Editörün Seçtikleri Internet Diploması

Internet Diploması

18.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Internet Diploması

Internet Diploması

       HER boydan öğrenci, öğretmenleriyle birlikte bilgi ve sevginin paylaşımını yaşamak için buluştular dün. İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Sarayı, cıvıl cıvıl öğrenci sesleriyle dolup taştı.
       Eğitim dünyası, geleceğin kapılarını araladı. Dünyanın en büyük yazılım firması Microsoft başta olmak üzere Milliyet Gazetesi'nin de aralarında bulunduğu birçok firmanın sponsorluğunda düzenlenen "Eğitim 2001 - Eğitimde Geleceğin Teknolojileri" toplantısının açılışında dün Türkiye'nin en büyük sınıfı oluştu.
       Açılışı ünlü bir konuk yaptı. Microsoft'un sahibi Bill Gates'in yardımcısı Steve Ballmer, konuşmasında küçüklü büyüklü konuklarını coşturdu. Baller, eğitim teknolojilerinin geleceğini anlatırken, bilgisayarın yeni çağa damgasını vuracağını söyledi ve internetle tüm dünya insanlarının hiçbir engel olmadan birbirleriyle buluşup her türlü bilgiyi paylaşacağını anlattı.
       Bilgisayarların gelecekte küçülüp cep telefonuna kadar gireceğini belirten Ballmer, enformasyon teknolojilerinin gelişmesiyle milyonlarca işsizin iş bulacağını söyledi ve şöyle konuştu: "Kendinizi gelecekte garantiye almak için bilgisayar okur yazarı olun. Belki siz de bir gün Bill Gates gibi kendi işinizi kurabilirsiniz. ABD'deki bilgisayarlarla Türkiye'deki bilgisayarlar arasında fazla fark yok. Türkiye devletinin 2000'li yıllar için planladığı her okula bilgisayar projesi için Microsoft olarak elimizden geleni yapacağız. Milli Eğitim Bakanlığı'nın ihtiyacı olan yazılımları biz hazırlayacağız."
       Gelecek yıllarda insanların büyük bölümünün evlerini ofis gibi kullanacağını belirten Ballmer, böylece büyük kentlerde yaşanan trafik sorununun da ortadan kalkacağını ifade etti ve şöyle devam etti: "PC'niz varsa takılacak internetle ayda 25 dolara tüm dünya avucunuzun içinde. Bu konuda patlama yaşanacak. Konuşan, sizin sesinizi tanıyan akıllı bilgisayarlar gelecek. Her türlü ihtiyacınızı bilgisayarla halledeceksiniz. Suni zeka üretilecek. Bilgisiyarım bana diyecek ki, 'Steve, şu hoşlanmadığın kuzeninden sana elektro - posta geldi dinlemek istiyor musun?' Eğitim sistemi zenginleşecek. 21. yüzyılda herkese çok fırsat var. Eğitim okuldan ziyade internetle herkesin evinde yapılacak. Bağlantılı öğrenci kavramı deniliyor buna."
       Steve Ballmer, öğrenci konuklara, "Kaçınız evindeki PC'ye internet bağlı?" diye sorup üç - beş öğrenci elini kaldırınca, "Bu yetmez. İnternet altyapınız fena değil ama bunu geliştirmek gerekiyor" dedi.
Ballmer'den sonra konuşan Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen de bilgisiyar teknolojisinin gelişmesiyle tüm geleneksel öğretilerin değiştiğini belirtti ve "Yeni dünya düzeninde bilgi anahtar kavram haline gelmiştir. Bilgi toplumuna geçemeyen ülkeler gelecekte bilgi sömürgeleri olacaktır" dedi.
       TÜBİTAK'ın "kulak- net" projesiyle 65 üniversitenin birbirine bağlandığını kaydeden Yücelen, öğrencilere, "Sevgiyi unutan büyüklerinize ders vermek için sevgiyi de bilgiyi de paylaşın" dedi. Kamu- net projesiyle devlet kurumlarının şeffaflaşacağını da kaydeden Yücelen, "Eğitim reformuna karşı çıkanlar, küresel köy haline gelecek yeni dünya düzeni kavramını anlayamayanlardır" diye konuştu.
       Öğrenciler, açılıştan sonra öğretmenleriyle birlikte ayrı ayrı salonlara dağılarak, bilgisiyarların başına geçtiler ve internetle tanıştılar. Paris'teki Louvre Müzesi'ni internetle dolaşan geleceğin büyükleri, renkli bir günün ardından mutlulukla evlerine döndüler.



Yazarlar