Yaşam İsrail bu diziye de kızdı

İsrail bu diziye de kızdı

12.01.2010 - 01:02 | Son Güncellenme:

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Çelikkol’a, Kurtlar Vadisi dizisindeki İsrail karşıtı mesajlardan duyulan rahatsızlığı iletti. Dizinin yapım şirketi ise, İsrail’e tepki gösterdi: Filistinli çocuklara uygulanan vahşet durdurulmalı

İsrail bu diziye de kızdı

TRT’de yayınlanan ‘Ayrılık’ dizisinin ülkelerine karşı nefreti teşvik ettiği iddiasıyla Türkiye’yi protesto eden İsrail, bu sefer de ‘Kurtlar Vadisi’ dizisinde askerlerinin bebek katili olarak gösterildiği iddiasıyla diplomatik girişimde bulundu. İsrail, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’u İsrail Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak, diziyle ilgili tereddütlerini iletti.
İsrail, TRT’de yayınlanan ‘Ayrılık’ dizisinin ardından, Türkiye başta olmak üzere yayınlandığı Ortadoğu ülkelerinde de büyük bir ilgiyle izlenen Kurtlar Vadisi dizisinin önceki hafta yayınlanan bölümünde İsrail askerlerinin çocuk katili olarak gösterildiği iddiasıyla Türkiye nezdinde diplomatik bir girişimde bulundu.

İsrail’den tepki
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre; Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol, İsrail Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı ve kendisine Kurtlar Vadisi dizisinin önceki hafta yayınlanan bölümünde İsrail askerinin çocuk katili olarak gösterildiği ve İsrail karşıtı mesajlar verdiği kaydedildi. İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, Kurtlar Vadisi dizisi ile ilgili tereddütlerini ilettiği de kaydedildi.
‘Türk çocuk kaçırılıyor’
İsrail basını da Kurtlar Vadisi’nde Mossad’ın Türkiye’deki faaliyetlerinin işlenmesini gündeme getirdi, dizinin İsrail karşıtı mesajlar içerdiğini öne sürdü. Kurtlar Vadisi’nin söz konusu bölümünde Mossad’ın bir Türk çoçuğunu kaçırarak İsrail Büyükelçiliği’ne götürüyor, bunun üzerine Büyükelçiliğe düzenlenen baskın sonucunda orada görevli bir diplomat öldürülüyor.


Pana Film: Doğruları söylüyoruzKurtlar Vadisi Pusu dizisinin yapım şirketi Pana Film, İsrail’in çıkışını sert bir dille eleştirdi. Pana Film benzer bir durumu “Kurtlar Vadisi Irak” filminde de yaşadıklarını açıkladı ve yaptıkları yazılı açıklamada şu satırlara yer verdi:
“Pana Film olarak yapımcılığını üstlendiğimiz Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde İsrail’in savaş suçu işlediği ifadesine yer vermemiz üzerine, İsrail Dışişleri Bakanlığı, Tel Aviv Büyükelçisi’ni çağırarak, ülkesi adına duyduğu üzüntü ve rahatsızlığı dile getirmiş. İsrail, başta BM raporları olmak üzere, birçok uluslararası insan hakları örgütünün hazırladığı raporlarda defalarca savaş suçlusu ilan edildi. İsrailli yetkililerin Filistinli çocuklara olan hassasiyetinin derecesini, başta İsrail halkı olmak üzere, dünya kamuoyu ibretle seyrediyor. Filistinli çocuklar, en temel yaşamsal hakları olan beslenme, sağlık, eğitim gibi haklardan mahrum ediliyor. BM bayrağı altındaki çocukları bombalamaktan çekinmeyen İsrail yönetimi, neden Kurtlar Vadisi dizisinde yaptıklarının anlatılmasından rahatsız oluyor?
Kurtlar Vadisi Irak filminde, İsrailli bir doktorun organ kaçakçılığına karıştığını gösteren sahneler de eleştirilmiş ve yalanlanmıştı. Ancak kısa bir süre önce bizzat İsrailli kaynaklar, bu sahnenin doğruluğunu kanıtlayan gerçekleri ortaya çıkardılar. İsrail yönetimi, insanlık dışı uygulamalarının teşhirini diplomatik yollardan engellemeye çalışmak yerine, bir an önce Filistinli çocuklara uyguladığı vahşeti durdurmalıdır. Kurtlar Vadisi, doğruları söylemeye ve yanlışları teşhir etmeye devam edecektir.”


‘Memati’ ismine YASAK
Yargıtay, Üsküdar 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin “Çocuklara Memati adı konulamaz” yönündeki kararını onadı. Cüneyt Torun ve Nuray Torun çifti çocuklarına “Polat” ve “Memati” isimlerinin veril-mesi istemiyle mahkemeye başvurmuştu. Savcı Ersoy Yüce, Memati’nin Arapça olduğunu, ölüm ya da ölümcül anlamı taşıdığını, ismin çocukları ileride zor duruma düşürebileceğini, bu nedenle de genel ahlaka aykırı olduğunu düşündü-ğünü belirtmişti. Yargıtay’ın kararı onamasıyla Türkiye’de çocuklara “Memati” adının konulamayacağı ile ilgili mahkeme kararı kesinlik kazanmış oldu.

Yazarlar