Editörün Seçtikleri Maddeyi bulmak kolay

Maddeyi bulmak kolay

09.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Maddeyi bulmak kolay

Maddeyi bulmak kolay


Ahmet, “İşte, hepsi de iyi kafa yapıyor" dese de AMATEM’deki uzmanlar uyuşturucuların birbirinden ayrıldığını söylüyor


       Bally ve tinerle başlamış. O zaman 13 yaşındaymış. Mahallede çeteler varmış. Bally çekip, kavgaya dövüşe girmeye hiç ama hiç çekinmezmiş.
       15’inde ortaokuldayken esrara başlamış. Bu kez öğretmenlerden kavgayı, dövüşü esirgememiş. Bir öğretmenin burnunu kırınca bir süre okuldan uzaklaştırılmış. Ortaokulda esrarın adresini bulması çok kolay olmuş. 16’sında bir arkadaşıyla evin içindeyken ve camdan dışarı bakıp muhabbet etmekteyken, dışarıdan sözlü sataşma olmuş. Aşağı inip çocukları bir güzel pataklamışlar.
       Patakladıkları çocuklar kavgadan sonra arkadaşları olmuş. Yeni arkadaşlar, eroin ikramında bulunmuş.
       Lisede okurken eroinin adresini bulması da hiç zor olmamış.
       Sivas’tan İstanbul’a gelmiş bir ailenin çocuğu olan Ahmet, şimdi 24 yaşında. Balıklı Rum’da tedavi görüyor.
       Çocukluğunun geçtiği yerler Sultançiftliği, Gaziosmanpaşa, Metris Cezaevi’nin önleri falan.
       Aslında evlenmeseymiş, ailesi eroinman olduğunu anlamayacakmış. Ama karısı, “çok uyanıkömış. Pahalı uyuşturucular (kokain, ecstacy) hariç, Ahmet’in denemediği uyuşturucu kalmamış.

Neler kullanılıyor?

       “Nedir bu uyuşturucuların birbirinden farkı" diye sorulduğunda Ahmet, “İşte, hepsi de iyi kafa yapıyor" dese de AMATEM’deki uzmanlar uyuşturucuları tek tek birbirinden ayırıyor:
       Esrar: Kenevir otundan elde ediliyor. Kahverengi, preslenmiş kalıplar halinde satılıyor. Sigara tütününe karıştırılarak içiliyor. Joint, ot, marihuana olarak da adlandırılıyor. Esrar, herkesi etkilemez. En çok görülen etkileri gevşeme, konuşkanlık, kendini iyi hissetme, müzik ve renk algısında artma. Esrar kullanımını takiben, kişinin refleksleri bozuluyor. Ergenlik döneminde kullanılırsa zihinsel gelişme geriliği, gevşeklik, can sıkıntısı gibi belirtiler gözleniyor. Uzun süre kullanımı ise bronşit ve karaciğer kanseri gibi hastalıklara yol açabiliyor. Fiziksel değil, ruhsal bağımlılık yapıyor. Esrarın içinde kişileri eroin içmeye iten bir şey yok.
       Eroİn: Açık kahverengi toz şeklinde satılıyor. Kalitesi arttıkça rengi beyazlaşıyor. En sık burun yoluyla kullanılıyor. Tütüne karıştırılarak içilmesine “koreks" deniyor. Sigara jelatini ya da alüminyum folyo üstünde ısıtılarak buharın içine çekilmesine “kaydırma" adı veriliyor. Kaşık içinde kaynatılıp, enjektör yoluyla damara veriliyor. Hareket ve konuşmada yavaşlama, rahatlama, gevşeme ve sıcaklık hissi, yüzde kırmızılık, göz bebeklerinin küçülmesi eroin kullanımını takiben ortaya çıkan belirtiler. Beslenmeleri yetersiz olduğu için sağlıkları bozuluyor. Kabızlık çekiyorlar. Bağımlılık potansiyeli çok yüksek. Çok hızlı tolerans geliştiriyor. Bu nedenle doz artırımı öldürücü olabiliyor.
       Uçucular: Satılması yasal olduğu için kolayca bulunabiliyor. Kullanımı bu yüzden yaygın. Başağrısı, bulantı, kusma, tıkanma ve boğulma gibi belirtileri var. Ani ölümler meydana geetirebiliyor. Ciddi bir sarhoşluk, denge bozukluğu, yürümekte güçlüğe neden olabiliyor. Boya, Bally, tiner, tutkal, çakmak gazı, benzin vs bunlardan bazıları.
       Amfetamİnler: Hap ya da toz halinde bulunuyor. Ağızdan, burundan ve damardan alınabiliyor. Türkiye’de yasal olarak bulunmuyor. Captagon, Ritalin, Dexedrine bunlardan bazıları. Uyarıcı, zihin açıcı, performans artırıcı ve keyif verici olarak kullanılıyor. Daha çok sınava hazırlanan öğrenciler ve uzun yol şoförleri kullanıyor. Alımını takiben şizofreni benzeri bir tablo gelişebiliyor. Sıkıntı, mutsuzluk, çöküntü hali, kabuslar, mide ve kas krampları vs. Kalp damarının tıkanmasına, beyin damarı hastalıklarına, şiddetli hipertansiyona neden olabiliyor.
       Halüsİnojenler: En çok LSD kullanılıyor. Bağımlılık yaratmıyor ve vücuda zararlı etkisi bilinmiyor. Etkileri, kişinin hoşuna giden hayallerden kabus görmesine kadar değişik şekillerde olabiliyor. Çevreyi algılamada bozukluk oluyor. Zihinsel hastalığı olan kimselere zarar veriyor.
       Kokaİn: Beyaz renkli ve toz şeklinde. Çoğunlukla buruna çekilmesinin yanı sıra sigara ya da enjeksiyon tarzında da kullanılıyor. Piyasa fiyatı çok yüksek olduğu için ekonomik durumu iyi olanlar kullanabiliyor. Bağımlılık yapıcı etkisi çok fazla. Hatta tek bir kullanımdan sonra bile. Kişiyi uyarıyor, canlandırıyor, keyif veriyor. Etkisi bir saat sonra bitiyor. 15 - 16 saat süre sonra yoksunluk belirtileri ortaya çıkıyor. Ruhsal çöküntü, halsizlik, çok uyuma, mutsuzluk gibi. Uzun süreli kullanımı burun kanamaları, beyin damarlarında tıkanma, beyin kanaması, cinsel iktidarsızlık (daha çok cinsel gücü artırmak için kullanıldığı halde) ve migrene yol açabiliyor.
       Ecstasy: Pembe, beyaz, kahverengi tablet ve kapsül şeklinde satılıyor. Kapsüllerin üzerinde kuş, kalp gibi resimler olabiliyor. Çok yüksek fiyata satılıyor. Etkisi 20 dakika içinde başlayıp birkaç saat sürüyor. Enerji artışı, canlılık, karşı cinse karşı yakınlık hissi, algılamada artış ortaya çıkıyor. Etkisi altındayken araba kullanmak çok tehlikeli. Uykusuzluğa ve geçici paranoyaya neden olabiliyor. Kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon ve sara hastalığı olanların Ecstasy kullanmaları ciddi sorunlara neden olabiliyor.
       Alkol ve tütün de uyuşturucu maddelerden sayılıyor.

       Bağımlının portresi
       Yazar Sarp Bengü bağımlının portresini ve fotoğrafını şöyle çiziyor:
  • Parçalanmış aile oranı yüksektir.
  • Sokakta gördüğünüz alkolik ve eroin bağımlılarının büyük kesimini parçalanmış aile çocukları oluşturur. Bunların yine büyük kısmı küçükken cinsel tacize uğramıştır.
  • Gurbetçilerin oranı hatırı sayılacak kadar yüksektir. Bağımlı kızlar tüm punk görünüşlerine rağmen eve girdiklerinde Anadolu kültürünü tüm canlılığı ile yaşarlar. Arkadaşlarını ailelerinden kaçırırlar. Evleriyle kendi çevreleri arasında uçurumlar olan bu gençler, kullandıkları maddenin alt kültürüyle sosyal statü sahibi olmaktan vazgeçemeyecek derecede aileden farklıdır.
  • Çocukların özbecerileri, hobileri yok denecek kadar azdır.
  • Çoğunluğunda takıntılar vardır. Özellikle böcek korkusu, yalnız kalma korkusu, kalabalık korkusu gibi.
  • Güçlüklere, engellemelere karşı koyacak çabaları yok gibidir.
  • Duygusal toleransları düşüktür, ergenlik psikolojisi hakimdir. Aileleriyle birlikte de, onlardan ayrı da yapamazlar. Yaşadıkları hiçbir şeyden mutlu olamazlar. Kendi kapasitelerini denememişlerdir bile.
  • öHayır" demeyi bilmezler. Önemli bir kesimi tacize uğramıştır.
  • Yemek yapmayı bilene, kendi çamaşırını yıkayabilene pek rastlanmaz.

           Vesikalık fotoğrafı
          
  • Hiçbir işte dikiş tutturamayacak denli asidir. Kimseden emir alamaz, emir veremez. Savaşçılık özellikleri madde bulma dışında yoktur. Dirayetli değildir.
  • Cinselliği salt cinsel ilişki olarak ele alıp cinsel gücünün yeterli olduğunu savunsa da kimseyle üç ayı geçen bir beraberlik kuramaz.
  • Maddesizken uykuya dalma sorunları vardır. Düzenli uyku uyuyamazlar.
  • Maddesizken yabancı yerde tuvalete gidemezler, titizdirler.
  • İlerlemiş aşamalarda suyla bağlantıları iyice kopar, yıkanmayı sevmezler. Gerek eroin gerekse alkolün yoksunluğu sırasında üşümeleri, yıkanmalarına çoğu kez engel olur.
  • Hiçbir şeyden kolay mutlu olmazlar, her sabah onlar için yeni bir mutsuz günün başlangıcıdır. Bu mutsuzluk da kullanımının ana sebebidir zaten. Mutsuzluğu, mutluluk felsefesi haline getirecek bir durumları yoktur. Böylesi bir düşünme biçimi onları mutlu edebilir, fazla mutsuz olmaya dayanamazlar, zaten çabalı da değillerdir.
  • Başkalarının başarılarını neredeyse kendi başarısızlıkları olarak kabul ederler ve başarılı insanlarla görüşmezler. Bu da altkültürü oluşturmanın önemli bir maddesidir. Maddesizken erkekse pek efendi, kadınsa çok hanımdır. Kendilerini ifade etme sıkıntıları vardır. Maddesizken sosyal değillerdir.
  • Sevdikleri kimse yoktur, yaşamlarında kimse önemli değildir.

           YARIN: UYUŞTURUCU TÜRKİYE’YE NEREDEN GELİYOR?

  • Yazarlar