Efsane çizgi roman kahramanı 'Karağolan'ın sinema macerası özensiz senaryosu, ve basit çekimleriyle Kartal Tibet'li Karaoğlanların yanından bile geçememiş

Efsane çizgi roman kahramanı 'Karağolan'ın sinema macerası özensiz senaryosu, ve basit çekimleriyle Kartal Tibet'li Karaoğlanların yanından bile geçememiş

Karaoğlan

Moğollar Anadolu kapılarına dayanmış ve Türk-Moğol savaşı çıkmak üzeredir. Bütün dünyayı ateşe veren Moğol istilasından korunmanın tek yolu Türk devletleri arasında birlik oluşturmaktır. Bu birliği gerçekleştirmenin tek yolu, Çise Hatun'un(Özlem Yılmaz) Altın Orda devlerine gelin gitmesidir. Ancak başlarında Camoka'nın olduğu Moğollar, bu birliği engellemek için Çise Hatun'u yok etmeye kararlıdır. Ancak Camoka'nın(Hasan Yalnızoğlu) işi o kadar da kolay değildir. Çünkü karşısında efsane kahraman Karaoğlan(Volkan Keskin) vardır. Anadolu'dan başlayıp Kafkas dağlarında uzanacak heyecan ve tehlike dolu yolculuk, on binlerce kişilik üç dev ordunun kıran kırana savaşına yol açar.

Haberin Devamı

Aynı yerde dolanan kervan!

Suat Yalaz'ın efsane çizgi roman kahramanı 'Karağolan'ın yeni sinema macerası reklamlarının yapıldığı kadar maalesef iyi bir film değil. En büyük sorun hikayede yaşanıyor. Yahu, böyle bir filmin senaryosunu yazarken insan Yalaz ustaya bir danışmaz mı arkadaş! Bu ne biçim bir kısır döngüdür. Filmin yarısından fazlasında Anadolu'dan başlayıp Kafkas dağlarına uzanan yolculuk yer alıyor. Ve o yolculukta başlarına gelenleri hayal bile edemezsiniz çünkü hiçbir şey gelmiyor. Varsa yoksa Karaoğlan'a hasta olan Bayırgülü ve Çise Hatun'un çekişmeleri. Bayırgülü'nün göğüsler fora ve bir de bacaklarını gösterecek yırtmaç eklenince işte size filmin 70 dakikasını dolduracak malzeme...(Kervan ne hikmetse hep aynı yerde dolanıp duruyor. Öyle Kafkaslara gittiği de yok!)

Karaoğlan'ın çekimleri ise tam evlere şenlik! Çise Hatun'u Moğolların elinden kurtaran Karaoğlan, akşam için bir ateş yakıyor. Ama ne ateş! İki saniyede elindeki çalı çırpı bir yanıyor, sanırsınız zippo çakmakla ateşi yaktı.(Ateşin nasıl yandığını görmüyorsunuz) Takip eden sahnede Karaoğlan'ın yanında yatmak istemeyen Çise Hatun'un başı, ormandaki hayvanlarla derde girince bizimki soluğu korkusuz savaşçının yanında alıyor. Allah, allah... Biz bu sahnenin aynısını Steven Spielberg'ün 1984 yapımı 'Indiana Jones ve Kıyamet Tapınağı' filminde görmemişmiydik. Hani kamçılı adam, güzeller güzeli şarkıcı Willie Scott'la(Kate Capshaw) ormanda yaşadıkları sahneleri bir hatırlayın...(Daha yazacak çok şey var ama yerim dar:)

Haberin Devamı

Esas sorun vizyonsuzluk

Camoka ve Karaoğlan'ın teke tek kapıştığı sahnede efektler o kadar belli oluyor ki arka fonun perde olduğunu 10 yaşındaki çocuk bile anlar. Benim anlamadığım bu kadar belli olacaksa neden bu kavga sahnesini, kaledeki surların yıkılmasını çekmeye çalışıyorsun. Gerçekçilik ölüyorsa güldürmeyin insanlara kendinizi.

Tabii ki filmin bu kadar kötü olmasının tek sebebi yönetmen ve senarist Kudret Sabancı'dır. Bir yönetmende vizyon olmalıdır. Eğer vizyon yoksa izlediği yabancı filmlerden araksiyonlar yaparak filmini çeker. Aynı sorun '1453' filminde de yaşandı. Nasıl çekeceğini bilmezsen ordan buradan esinlenme yaşarsın!