Aile Kendinizi ve ailenizi nasıl koruyabilirsiniz?

Kendinizi ve ailenizi nasıl koruyabilirsiniz?

24.06.2011 - 09:59 | Son Güncellenme:

Bugün bir düzineden fazla ülkede çocukların cep telefonu kullanması yasak. Ayrıca kulaklık, mikrofon ve SMS kullanımıyla ilgili çocuklar uyarılıyor.

Kendinizi ve ailenizi nasıl koruyabilirsiniz

Çevre sağlığına yönelik tehditler konusunda dün-yanın önde gelen uzman-larından Devra Davis’in yazdığı, İnno Yayıncılık’tan çıkan ‘Cepteki Tehlike’ kitabı, radyasyonunun insan vücudundaki hücrelere nasıl zarar verdiğini kanıtlarla ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Peki, hükümetlerin harekete geçmesini beklemek yerine, kendinizi ve ailenizi korumak için neler yapabileceğinizi biliyor musunuz? İşte birkaç öneri:

* Kablolu bir kulaklık veya düşük güçlü bir Bluetooth yayıcısı kablosuz kulaklık kullanın. Böylece beyine giden radyasyon miktarını azaltmış olursunuz. Eğer kablosuz bir kulaklık kullanıyorsanız o zaman tefeonda konuşmuyorken onu kapatmanız gerekiyor.
* Telefonu gün boyunca vücudunuza yakın bir yerde tutmayın. Açık olduğu halde telefonunuzu kullanmadığınız zamanlar onu bir el çantasına veya dolap gözüne koyun.
* Mümkün olan her zaman cep telefonunuzu sadece sinyal seviyesinin iyi olduğu yerlerde kullanın. Çünkü sinyal seviyesi düşük olursa cihaz tekrar tekrar bağlanmaya çalışacağı için radyo frekansı seviyesi o kadar artıyor.
Kırsal alanlarda olduğu gibi sinyal seviyesi düşükse ya da asansör, tren veya bir araba gibi metal bir kutunun içindeyseniz, aracın içinde telefonun bağlanabileceği, kendinden hariç anten yoksa aleti sadece acil durumlarda kullanın.
* Daha çok, mesaj yazmayı tercih edin ve bunu yaparken de onu elinizle vücudunuzdan uzak tutacak şekilde mesela dizinizin üzerine bir engel görevi görecek kitap koyarak yapın. Telefonlar mesaj gönderirken konuşmaya kıyasla daha az radyasyon yayıyor ve ayrıca mesajlaşmayla telefonu başınızdan uzak tutmuş oluyorsunuz.
* Hoparlör kullanın. Hoparlörle konuşurken bile telefonu vücudunuzdan mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışın ve telefonun arka kısmının bebeklere veya diğer çocuklara doğru bakmadığından emin olun.
* Çocuklara konuşmak yerine mesajlaşmalarının daha doğru olacağını öğretin ve onlara telefonları ceplerindeyken kapalı tutmalarını söyleyin.
* Özellikle çocukların tabii sizin de gece boyunca yatarken cep telefonlarını yastığın altında bırakmamaları gerekiyor.
* Hamile kadınlar telefonları karınlarından uzak tutmalı. Yenidoğanların da bu telefonlardan koruması şart. Radyasyondan en çok bir ceninin veya bebeğin beyni etkileniyor.
* Erkekler, bilhassa da baba olmaya hazırlananların telefonlarını ceplerindeyken kapalı tutmaları gerekiyor. Radyasyon alınımını azalttığı ileri sürülen radyasyon zırhı veya diğer benzer koruyucu cihazlara karşı temkinli yaklaşın. Bağlantı kalitesini azaltabileceklerinden cep telefonunun aşırı yoğun radyasyon yaymasına neden olabilirler.
* Evlerde kablosuz değil kablolu telefon kullanın çünkü bu cihazlar da tıpkı cep telefonları gibi radyo frekansı radyasyonu yayıyor.
* Araba kullanırken konuşmaktan veya mesajlaşmaktan kaçının. Bu, sarhoş araba kullanmak kadar tehlikeli. Kullanım kitaplarını, FCC kurallarını muhakkak okuyun ve üretici şirketin web sitesini takip edin. Mevcut kullanım kitapçıklarının çoğunda cep telefonunun vücuda tutulması gereken mesafeler, okunamayacak derecede küçük puntolarla yazılıyor.

Haberin Devamı

Politik tavır
ABD’de cep telefonları hakkındaki kurallardan, Federal İletişimler Komisyonu (FCC) sorumlu. ABD Gıda ve İlaç Yönetimi (FDA), şu ana kadar cep telefonlarının güvenilirlikleri hakkında pazara sürülmeden önce herhangi bir araştırma yapmama ama bir telefonun herhangi bir tehlike arz ettiği durumda müdahale etme yöntemini benimsiyor.
Aslında FDA, cep telefonlarından çok daha fazla enerji çeken mikrodalga fırınları sıkı takip ediyor çünkü yaydığı radyasyonunun kalp pili olan insanlarda kalp krizi riskini artırdığı ispatlandı.

Haberin Devamı

NELER YAPILABiLiR?,
* Cep telefonlarının üzerlerinde nasıl daha tehlikesiz kullanılabileceklerine dair uyarı etiketi olmasının zorunlu kılınmalı. -Bu telefonların kulaklık ve mikrofonla birlikte satılmasının zorunlu hale getirilmeli.
* Kamuoyunda, her bir cep telefonunun radyasyon yayma oranı ve radyasyona maruz kalma riskinin azaltması hakkındaki farkındalığın artırılmalı.
Bilimsel yollardan güvenlik standartlarının ciddi bir şekilde yeniden gözden geçirilmeSi ve düzenlenmesi, cep telefonları hakkında bağımsız araştırma programının desteklenmeli.
* Başa gelen radyasyonun azaltılması için belirli tavsiyeler geliştirilmeli.
* Radyo frekansı radyasyonu riski hakkında ulusal bir anket yapılmalı.

Yazarlar