Yaşam İki pizza için bilmeden servet ödemişti! 10 bin Bitcoin'i ne yaptığını açıkladı

İki pizza için bilmeden servet ödemişti! 10 bin Bitcoin'i ne yaptığını açıkladı

07.04.2024 - 10:57 | Son Güncellenme:

Yeni girişimler yapmaktan hoşlanıyordu. Ne zamandır elinde olan Bitcoinler ile alışveriş yapmak istedi. Kısa bir süre sonra da 41 dolarlık pizzaya 10 bin Bitcoin ile ödeme yaparak dünya üzerindeki ilk Bitcoin alışverişiyle tarihe geçti. Ancak o anki açlıkla yaptığı bu ödemenin milyonlarca dolar kaçırmasına neden olacağını bilmiyordu.

İki pizza için bilmeden servet ödemişti 10 bin Bitcoini ne yaptığını açıkladı

Derleyen: Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - ABD'nin Florida eyaletinde yaşayan yazılımcı Laszlo Hanyecz, çocuklarına 2 tane pizza siparişi verip bunu da Bitcoin ile ödemek istediğini yerel bir foruma yazdı. Ancak bunu yazmasının üstünden günler geçmesine rağmen teklifi kabul eden biri çıkmamıştı, ta ki 22 Mayıs 2010 tarihine kadar. 19 yaşında olan Jeremy Sturdivant, o zamanlar değeri yaklaşık 41 dolar olan iki pizza için 10.000 Bitcoin teklifini kabul etti. Sturdivant iki pizzayı satın alıp Hanyecz'in Florida'daki evine teslim etti. Laszlo Hanyecz, pizzaları aldığını yanındaki iki çocuğuyla birlikte fotoğraf çekilerek paylaştı. Gelen pizzaları da dediği gibi 10.000 Bitcoin vererek ödedi. İşte olay da tam burada koptu.

Haberin Devamı

İki pizza için bilmeden servet ödemişti 10 bin Bitcoini ne yaptığını açıkladı

Hanyecz, bu pizzalara harcadığı 10.000 Bitcoin'in değerinin önümüzdeki yıllarda hızla artacağını bilmiyordu. Eğer Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek fiyatı olan 68.990 dolara kadar elinde tutsaydı, potansiyel olarak 690 milyon dolar (22 milyar lira) civarında akıllara durgunluk veren bir servet elde edebilirdi. Bu ona özel bir ada, lüks bir malikane ve birkaç özel jet satın alabilecek büyüklükte bir servetti. Laszlo Hanyecz, "O zamanlar Bitcoin'in herhangi bir değeri yoktu, bu yüzden onları bir pizzayla takas etme fikri inanılmaz derecede havalıydı" yorumunda bulundu. O günden bu yana kripto topluluğu her yıl 22 Mayıs'ta Bitcoin Pizza Günü'nü anmak için bir araya geliyor. Bu gün herkese, Bitcoin'in mütevazi başlangıcını ve üstlendiği inanılmaz yolculuğu hatırlatıyor.

Haberin Devamı

Yapılan röportajlarda "Hiç pişman oldunuz mu?" diye sorulduğunda Hanyecz, "Pişman değilim. Bence bu şekilde Bitcoin tarihinin bir parçası olmam harika bir şey. Ben her zaman insanların Bitcoin kullanmasını istedim ve pizza satın almak benim için çok önemliydi. Bu kadar popüler olacağını düşünmemiştim ama herkes için gerçekten akılda kalıcı bir hikaye haline geldi” şeklinde yanıtladı.

İki pizza için bilmeden servet ödemişti 10 bin Bitcoini ne yaptığını açıkladı
Laszlo Hanyecz ve çocukları

'KADERİNDE BÜYÜMEK VARMIŞ'

Bitcoin’i günlük yaşamında da kullandığını dile getiren Laszlo Hanyecz, “Elimden geldiğince kullanmaya çalışıyorum. Yıllar boyunca onunla pek çok şey satın aldım. Bitcoin yazılımı ve bunun gibi şeylerle de ilgileniyorum” diyerek ekledi:

"Ancak yüz yüze ödemelerde Bitcoin'i pek kullanmadım. Bunu çoğunlukla çevrimiçi olarak yaptım. Bu, çevrimiçi olarak katılmayı sevdiğim şeylerden biri ancak yüz yüze işlere gelince bunun pek iyi bir seçenek olmadığını hissediyorum."

"Ben yapmasaydım başka biri gelip Bitcoin ile alışveriş yapmayı denerdi" diyen Hanyecz, “Belki bu bir pizza olmazdı. Ancak bana kalırsa Bitcoin'in kaderinde bir nevi büyümek vardı. O zamanlar Bitcoin hakkında her şeyi bilmiyordum. Onunla yalnızca birkaç aydır oynuyordum ve ne yapabileceğimin farkında bile değildim” ifadelerini kullandı.

İki pizza için bilmeden servet ödemişti 10 bin Bitcoini ne yaptığını açıkladı

Geçmiş yıllardaki röportajlarından birinde çocuklarına Bitcoin hakkında bilgiler de verdiğini söyleyen Hanyecz, “Oğlum Liam 7 yaşında ve kızım Amy de 9 yaşında. Aslında kendi kağıt cüzdanları var, Bitcoin'in binde biri kadar bir şeye sahipler. Onlara bazı şeyleri gösterdim. Fiyatı kontrol edebilmeleri için bilgisayarlarımda bir yer imi oluşturdum. Çocuklarım oldukça küçük, henüz onlara piyasa güçlerini ve buna benzer şeyleri tam olarak açıklayamıyorum. Ancak Bitcoin'in iyi olduğunu ve benim de bir şekilde Bitcoin ile ilgilendiğimi anlıyorlar. Sanırım büyüdüklerinde onlara daha teknik şeyler öğretmeye çalışacağım” demişti.

Haberin Devamı

'HEPSİNİ TATİL İÇİN HARCADIM, GELECEĞİ GÖREMEDİM'

İki pizza için 10.000 Bitcoin alan Jeremy Sturdivant kendisini multimilyoner yapması gereken bir anlaşmaya vardığında henüz 19 yaşındaydı. Sturdivant aldığı Bitcoinleri paraya çevirip seyahat için harcadığını söyledi. Günlük hayatında hâlâ bir dereceye kadar Bitcoin kullandığını dile getiren Jeremy Sturdivant, “Bitcoin'i hiçbir zaman bir yatırım olarak görmedim. Geriye bakıp 'Milyoner olabilirdim' demek kolay olsa da, pizza işlemi sırasında sahip olduğum zihniyete bakmanın daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bitcoin'in tamamen bitip gideceğini düşünmüyordum ancak ne kadar büyüyeceği hakkında da hiçbir fikrim yoktu” ifadelerine yer verdi.

Bitcoin kimileri için de iyi bir yatırım fırsatı olabiliyor. Öyle ki 2013 yılında sıradan bir yazılımcı olan Davinci Jeremie, 1 dolarlık bitcoin yatırımıyla milyoner oldu. İnsanlara, bitcoin almaları yönünde videolar çeken Jeremie, ilk zamanlarda büyük tepki çekti. Herkes onun deli olduğunu düşünse de o, evini satarak kripto paralara yatırım yaptı. Şimdilerde oldukça lüks bir yaşamı ve servet değerinde yatırımları olan Jeremie, doğru zamanda doğru yatırımla herkesin tanıdığı ünlü bir milyoner.

Yazarlar