Yaşam Küresel ısınma yararlı olabilirmiş!

Küresel ısınma yararlı olabilirmiş!

23.06.2009 - 00:23 | Son Güncellenme:

İngiltere’de Surrey Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanı ve eski bir klinik biyokimya profesörü olan Vincent Marks ile Londra Üniversitesi anestezi profesörü Stanley Feldman’ın kafa kafaya vererek çıkardıkları kitap, bilim dünyasında deprem etkisi yarattı Kitapta, organik besinlerden obeziteye, kutup ayılarından atmosferdeki karbondioksit seviyesine kadar pek çok konuda tartışmalı iddialara yer veriliyor

Küresel ısınma yararlı olabilirmiş

* Kitaba göre, küresel ısınmanın baş sorumlusu, zannedildiği gibi insan yapımı karbondioksit değil, güneşin ta kendisi. Güneşin sıcaklığının giderek artması, küresel ısınmaya neden oluyor.
* Ortaya atılan iddialardan biri de kutup ayıları ve penguenler hakkında. Kutup ayısı popülasyonlarının çoğu gayet iyi durumda. Penguenlerin sayısı ise 1950’den bu yana ikiye katlandı. 
* Endüstri devrimi öncesi dönemle karşılaştırıldığında, atmosferdeki karbondioksit oranı çok daha yüksek olmasına rağmen (yüzde 0.038), aslında şu anda atmosferde bulunan bu miktar, endüstrileşme sonrası diğer zamanlara göre on kat daha az. 
* Gulf Stream olarak da bilinen Körfez Akıntısı, zannedildiği gibi tehdit altında değil. Avrupa’nın kuzeybatısındaki iklimin ılıman olmasını sağlayan akıntı, eskisi gibi güçlü, sıcak ve eriyen buzulların bu akıntıyı etkilediğini destekleyen herhangi bir kanıt yok. 
* Kitaba göre Maldivler’in battığı savı da tamamen yalan. Pasifik’te yer alan ve sık sık sel tehdidine maruz kalan Tuvalu’da ise zannedilenin aksine, su seviyesi giderek düşüyor.
* Ortaya atılan bir diğer ilginç iddia ise, küresel ısınmanın faydalı olabileceği. Profesörler, kışların daha yumuşak geçmesinin ve karbondioksit miktarının artmasının çiftçilik ve ziraat için yararlı olacağı görüşünde.
* Pek çok ülkenin mutfağında et ağırlıklı yemeklerin bulunduğuna dikkati çeken kitap, obeziteye hamburgerin değil, gırtlağı tutamamanın neden olduğu görüşünü dile getiriyor.
* Kitapta yer alan diğer ilginç iddialar ise şöyle: Organik besinler zannedildiği kadar organik değil, tuzu kesmek ise gereksiz. Yüksek kolesterole sahip pek çok insan ise kalp krizi geçirmiyor.

Yazarlar