Genel Sağlık Ruhlara onarım

Ruhlara onarım

25.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ruhlara onarım

Ruhlara onarım


17 Ağustos’un yaralarını Türkiye’nin ilk Psikotravma Merkezi saracak. Proje uluslararası bir işbirliği ile gerçekleştiriliyor...


       Deprem yalnızca evleri, işyerlerini yıkmakla kalmadı, hayalleri ve umutları da yıktı. Uzmanlar, depremin psikolojik etkilerinin 6 ay da 30 yıl da sürebileceğini belirtiyorlar. Bu sorunları gözardı etmeyen Metro AG, 17 Ağustos depremi sırasında ve sonrasında yaşanan psikolojik yaraları sarmak için İzmit’te bir merkez kurulmasına öncülük etti. Merkez özellikle çocuklara hizmet verecek. Metro’nun 500 bin Alman Markı ile öncülük yaptığı projeye İzmit Büyükşehir Belediyesi, Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı, Amerikan Project Hope, AÇEV, İsrail Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Dayanışma Merkezi ve Kocaeli Üniversitesi destek veriyor.

Uluslararası işbirliği

       Merkez 3 bin 500 metrekare açık alana 900 metrekare kapalı alana sahip. Tek kat üzerine inşa edilecek merkezde günde 80 hastaya bakılacak. Merkezin donatımını Project Hope, personelin eğitimini ise bu kuruluşla birlikte İsrail Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Dayanışma Merkezi üstlenecek. İsdihdamı Kocaeli Üniversitesi ve İzmit Belediyesi’nce sağlanacak merkez bölgedeki ve Türkiye’deki ilk Psikotravma Merkezi olacak. Merkezin Akademik Danışma Kurulu’nda Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Prof. Anke Ehlers, Prof. Engin Eker, Prof. Ayhan Koç, Prof. Falih Köksal bulunuyor.

Bölgenin yarınları için

       Depremin herkesi etkilediğini, ancak çocukların kendi yaşadıkları sıkıntı yanında ailesinin tepkisini de yaşadığı gerçeğinden hareketle, 4 Nisan’da temeli atılan merkez ağırlıklı olarak çocuklara hizmet verecek. Proje Koordinatörü Dr. Patricia Hong, çocukların depremden aldıkları etkilerin giderilmesinin bölgenin yarınları için önem taşıdığını söylüyor. Merkez, afet bölgelerinde tarama, duyum ve gözlemlerle travma tedavisine ihtiyaç duyanları belirleyecek. Teşhis edilen vakalar, proje ekibi tarafından haftalık toplantı sırasında yeniden gözden geçirilerek her hastanın durumuna bağlı olarak en uygun tedavi biçimi seçilecek.
       Projenin yönetimini Dr. Patricia Hong (Proje koordinatörü), Doç. Güliz Elal (Klinik Psikolog Boğaziçi Üniversitesi), Doç. Gökhan Oral (Adli Tıp Psikoloğu İstanbul Üniversitesi) ve Dr. Bülent Erdoğan (Uzman psikiyatr) gerçekleştirecek.

Önce vaka belirlenecek

       Merkezde klinik personeli olarak; iki psikolog, iki psikiatr, beş klinik psikolog ve bir sosyal hizmet uzmanı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon personeli olarak; bir fizik tedavi uzmanı, bir protez terapisti, bir konuşma terapisti ve bir meslek terapisti de görev yapacak.


Yazarlar