Sağlık Numaralı Lens Kullanımı Kolay Mıdır? Kontakt Lens Çeşitleri Nelerdir?

Numaralı Lens Kullanımı Kolay Mıdır? Kontakt Lens Çeşitleri Nelerdir?

13.03.2021 - 13:08 | Son Güncellenme:

Göz sağlığı oldukça önemlidir. Göz sağlığının korunması ve görüş açısının da düzeltilmesi için gözlük kullanılır. Gözlüğün alternatifi ile numaralı lenstir. Göz sağlığının korunması için lens kullanımlarının da doğru bir şekilde yapılması gerekir. Numaralı lens kullanımı kolay mıdır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Numaralı Lens Kullanımı Kolay Mıdır Kontakt Lens Çeşitleri Nelerdir

 Numaralı lens kullanımına dikkat edilmelidir. Özellikle süreli bir şekilde kullanılması gereken numaralı lensler yanlış kullanımda gözlere zarar verebilir. O nedenle numaralı lens doğru bir şekilde kullanılmalıdır. 

Haberin Devamı

 Numaralı Lens Kullanımı Kolay mıdır?

 Numaralı lens doğru bir şekilde kullanıldığında oldukça uzun ömürlüdür. Göz sağlığını koruyan ve görme bozukluklarını düzelten numaralı lensler doğru bir şekilde kullanıldığı takdirde göz sağlığını da korur. İlk defa kullananlar için numaralı lens kullanımı zor olsa da ilerleyen dönemlerde numaralı lens kullanımı oldukça kolay olacaktır.

 Numaralı lens kullanılırken öncelikle lens kabından çıkarılır. Lensin iç yüzeyi dışa dönmüşse mutlaka düzeltilmelidir. Sol orta parmakla göz kapağı kaşa doğru çekilmelidir. Sağ işaret parmağı ile lens gözün ortasına hafif bir şekilde yerleştirilir. Göz bebeği ile aşağıya bakarak lens gözün tam ortasına oturmalıdır. Sonra da göz kapakları yavaşça bırakılmalıdır. Bu işlem sol lens için de kullanılır. 

Haberin Devamı

 Numaralı Lens Çeşitleri Nelerdir?

 Numaralı lenslerin pek çok çeşidi bulunur. Optik bölgesi oldukça geniş olan numaralı lensler geniş bir görüş alanı sağlar. Bu lensler yüksek oranda oksijen geçirgenliğine de sahiplerdir. Planlı değişen lensler genellikle aylık olarak değiştirilir.

 Günlük numaralı lensler ise günlük olarak değiştirilmelidir. Astigmatı olan kişiler ise toric lensleri kullanırlar. Ayrıca uzak- yakın bir arada lensler de bulunur. Günümüzde gece gözde kalabilen lensler de çok fazla kullanılmaktadır. Yüksek numaralı lensler genel olarak uzun süreli lenslerdir. Saydam kontakt lenslerin yanı sıra renkli numaralı lens de bulunmaktadır. Optik kalite ve dayanıklılığına göre sert lensler de bulunmaktadır. Bu lenslere ise gaz geçirgen lensler denilmektedir. 

 Numaralı Lens Bakım ve Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

 Numaralı lens bakım ve temizliğine çok dikkat edilmelidir. İyi temizlenmeyen ve kullanma talimatlarına uyulmayan numaralı lensler göz sağlığına olumsuz etki eder. Lens takılıp çıkarılırken ellerin mutlaka temiz olmasına dikkat edilmelidir.

 Kontakt lensler çıkarılıp takılırken tırnaklar asla kullanılmamalıdır. Bu durum lensin zarar görmesine ve ya parçalanmasına yol açar. Lens çıkarılıp takılırken lens bakım malzemeleri elin altında bulundurulmalıdır. Ayrıca mutlaka temiz ve düz bir yüzeyde çalışılmalıdır. Lensler mutlaka solüsyonu ile temizlenmeli. Lensler de sırası ile göze takılmalıdır.

Yazarlar