklar açtı” dedi. İngiliz The Times, “Gök gürültüsü şeklindeki Bolt ölümlülere yasak olan bir galaksiye giriş yaptı” derken, İspanyol spor gazetesi Marca “22. yüzyıldan bir rekor” yorumunu yaptı. Berliner Kurier ise 1936 Berlin Oyunları’nın 4 altın madalyalı ABD’li siyahi atleti Jessse Owens’a referans yaptığı haberinde “Bulutların üstünde bir yerde Jesse Owens, Bolt’u alkışlarken ‘Süper bir yarıştı Usain’ dedi” ifadelerini kullandı.

Yazarlar