Sağlık Pasif Bağışıklık Nedir, Nasıl Kazanılır? Pasif Bağışıklık Örnekleri Nelerdir?

Pasif Bağışıklık Nedir, Nasıl Kazanılır? Pasif Bağışıklık Örnekleri Nelerdir?

15.12.2021 - 01:17 | Son Güncellenme:

Pasif bağışıklık; Başka birinde bulunan ya da hazırlanan antikorların hastalık ya da başka bir nedenle kişilere verilme yöntemidir. Bu yöntemle oluşturulacak pasif bağışıklık (immunite) kısa süre sonra etkisini kaybedebilmektedir. Pasif bağışıklığın canlılar arasında üç tarzda oluşturulabildiği bilinmektedir. Sizin için, Pasif bağışıklık nedir, nasıl kazanılır? Pasif bağışıklık örnekleri nelerdir detayları ile derledik.

Pasif Bağışıklık Nedir, Nasıl Kazanılır Pasif Bağışıklık Örnekleri Nelerdir

Pasif bağışıklık; sisteminde oluşturulan antikorların kısa süreli koruma sağladığı bilinse dahi, nadiren ömür boyu koruma sağladığı da görülebilmektedir. Çiçek aşısı ve Verem(BCG) aşıları bu konuda en doğru örnektir.

Haberin Devamı

Pasif Bağışıklık Nedir, Nasıl Kazanılır?

Pasif bağışıklık, doğal yollarla sağlanamayan, başka birinden alınarak ya da laboratuvar ortamında üretilerek kişilere kazandırılan koruma yöntemidir.

Canlılar arasında üç türde bulunan pasif bağışıklık sistemleri şöyledir.

Doğal pasif bağışıklık,

Yapay pasif bağışıklık,

Adoptif pasif bağışıklık olarak bilinmektedir.

Pasif Bağışıklık Örnekleri Nelerdir?

 Pasif bağışıklık örnekleri, üç çeşit olduğu bilinmektedir. Doğal pasif bağışıklık, genetik yakınlığı bulunana anne gibi kişilerde bulunarak doğal yolla aktarılmaktadır. Plesenta, yumurta ve kolostrum aracılığıyla aktarılarak doğumdan sonraki hayatlarının ilk dönemlerinde koruma sağlamaktadır. Yapay (suni)pasif bağışıklık; Başka bir canlıdan (insan-hayvan)üretilen serum ya da antioksik serum verilmesi yöntemidir. Suni pasif bağışıklık koruma – sağaltma amacıyla bir canlıdan diğer(insan- hayvan) canlıya Aşılama(serum)yöntemiyle verilmektedir. Atlara pek çok kez tetanoz- difteri toksinleri verilerek kazandırılan hiperimmun antioksik serum insan sağlığı için de koruma sağlamaktadır. Adoptif pasif bağışıklık; hücresel bağışıklık kazanan şahıstan alınan lenfositlerin duyarlı kişilere verilmesiyle kazandırılan immunite yöntemidir.

Haberin Devamı



Yazarlar