Sağlık Omuz Yırtığı Nedir, Nasıl Anlaşılır? Omuz Yırtığı Kendiliğinden Geçer Mi, Ne Kadar Sürede İyileşir?

Omuz Yırtığı Nedir, Nasıl Anlaşılır? Omuz Yırtığı Kendiliğinden Geçer Mi, Ne Kadar Sürede İyileşir?

30.03.2021 - 17:00 | Son Güncellenme:

Hareketli bir yaşam tarzını benimseyen kişiler başta olmak üzere pek çok kişide kas ve eklem arıları oluşabilir. Özellikle ani bir harekette çeşitli kas ve eklemlerde zedelenme olabilir. Omuz yırtığı da en çok görülen vakalar arasında yer alıyor. Omuz yırtığı nedir, nasıl anlaşılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Omuz Yırtığı Nedir, Nasıl Anlaşılır Omuz Yırtığı Kendiliğinden Geçer Mi, Ne Kadar Sürede İyileşir

Omuz yırtığı her yaştan kişide görülen ortopedik bir sorundur. Kişiler günlük yaşamlarında omuz eklemlerini çok sık kullanırlar. Beden ve kolların birleştiği bu noktada da kas dokusundan oluşan omuz yırtığı meydana gelebilir. Omuz yırtığı için de farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Omuz Yırtığı Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Yediden yetmişe pek çok kişide görülen omuz yırtığı omuz eklemindeki 4 eklem, 3 kemik ve 26 farklı kas dokusundan meydana gelir. Anatomik bir karmaşadaki eklemlerde de çeşitli problemler ortaya çıkabilir. Omuz eklemi sürekli kullanıldığı için bu bölgede omuz yırtığı görülme sıklığı fazladır. Omuz yırtığı belirtileri şiddetli ve kronik ağrı ile ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra sızı ve yanma hissinin de oluşması ile birlikte kaslarda güçsüzlük de oluşur.

Omuz yırtığı olan bireylerde günlük aktivitelere katılım da zorlaşır. Kişinin hareketleri kısıtlanırken omuzu hareket ettirmede güçlük meydana gelir. Bu belirtilerden bir ve ya birkaçı görüldüğü takdirde mutlaka bir ortopedi uzmanına danışmak gerekir.

Omuz Yırtığı Kendiliğinden Geçer mi, Ne Kadar Sürede İyileşir?

Günümüzde pek çok kişide görülen omuz yırtığı belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren doktora başvurmak gerekir. Ayrıntılı bir fiziki muayenenin ardından hastalığın teşhisi konulur. Bu kapsamda hastanın sağlık geçmişi, yaşı ile mesleği de değerlendirilir. Omuz yırtığından şüphelenildiğinde radyolojik görüntüleme sistemlerinden yararlanılır. Hastalığın geçmişine göre omuz yırtığı ortalama 6 hafta sürer.

Özellikle bu sürede doku ile kemiğin iyileşme ve kaynaşma süreci olur. Hekimin tedaviye başlamasının ardından hastanın hastalık öyküsüne bağlı olarak bu süre artabilir. Omuz yırtığı ciddi bir rahatsızlık olduğu için kendiliğinden geçmez. Omuz yırtığı belirtileri ortaya çıktığı anda mutlaka bir uzman hekime görülmek gerekir. Buna göre hastalığın tedavi süreci başlar. Bu şekilde omur yırtığının da iyileşme süreci başlatılmış olur.

Omuz Yırtığı Tedavisi Nasıl Olur?

Omuz yırtığı tedavisinde hastanın genel sağlık durumu ve diğer tüm unsurlar göz önünde bulundurularak bir tedavi yöntemi belirlenir. Omuz yırtığı tedavisinde farklı yöntemler kullanılır. Buna göre özellikle ilaçla tedavi ve cerrahi yöntemler en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden birisi olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra enjeksiyon ve egzersiz gibi yöntemler ile omuz yırtığı tedavisinde önemli adımlar atılabilir.

Bazı hastalarda omuz yırtığı tedavisinde fizik tedavi yöntemlerinden de yararlanılmaktadır. Omuz yırtığı tedavisinde özellikle egzersizler mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. Ayrıca hasta ağır kaldırmamalı ve omuzlarını da zorlamamalıdır. Omuz yırtığı rahatsızlığında yüzme gibi daha hafif sporlar yapılır.

 

Yazarlar