Yaşam Kral 40’ına girdi ama halkı 40’ı göremiyor

Kral 40’ına girdi ama halkı 40’ı göremiyor

07.09.2008 - 00:10 | Son Güncellenme:

Şu günlerde Swaziland’da hem ülkenin bağımsızlığı, hem de kralın 40’ıncı yaş günü görkemli törenlerle kutlanıyor. Ancak hem işsizliğin hem de AIDS oranının yüzde 40 olduğu ülkede 40 yaşını görebilen çok az!

Kral 40’ına girdi ama halkı 40’ı göremiyor

Afrika’nın güneydoğusunda 1 milyon nüfuslu Swaziland’da kralın doğumu ve ülkenin bağımsızlığının 40. yıl dönümü şaşaalı bir şekilde kutlanıyor.
Hükümet, kutlamaları Kral 3. Mswati’nin 40. yaş günü ve İngiltere’den bağımsızlığın 40. yıl dönümü nedeniyle “40-40 Kutlamaları” diye adlandırıyor. Nüfusunun yüzde 70’inin yoksulluk sınırının altında yaşadığı Swazilan’da hükümet kutlamaların 2.5 milyon dolara mal olduğunu ileri sürüyor ancak gözlemciler harcanan paranın bunun en az 5 katı olduğunu savunuyor.
Dünkü kutlamalar kapsamında Kral 3. Mswati üstü açık spor bir BMW ile stadyuma girdi. Aynı stadyumda geçen hafta da binlerce bakire kız Kaval Dansı icra etmişti.
Mswati, Afrika’nın mutlak güç sahibi son krallarından. Halktan korkuyla karışık saygı görmesine karşın har vurup harman savurması ve lüks yaşamı nedeniyle tepki topluyor. Mesela 13 karısından 8’inin doğum günü alışverişi için özel uçakla Dubai’ye gitmesi büyük tepki çekiyor. 

Haberin Devamı


Bir başka hayat...
Swaziland halkının hayatında ise başka bir 40-40 var. Ülkede hem işsizlik oranı yüzde 40, hem de yetişkin nüfusta HIV taşıyanların oranı yaklaşık yüzde 40. Bir başka deyişle ülke nüfusunun büyük çoğunluğunun 40 yaşına kadar yaşama şansı yok. Kral 40 yaşına girdi ama dünyadaki en yüksek AIDS oranı nedeniyle bu ülkede yaşayanların sadece 4’te biri 40 yaşını görme şansına sahip.
Swaziland’da gelecek hafta genel seçim yapılacak. Fakat siyasi partiler yasak olduğu için oyunu kullanacak Swazilandlılar uzun aday listesinden politik eğilimini bilmeden bir tanesini seçecek.

Kral 40’ına girdi ama halkı 40’ı göremiyor

Yazarlar