Estetik cerrahiden sonra iyileşme süreci ipuçları

Estetik cerrahi çoğu hasta için heyecan verici ve belki de bir “dönüm noktası” çünkü hemen herkesin amacı benlik saygısını artırmak, özgüven tazelemek. Doğal olarak, birçok hasta iyileşme sürecini hızlandırmak istiyor ve bir an evvel bu değişikliklerin tadını çıkarmak ve normal günlük aktivitelerine, alışkanlıklarına hemen geri dönmek istiyor.

Lütfen unutmayın, her hasta ve her prosedür birbirinden farklıdır, iyileşme süreleri de birbirinden farklılık gösterir. Ancak, iyi haber vermek isterim, eğer cerrahınızın ameliyat sonrası talimatlarını dikkatlice takip ederseniz, iyileşme sürecinizi önemli ölçüde olumlu yönde etkilemeyi başarabilirsiniz. Bugün benim gibi pek çok cerrah hastasının sağlık durumuna, yaptığı prosedüre ve tüm bunlarla beraber hastanın ameliyata verdiği tepkilere bağlı olarak iyileşme sürecini, hastanın kişisel ihtiyaçlarına göre uyarlar.

Haberin Devamı

İşte her estetik cerrahi hastasının iyileşmeyi hızlandırmak için izleyebileceği en etkili ipuçları:

Çivi çiviyi sökmez

Ağrı, morarma ve şişkinlik, ödem vücudunuzun doğal iyileşme sürecinin bir parçasıdır ve cerrahi sonrası yaşayacağınız bu tecrübe normaldir. Birçok hasta ağrıya dayanmaya veya görmezden gelmeye çalışır, ancak reçete ettiğimiz ağrı kesicilerin alınması önemlidir. Acının sizi yakalamasına izin vermeyin; iyileşme sürecinizi uzatarak yalnızca kendinize kötülük yaptığınızı unutmayın. Ek olarak, bu ilaçların ortak bir yan etkisinin kabızlık olduğunu hatırlatmak isterim. Buna karşı koyabilmek için sık sık hareket etmek ve bol sıvı tüketmek önemlidir.

Yürüyüş önemli

Ameliyattan sonraki ilk 48 saat içinde, çok fazla dinlenmeye ihtiyacınız olacak; bununla birlikte, yönergeleri lütfen dinleyin ve izin verildiği ölçüde yürüyüş yapın. Hareket etmek vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olur ve ayrıca ağrı düzeylerini de azaltabilir.

Kendinizi iyi hissetmeyebilirsiniz, ancak kanınızın akmasını sağlamak için ayaklanmalısınız. Birkaç dakika evinizde dolaşmak bile hiçbir şey yapmamaktan iyidir. Her saat başı kalkıp hareket etmenizi hatırlatmak için bir zamanlayıcı ayarlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Spor salonuna ara verin

Evet hareket etmek önemli bununla birlikte, koşma veya halter kaldırma gibi yorucu egzersizlerden bahsetmiyorum. Birçok hasta normal egzersiz rutinlerine geri dönme konusunda sabırsızdır ancak iyileşme sürelerini hızlandırmak için ameliyattan birkaç hafta sonra zorlu egzersizlerden kaçınmak önemlidir.

Bu tarz ağır egzersizler morarmayı, kanamayı ve enflamasyonu artırabilir. Ameliyattan hemen sonra kuvvetli antrenman rejimlerine giren hastalar, insizyonun yeniden açılması gibi ciddi komplikasyonlar yaşayabilir. Spor salonuna geri dönmeye hazır olduğunuzu düşünüyor olsanız bile, ameliyat öncesi aktivite seviyelerine devam etmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Gerçekçi beklentileriniz olsun

İyileşme sürecinin sadece belirli bir zaman dilimi olduğunu unutmayın. Herhangi bir ameliyattan sonra, (iyileşmeden önce) daha kötü görünecek ve daha kötü hissedeceksiniz. Hemen hemen her türlü estetik cerrahi prosedüründe morarma ve şişlik oluşur. Sonuçlarınızın tam etkisini birkaç gün veya daha uzun bir süre boyunca göremezsiniz. Panik yapmayın, stres vücudunuzun doğal iyileşme zamanını etkileyebilir.

Haberin Devamı

Hangi prosedürü olduğunuza bağlı olarak, iyileşme süreniz birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişebilir. Ameliyat sonrası nekahet sürenizin, işinizi, aile sorumluluklarınızı ve sosyal zamanlamanızı nasıl etkileyeceğini planlayın. Ayrıca, ameliyattan sonraki 48 ila 72 saat boyunca bir aile üyesinin veya arkadaşınızın sizinle ilgilenmesini sağlayın. Normal rutinlerinize hemen devam edebileceğinize inanıyor olsanız bile, orada yardım edecek birisinin olması, size huzur verecektir ve iyileşmenize odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Ameliyat sonrası ihtiyaçlarınızı karşılayacak biri yoksa, bu konuda hastane görevlilerinden yardım isteyebilirsiniz.

Sigara içmeyin

Genel bir kural olarak, sigara içen hastalar estetik cerrahi prosedürü uygulanmadan en az sekiz hafta önce sigarayı bırakmalıdır. Ameliyat bittiğinde, bu tekrar başlayabilirsiniz anlamına gelmez. Dolaşımınızı etkilediği için, sigara içmek iyileşme sürecini önemli ölçüde geciktirir ve iyileşme sırasında ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Buz torbaları veya korseli giysiler

Yüz germe, göz kapağı estetiği ve burun estetiği dahil olmak üzere herhangi bir yüz cerrahisi geçirdiyseniz, şişliği en aza indirmek için buz uygulamak önemlidir. Ameliyat bölgesini saran bandajlarınız olsa bile, periyodik olarak bir soğuk kompres gerekebilir.

Karın germe, liposuction, meme estetiği gibi bazı cerrahi prosedürler için birkaç hafta boyunca bir korse giysisi giymenizi gerektirebilir. Vücudunuzun şişme ve morluk oluşumunu kontrol etmesine yardımcı olmak için bu giysilerin önemini göz ardı etmeyin. Ayrıca cildin kırışmasını önleyerek ve cilt retraksiyonunu artırarak vücut şekillendirmelerine yardımcı olurlar. Korse giysilerinin basıncı, izleri daha yumuşak, daha düz ve daha az görünür hale getirebilir.

Her Hasta Farklı Bakım Gerektirir

Plastik cerrahi sonrası iyileşme sürecinin hastadan hastaya ve en önemlisi, seçtiğiniz işlemlerin türüne göre farklı olduğunu unutmayın.

Belirli zamanlarda reçeteli ilaç almanız, düzenli yürüyüşler, yara izini azaltmak için cerrahi insizyonlarınıza nasıl bakmanız gerektiği, doktorunuz tarafından size aktarılacaktır. Vücudunuzun uygun şekilde iyileşmesini sağlamak çok daha değerlidir, lütfen iyileşme sürecinde acele etmeyin.

Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Cihantimur- Doctor B

www.drb.com.tr