Editörün Seçtikleri Kısa...kısa

Kısa...kısa

11.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kısa...kısa

Kısa...kısa


Bademcik tartışması

       ABD'li doktorların araştırmasına göre, çocuklarda bademcik ameliyatlarının kulak enfeksiyonlarını önlemek konusunda hiçbir işe yaramadığı ortaya çıktı. Pittsburgh kentindeki "Çocuk Hastanesi"nin raporuna göre, bademcik ve bezimsileri aldırmak, enfeksiyonu çok sınırlı ölçüde engelliyor. ABD'de bademcik operasyonları en yaygın ameliyatlar arasında yer alıyor. Yılda 15 yaşın altında 420 bin çocuk ameliyat masasına yatıyor.

Genetik servet

       Genetik bilminin son zamanlarda gerçekleştirdiği büyük atılım, konunun uzmanlarını "aranan" kişiler haline getiriyor. İnternetin, Microsoft gibi dev kuruluşlar yaratmasının ardından sıra genetiğin de paraya dönüşebileceği belirtiliyor. ABD hükümeti, genlerin sırlarının açığa çıkması için büyük çaba göstererek milyonlarca dolar harcarken, ecza firmaları bütün gün laboratuvarlarına kapanıp deney yapan bilim adamlarının peşinden ayrılmıyor.

İnternette organ bağışı

       Daha önce internet, organ alış ve satışında kanuni olmayan bir şekilde kullanılıyordu. UNOS adı verilen Organ Paylaşımı Bilgisayar Ağı projesinin hayata geçmesiyle, ilk defa yasal olarak sadece doktorların kullanabildiği bir internet sitesi hayata geçirilmiş oldu. Hastaların uzun süre organ beklemesini önlemek ve eldeki kaynakları daha verimli bir biçimde değerlendirmek amacıyla kurulan sitenin adresi www.unos.org/patients/data.htm şeklinde veriliyor.

Yazarlar