Doğanın simyası 'Arı ekmeği'

Perga, arıcılar tarafından "arı ekmeği" olarak adlandırılır. O adeta Doğa'nın simyasıdır.

Son yıllarda yapılan araştırmalarla faydaları iyice ortaya çıkmaya başlamıştır. Petekli bal tüketenlerdenseniz, bazen petekleri çiğnerken ağzınıza böyle arada polenli ekşimsi değişik bir tat gelir. İşte o tat, arılar tarafından "perga" basılmış petek gözünden dolayıdır. Arılar çiçekleri dolaşıp, polen toplayıp kovana döndüğünde, daha sonra tüketmek üzere bazı petek gözlerine polen ve kendi değişik enzimleriyle yoğurduğu balı basar. Bir nevi turşu tarzında, mayalanmış, faydalı bakterilerle dolu bir besin depolamış olurlar. Bu besinle yavru arıları beslerler, bazen kendileri de beslenirler. Perga, peteklerden özel olarak geliştirilmiş şırıngaya benzer metal aletle toplanır. Toplandıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmesi daha iyi olur. Arıların petekte toplayıp sakladığı ve aslında bir tür polen olan Perga'nın son yıllarda yapılan araştırmalarla inanılmaz faydaları ortaya çıkmaya başlamıştır.

Haberin Devamı

Kas gücüyle çalışanlar için müthiş bir gıda

İçerik olarak polendeki tüm vitamin ve mineralleri ve 22 adet aminoasitleri içerir. Yani doğadaki tüm aminoasitleri içerir. Selenyum barındırır. Polenin haricinde arının enzimleriyle yoğrulmuş, fermente edilmiş, mayalanmış, bal da içerdiği için polenden de daha faydalı bir arı ürünü. Aynı zamanda "probiyotik" bir gıda olduğu için bağırsaklar için de çok faydalıdır. Günde 10 – 30 tane kadar tüketilebilir. Doğrudan yenebilir ya da bal ile karıştırılıp yenebilir. Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde sinerjik etki yaratır.

İştah açıcı özelliği vardır. Yemekten kaçınan çocuklar için çok faydalı olacaktır. İçerdiği vitaminler, mineraller ve amioasitlerle çocukların zihinsel, bedensel gelişimine katkı sağlar. Spor yapanlar, kas gücüyle çalışanlar için müthiş bir gıdadır. Bal alerjisi olmayan 2 yaş üzeri herkes kullanabilir. Ciltte de çok etkili. Solgun ve çok kuru ciltler için perga ezilip, bal ile karıştırılarak maske şeklinde de uygulanabilir.

Polenden daha faydalı

Haberin Devamı

Temel olarak, Arı Ekmeği, hakkında az bilgi yayılması nedeniyle dünya çapında fazla bilinmeyen ve kullanılan yeni bir üründür. Hangi ürünün daha yararlı olduğu sorusu oldukça sık ortaya çıkar. Arı Ekmeğinin bazı niteliklerinden dolayı Polen'den üstün olduğunu söylemiştik. Her şeyden önce, insan organizması Arı Ekmeği lapalarını Polen'den daha kolay emer. Çünkü Arı Ekmeği olgunlaştığında, onu oluşturan polen kesesi parçalanır ve içinde bulunan organizmada daha hızlı emilebilen maddeler serbest kalır. Organizma, Arı Ekmeğinin aktif maddelerini, fermantasyon sırasında daha az karmaşık bileşiklere ayrıldığı için Polen'den daha kolay emer. (Aksine, parçalanamayan polen kesesi ise Polen içeriğinin emilimini engeller.) Bedensel ve zihinsel gücü arttırmada yardımcı olan Perga'nın antiseptik, mikrop öldürücü özelliği de vardır. Bu şahane doğal besinden uzak kalmayalım.

Unutmayalım, Doğa'nın ibresi her daim gelişmeye doğrudur