Bel Fıtığı ve Tuvalet Tipi

Hangi Tip Tuvaletleri Tercih Etmeliyiz?

1800'lü yıllarda kraliyet ailesi için oturmalı tuvaletler yapılıyordu. O zamandan bu yana teknolojinin gelişmesiyle alafranga diye isimlendirilen klozet modelleri yapılmaya başlandı. Alaturka tuvaletler ise asla eski tip ve önemini yitirmiş bir tuvalet değildir. Çok yaygın olmasada insanların sağlığı için alafranga görünümünde ama alaturka işlevinde olan tuvaletler tasarlanmaya devam ediliyor.

Ülkemizde ise modern yapılarda nerdeyse her evde artık alafranga tuvalet mevcut. Anadolun pek çok yerinde halan daha eski tip tuvalet yani alaturka tuvaletler kullanılmaktadır. Hangisi bizler için en uygunudur? Bilim bu konuda ne söylüyor?

Haberin Devamı

- Kolon kanseri, kabızlık ve hemoroid gibi sorunların modern tuvaletlerde daha fazla olduğu anlaşılmıştır.

-Alafranga tuvaletlerde, omurga ve leğen kemiğinin alt kısmında (pelvik taban) daha fazla problemlerin olduğu tespit edilmiştir.

-Eski tip tuvaletlerde idrar yolu enfeksiyonlarının daha az görüldüğü sonucuna varılmıştır.

-ileri seviyedeki bel fıtığı hastalarının ıkınarak iç basıncın artması sonucunda fıtığın sinire basıncı artmaktadır. Bel fıtığı hastaları için alaturka tip tuvaletler önerilmektedir. Ayrıca bel fıtığı hastaları tuvalet ihtiyacını giderirken öne doğru fazla eğilmemelidirler

-Menisküs yaralanmaları, diz protez cerrahisi gibi durumlar nedeniyle eski tip tuvaletler kullanılması güç olabiliyor. Bu gibi durumlarda modern tuvaletlerin tercih edilmesinde fayda var. Sonuç olarak şunu diyebiliriz; alaturka tip tuvaletler insan vücuduna çok daha uygundur.