Prof. Dr. Sezai Leventoğlu

Prof. Dr. Sezai Leventoğlu

sezaileventoglu@hotmail.com

Tüm Yazıları

IBS ve kolon kanseri vücudun aynı bölümünü etkilediğinden, bazı semptomları paylaşırlar. Bu belirtilerden bazılarına sahipseniz, farklılıkları bilmek önemlidir.

IBS’nin belirti ve semptomları nelerdir?

IBS’de en yaygın şikayetlerin bazıları kabızlık ve ishal gibi bağırsak hareketlerindeki değişikliklerdir. Diğer belirti ve şikayetler ise karın ağrısı, şişkinlik, aşırı gaz hissi, balon gibi şiş hissetmek,

bağırsak hareketleri yokmuş hissi, dışkınızda beyazımsı mukus/sümüksü akıntı varlığı olabilir.

Bazı gıdalar veya yüksek stres dönemleri IBS semptomlarını tetikleyebilir. Kronik bir durum olmasına rağmen, bu belirtiler geçici olabilir. Kadınlar, adet dönemlerinde semptomlarda bir artış gösterme eğilimindedir. IBS’li çoğu insan için semptomlar çok şiddetli değildir ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilebilir.

Haberin Devamı

Kolon kanserinin belirti ve semptomları nelerdir?

Kolon kanseri veya kolorektal kanser belirtileri, kanser yayılmaya başlayana kadar belirginleşmeyebilir. Yavaş büyüyen bir kanserdir ve kolonoskopi taramalarının bu kadar önemli olmasının bir nedeni de budur. Kolonoskopi sırasında kanser öncesi polipler kansere dönüşmeden önce çıkarılabilir. Kolon kanserinin belirti ve semptomları, birkaç günden fazla süren bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikleri içerebilir, örneğin: karında  kramp tarzında ağrı, kabızlık (sert, seyrek dışkılama), koyu dışkı veya dışkıda kan, ishal, aşırı gaz (şişkinlik), tükenmişlik, dışkılamada tam boşaltamama hissi, dışkı kalibrasyonunda incelme, parlak kırmızı renkli rektal kanama, açıklanamayan kilo kaybı, zayıflık ve kişisel performansın düşüklüğüne neden olan kansızlık bulguları

IBS ve kolon kanseri semptomları

IBS ve kolon kanserinin bazı semptomları aynı olsa da akılda tutulması gereken bazı belirgin farklılıklar vardır.

IBS kolon kanserine yol açabilir mi?

IBS, tüm rahatsızlıkları ve sakıncaları ile sindirim sisteminize zarar vermez veya başka sağlık sorunlarına yol açmaz. 2010’da yapılan bir araştırma, kolonoskopi yapılırken, IBS’li kişilerin kolonda yapısal anormalliklere sahip olma olasılığının sağlıklı insanlardan daha fazla olmadığını bulmuştur. Ayrıca, IBS’li kişilerin kanser öncesi polipler veya kolon kanseri açısından daha büyük bir risk altında olmadığını da tespit etmiştir.

Haberin Devamı

Ne zaman doktora görünmeli?

Karın rahatsızlığı veya bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler hakkında herhangi bir endişeniz varsa bir doktor tavsiyesi alın. IBS semptomları, kolon kanseri de dahil olmak üzere çeşitli başka durumları da gösterebilir. Hemen bir doktora görünmeniz gereken diğer belirtiler şunlardır: kalıcı karın ağrısı, rektal kanama, kusma, kilo kaybı, ailenizde kalın bağırsak kanseri ve iltihabi bağırsak hastalığı varlığı…

IBS’ye sahip olmak kolon kanseri riskinizi artırmaz, ancak bu, semptomları görmezden gelmeniz gerektiği anlamına da gelmez. Güvenli tarafta olmak için doktorunuza rektal kanama, dışkıda incelme veya kilo kaybı gibi yeni belirtiler hakkında bilgi verin. Doktorunuzla kolon kanseri taraması hakkında konuşun. Çoğu insan için kolonoskopi taraması 45 yaşında başlamalıdır. Ailenizde kolon kanseri veya diğer risk faktörleri öyküsü varsa, doktorunuz daha erken veya daha sık tarama önerebilir.

Haberin Devamı

IBS genellikle belirli diyet ve diğer yaşam tarzı değişiklikleri yapılarak yönetilebilir. Daha ciddi vakalar ilaçlarla tedavi edilebilir. IBS’ye sahip olmak kolon kanseri geliştirme riskinizi arttırmaz. Kolon kanseri belirtileri ancak hastalık yayıldıktan sonra ortaya çıkma eğilimindedir. Kolon kanseri taraması, kansere dönüşme şansı olmadan kanser öncesi polipleri tespit edebilir ve ortadan kaldırabilir. IBS, kolon kanseri ve diğer bazı gastrointestinal rahatsızlıkların semptomları örtüştüğünden, doğru tanıyı almak için bir doktora görünün. Daha iyi hissetmeye başlayabilmeniz için durumunuzu yönetmenize veya tedavi etmenize yardımcı olacaktır.