Sağlık Psa Testi Nedir? Psa Değerleri Kaç Olmalıdır? İşte Psa Değer Tablosu...

Psa Testi Nedir? Psa Değerleri Kaç Olmalıdır? İşte Psa Değer Tablosu...

08.09.2021 - 15:18 | Son Güncellenme:

PSA, prostat hücrelerinin ürettiği proteinlerden birine verilen isimdir. Üretilen PSA'nın az bir miktarı kanda dolaşır halde bulunur. Kandanki PSA (Prostat Spesifik Antijen) değerlerinin ölçüldüğü test, PSA testi olarak adlandırılır. Peki PSA testi nedir? PSA değerleri kaç olmalıdır? İşte PSA değer tablosu hakkında tüm detaylar.

Psa Testi Nedir Psa Değerleri Kaç Olmalıdır İşte Psa Değer Tablosu...

PSA, spermi sıvı hale getiren proteinin adıdır ve PSA üretimi prostat kanallarında bulunan hücrelerde gerçekleştirilir.

Haberin Devamı

PSA Testi Nedir?

PSA erkeklik organı olan prostatta üretilir ve meninin kıvamını düzenlemekle görevlidir. Vücutta üretilen PSA'nın az bir miktarı kanda dolaşıma girer. Kandaki PSA değerlerinin normal seviyelerde olması sağlık açısından oldukça önemlidir. Kandaki PSA değerinin ölçümü PSA testiyle gerçekleştirilir.

PSA testinde kandaki PSA değerlerinin değişimine bakılarak erken prostat kanseri tanısı konulabilir. Bu nedenle PSA testi sağlık açısından büyük öneme sahiptir. Aile geçmişinde prostat kanseri bulunan bireylerin PSA testini 40-45 yaş arasında yaptırması önerilir. Ailesinde prostat kanseri bulunmayan bireyler PSA testini 50 yaşından sonra yaptırabilirler. PSA testi kandaki PSA değerlerinin değişimindeki neden ve belirtilerin dikkatlice incelenmesini ve tanı ve teşhis konulmasını sağlar.

Haberin Devamı

PSA Değerleri Kaç Olmalıdır?

PSA testi sonucunda, kandaki PSA değerleri detaylıca incelenir ve raporların. PSA değerlerinin gereğinden yüksek olması prostat kanseri riskini arttırır. Sağlıklı bir bireyde PSA testinde çıkan değerlerin normal aralıkta bulunması gerekir. Ancak bireyin yaşına göre kanda bulunması gereken normal PSA değeri değişkenlik gösterir.

40 ve 49 yaş aralığındaki bireylerde 0-2,5 ng/ml normal PSA değer aralıklarıdır.

50 ve 59 yaş aralığındaki bireylerde 0-3,5 ng/ml normal PSA değer aralıklarıdır.

60 ve 69 yaş aralığındaki bireylerde 0-4,5 ng/ml normal PSA değer aralıklarıdır.

70 yaş ve üzerindeki bireylerde 0-6,5 ng/ml normal PSA değer aralıklarıdır.

PSA testinde uzmanlar tarafından belirlenen normal değer aralığı sağlıklı olma durumuna karşılık gelir. Kandaki PSA değeri yaşına göre normal aralıktan fazla olan bireylerde, prostat kanserine yakalanma riski artar. Kandaki değer ne kadar fazlaysa kanser riski de o kadar fazla olur. PSA değerleri sadece kanser değil çeşitli prostat hastalıklarının belirlenmesinde de kullanılır. Bu nedenle erken teşhis için PSA testinin yaptırılması oldukça önemlidir.

Yazarlar