Burun estetiği ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Burun estetiği ameliyatından sonra yeni oluşturulan burun yapısının bakımının sağlanması ve iyileşme sürecinde hastaların nasıl hareket etmesi gerektiği hakkında yapması gerekenler oldukça önemlidir. Bunlara özen gösterildiği takdirde yeni burun şeklinin oluşmasında sorun yaşanmayacaktır. Burun estetiği ameliyatında yapılanlar kadar, sonradan yapılanlarda burun estetiğinin başarısına katkı yapar.

Burun estetiği sonrasında yapılması gereken faaliyetler

Hastalar 2 gün süreyle, başını yüksekte tutmak amacıyla en az 2 yastıkla yatmalıdır. Yan tarafa dönük şekilde yatılırsa burun ve göz kapağının altında kalan bölgede şişme oluşacaktır. Bu nedenle 1 hafta baş yukarıda olacak şekilde sırt üstü yatmak en doğrusudur. Hastaların ilk gece göz etrafına ve atelin çevresine soğuk buz uygulaması yapması gerekir. Bu morlukları ve şişlikleri azaltabilir. İlk zamanlarda burundan pembemsi bir akıntının gelmesi olağandır. Burun altına yerleştirilmiş olan gazlı bezin belli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Hastaların yürüyüş yapmasında sakınca yoktur. Ancak ağır egzersiz yapmamaları gerekir. İlk haftanın içinde en fazla 10 kg ağırlık taşınabilir. Baş öne doğru eğilmemeli ve kendilerini zorlayacak eylemler yapılmamalıdır. İlk haftada cinsel ilişki bile sınırlıdır. İlk haftadan sonra hastalar normal aktivitelerini yapabilecek düzeyde iyileşme gösterir.

Haberin Devamı

Beslenme uygulamaları

Ameliyattan sonra hastalar sulu yemeklerle beslenmesine başlayabilir. Burun tıkanıklığı olursa katı besinler daha zor yutulabilir. İlk haftayla birlikte koku alma düzeni yerine gelir. Hastanın daha hızlı toparlanması için bol su içmesi gerekir. Ödemi azaltacak maydanoz, yeşil çay gibi yiyeceklerde tavsiye edilir.

Kullanılacak ilaçlar

Hastalar eğer duyarsa, doktorun önereceği ağrı kesici ilaçları alabilirler. Ancak gerek duyulmadığı takdirde, ilaçlar kullanılmamalıdır. Çünkü içeriklerindeki etken maddeler hastada baş dönmesi etkisi yapabilir. Doktorun önerisiyle antibiyotik ilaçlarda verilebilir. Bunların kullanımı doktorun önerisine göre yapılmalıdır. Antibiyotik tedavisine 5 gün devam edilir. Morarmanın önlenmesi amacıyla verilen kremler kullanılabilir. Kremlerin talimatlara uygun şekilde kullanılması gerekir. Bir ay süreyle vitamin desteği de alınabilir.

Haberin Devamı

Yara bakımının yapılması

Ameliyatın ardından bir hafta burun sümkürülmemeli. Doktorunuz ertesi gün kullanmanız için buruna tuzlu solüsyon spreyi verebilir. Burun deliklerine her gün dört defa ikişer fıs sıkarak kullanabilirsiniz. Bu sprey burundaki kuruma etkisini azaltacaktır. İki ay bu spreyi kullanmaya devam edebilirsiniz. Doktorunuzun başka bir ilaç önerisi yoksa sizlerde haricen bir ilaç kullanmayın.

Ameliyattaki tekniğe göre kesi yapılmışsa, doktorunuz merhem önerebilir. Merhemi kesi yarasına pamuklu çubukla sürün. Burun içindeki kesilerde kendiliğinden eriyen dikişler kullanılır. Bu bölgede merhemde faydalı olabilir. Merhem bir hafta süreyle günde 3 defa kullanılabilir. Ameliyat sırasında vücudun başka yerinden örneğin kulaklardan kıkırdak alınmışsa, buraya da merhem tatbik edebilirsiniz. Pansumanla kapatılmış olan yerlerde değişimi kendiniz yapmaya çalışmayın. Burun sırtı için kullanılan plastik atelde doktor tarafından değiştirilecektir. Ameliyattan sonra yüzünüzü yıkanmada herhangi bir sorun çıkmaz. Sadece plastik atelin ıslanmaması gerekir.

Haberin Devamı

Doktor ziyaretlerinin yapılması

Ameliyattan sonraki gün doktor hastanın durumunu değerlendirir. Sorun bulunmuyorsa, hasta taburcu edilir. Bundan sonra tamponların çıkarılacağı 3-4 gün sonra ve burun sırtına yerleştirilen atelin çıkarılacağı 5-7 gün sonra doktora gidilmesi gerekir. Hastaların sonraki doktor ziyareti ameliyattan bir ay sonra olur. Bu ziyaretlere hastalar mutlaka uymalıdır.

Uzun vadeli burun bakımı

Yüzdeki ve burundaki şişlikler zaman içinde kaybolur. Burundan plastik atel alındıktan sonra şişliklerdeki iyileşme daha hızlı gerçekleşir. Üst dudak ve yanakların şişliği 2 haftada etkisini azaltır. Burun ucundaki şişlik kapalı teknikle yapılmış olan ameliyatlarda hızlı iyileşir. Burun çevresinde, yanaklarda ve göz kapaklarındaki morarma normal sonuçtur. Bunlar 2 haftada azalır. Çalışan hastalar bunları kozmetik ürünlerle örtebilirler. Burun temizliği yapıldıktan sonra hastaların daha iyi nefes alması target="_blank">http://www.selcukinanli.com/

Instagram: https://www.instagram.com/rinoplasti/

Facebook: https://www.facebook.com/prof.dr.selcuk.inanli/