Sağlık Kordon Kanı Nedir? Kordon Kanı Bankası Ve Bankacılığı Ne Anlama Gelir?

Kordon Kanı Nedir? Kordon Kanı Bankası Ve Bankacılığı Ne Anlama Gelir?

08.09.2021 - 11:36 | Son Güncellenme:

Kordon kanı, önemli hastalıklarının tedavisi ve kök hücre nakline gerek duyulan ya da duyulabilecek olan hastalıklar için, kök hücre kaynağı olarak kullanılmak üzere saklanıyor. Gelecek zamanda kordon kanının başka amaçlarla kullanımı söz konusu olsa da, hala farklı amaçlarla saklanmasına için belirlenen kesin veriler bulunmuyor. Kordon kanı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kordon Kanı Nedir Kordon Kanı Bankası Ve Bankacılığı Ne Anlama Gelir

Kordon kanında bulunan kök hücreler, kan kanseri, lösemi gibi hastalıklar ve Fanconi anemisi gibi genetik kan hastalıkları da dahil olmak üzere 85’in üzerinde hastalığın tedavisinde kullanılır.

Haberin Devamı

Kordon Kanı Bankası ve Bankacılığı Ne Anlama Gelir?

Kordon kanı bankacılığı, gelecekte gereken durumlarda kök hücre tedavilerinde kullanılmak için bu hücrelerin toplanması, işlenmesi ve depolanması sürecini ifade eder. Önemli pek çok lösemi gibi hastalığın tedavisinde kullanılan kök hücre, bebeğiniz için mükemmel eşleme sağlar. Bir kardeş ile kök hücreyi eşleştirme şansınız %25'tir ve donör beklemenize gerek kalmaz. Aynı zamanda vücut, bu hücreleri reddetmez. 

Uzmanlar, kök hücrelerin ilerleyen dönemlerde rejeneratif tıbbın gelecekte çok önemli bir rol oynayacağına inanıyor. Yakında tedavi edilemeyen Alzheimer ve Parkinson gibi pek çok hastalığın tedavisi için kök hücre tedavisi uygulanabilir. Bebeğinizde bulunan kök hücreler, çocuğunuzun geleceği için eşsiz bir hazinedir. Bebeğinizin kordon kanını depolamanız için sadece tek bir şansınız bulunuyor. Çünkü kordon kanı sadece bebeğinizin doğduğu gün alınabiliyor. 

Haberin Devamı

Kordon Kanı Ne Kadar Süre Saklanabilir?

Kordon kanı günümüzde edinilen veriler ışığında 15 yıla kadar sağlıklı bir şekilde saklanabiliyor. Ama mevcut yöntemler ile kişilerden toplanan kordon kanları içerisinde bulunan kök hücre miktarı 40 kg üzerinde olan hastalar için yeterli olmuyor. Bunun için 12 yıllık bir saklama süresinin sonunda, aileler aracılığı ile saklatılan kordon kanı, çocuk için yetersiz kalabileceği için başka bir gerekçe ile saklanmaya devam edilebilir.

Bunun için başvurulmazsa, kordon kanına ihtiyacı olan başka hastaların kullanımına açık hale gelir. İstenen durumlarda ise kordon kanı daha önce de başkalarının kullanımına açılabilir. Kordon kanının içinde kan oluşturucu kök hücreler bulunur. Bu sayede lösemi ve lenfoma gibi kan kanserli hastaların tedavisinde ve Wiskott-Aldrich sendromu, orak hücre hastalığı gibi bağışıklık sistemi bozuklukları ve kan hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

Yazarlar