Sağlıklı Beslenme Öğle yemeğinde çeşit şart!

Öğle yemeğinde çeşit şart!

30.04.2010 - 09:36 | Son Güncellenme:

Başarılı diyetin sırrı çeşitlilikte saklı. Hep aynı tavuklu salatayı yiyerek sağlıklı bir şekilde zayıflayamazsınız. Her öğlen farklı mönü seçerseniz daha kolay kilo verirsiniz

Öğle yemeğinde çeşit şart

28 günde yepyeni bir vücut vaat eden ‘Bikini Diyeti’nin başarısı, mönülerindeki çeşitlilikte yatıyor. Bu diyetle bir gün barbekü yapılmış hindi salatası, başka bir gün ıspanak ve krep yemenin keyfini sürersiniz. Ya da hızlı ve kolayca bir gece önceden hazırladığınız domates ve fesleğen çorbası mükemmel bir öğle yemeği olabilir. Dr. Charles Clark, Pegasus Yayınları’ndan çıkan ‘Bikini Diyeti’ adlı kitabında zengin öğle mönüleri sunuyor.

Haberin Devamı

DOMATES VE FESLEĞEN ÇORBASI
(2 kişilik)
Malzemeler: 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, 350 gram domates (soyulmuş ve doğranmış), 1 demet sarmısak (soyulmuş ve doğranmış), 3 taze soğan (ince dilimlenmiş), 2 çorba kaşığı doğranmış taze fesleğen, 1 defne yaprağı, 350 ml tavuk (ya da sebze), 1 çorba kaşığı salça, taze çekilmiş karabiber, 2 çay kaşığı mısır unu, 100 ml krema, bir tutam kaya tuzu, 2 çay kaşığı doğranmış taze fesleğen (garnitür olarak).
Yapılışı: Büyük bir tavada zeytinyağını ısıtın, ardından domates, sarmısak ve taze soğan ekleyin ve 2-3 dakika pişirin. Fesleğen, defne yaprağı ve salça ekleyin. Taze çekilmiş karabiber ile terbiye edin, fakat bu aşamada daha fazla tuz eklemeyin. 20-30 dakika boyunca kaynatın ve karıştırın, ardından karışımı süzgeçten geçirerek temiz bir tavaya alın. Soğuk suyla birlikte mısır unu çırpın ve yumuşak bir kıvama geldiği zaman çorbayı ekleyin, düzenli olarak karıştırın. Çorba kıvama gelinceye kadar düşük ısıda karıştırın. Tat vermesi için tuz ekleyin. Krema ekleyin ve doğranmış fesleğenlerle süsleyin.
Porsiyon başına karbonhidrat oranı:
20 gram.

Haberin Devamı

BEYAZ PEYNiR VE ZEYTiN SALATASI
(2 kişilik)
Malzemeler: 2 büyük domates (dörde bölünmüş), salatalık, doğranmış 3 taze soğan (3-4 cm’lik parçalara bölünmüş), 100 gram siyah zeytin (çekirdekleri çıkarılmış), 100 gram beyaz peynir (küp şeklinde), taze çekilmiş karabiber, zeytinyağı ya da limon ve kişniş otu yağı
Yapılışı: Bu, genellikle Yunan salatası olarak adlandırılan bir salatadır fakat gerçekte pek çok Akdeniz ülkesinde tüketilir. Bütün malzemeyi karıştırın ve zeytinyağı, limon ya da kişniş otu yağı ile lezzet verin.

KARIŞIK SEBZELERLE MAKARNA
(2 kişilik)
Malzemeler: 75 gram fasulye, 25 gram brokoli, 1 küçük acı kırmızı biber (tohumları alınmış ve ince doğranmış), 40 gram tam tahıl makarna, 75 ml krema, 1 çorba kaşığı taze doğranmış fesleğen, 1 çorba kaşığı taze rendelenmiş parmesan peyniri, taze çekilmiş karabiber
Yapılışı: Fasulye, brokoli ve kırmızı biberi 4-5 dakika boyunca buharda (ya da 2-3 dakika mikrodalgada yüksek ısıda) pişirin. Aynı zamanda makarnayı haşlayın. Krema ve fesleğeni karıştırın. Fasulye, brokoli ve kırmızı biberi makarnanın içine karıştırın, krema ve parmesan peyniri içinde karıştırmaya devam edin ve taze çekilmiş karabiber ile terbiye edin.
Porsiyon başına karbonhidrat oranı:
20 gram.

Haberin Devamı


KEKiKLi KREP
(2 kişilik)
Kekikli krepler hafif bir öğle yemeği, akşam yemeği ve hatta kahvaltı için mükemmeldir! Her bir krep 5-6 gram karbonhidrat içermektedir (ya da başka bir deyişle tek bir dilim ekmekteki karbonhidrat miktarının üçte biri kadar). Kolayca hazırlanıp taşınabildiği için dışarıda yemek yerken iyi bir alternatif olacaktır. Bu tarif el ile ya da blender kullanılarak yapılabilir.
Malzemeler: 50 gram un, bir tutam tuz, 1 büyük yumurta, az pişmiş, 150 ml tam yağlı süt, 1 çorba kaşığı erimiş tereyağı.
Yapılışı: Unu eleyin ve orta boy bir kase içine tuz koyun. Az pişmiş yumurta karışımının yarısını ekleyin, sürekli olarak çırpın. Yavaş yavaş sütün içinde karıştırın, tamamen kıvamına gelinceye kadar karıştırmaya devam edin. Krep yapmadan en az yarım saat önce karışımı hazırlamış olun. Pişirmeden hemen önce erimiş tereyağını karışıma katarak karıştırın.
Geleneksel yöntem: Bir çorba kaşığı tereyağı ekleyerek, orta dereceli ısıda bunu eritin. 2 çorba kaşığı karışımı tavaya koyun. Yaklaşık 20-30 saniye boyunca pişirin ve bir palet bıçağı ile kaldırın.

Haberin Devamı


MEZGiT FiLETO
(2 kişilik)
Balıkları taze iken satın alın ve daha sonra kullanmak amacıyla onları derin dondurucuda bekletin, ya da donmuş balık filetoları alın.
Malzemeler: 2 orta boy mezgit filetosu, 2 yeşil soğan (soyulmuş ve ince doğranmış), 1 çorba kaşığı doğranmış taze maydanoz yaprağı, 1 çorba kaşığı doğranmış taze kişniş otu, 2 dilim taze kök zencefil, soyulmuş ve ince doğranmış, 100 ml beyaz şarap, taze çekilmiş karabiber, 1 demet taze dereotu, garnitür olarak
Yapılışı: Filetoları fırına uygun olan bir kaba koyun ve üzerine yeşil soğan, maydanoz, kişniş otu ve zencefilleri serpiştirin. Üzerine şarap dökün, parça alüminyum folyo ile kapatın ve ısıtılmış 180 derecedeki fırında 15-18 dakika boyunca pişirin. Tadına varması için terbiye edin ve hemen servis yapın, taze dereotu ile süsleyin.
Hızlı yöntem: Filetoları yeşil soğan, maydanoz ve zencefil ekleyip, mikrodalga fırına koyun. Üzerine 2 çorba kaşığı şarap dökün, yağlı kağıtla kaplayın (alüminyum folyo ile değil!) ve (850 W) 2.5 dakika pişirin. Taze dere otu ile süsleyin ve hemen servis yapın.
Porsiyon başına karbonhidrat oranı: 2 gram.

Haberin Devamı

Dr. Charles Clark

Yazarlar