Yaşam Rumlar, Şampiyonlar Ligi maçında siyasi şov yaptı

Rumlar, Şampiyonlar Ligi maçında siyasi şov yaptı

28.11.2008 - 02:34 | Son Güncellenme:

Rum takımı Anorthosis ile Almanya’nın Werder Bremen futbol takımları arasında oynanan Şampiyonlar Ligi maçına siyaset damgasını vurdu. Rumlar, ‘Maraş’la ilgili pankart açtı

Rumlar, Şampiyonlar Ligi maçında siyasi şov yaptı

Kıbrıs’ta KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında çözüm görüşmeleri devam ederken, Kıbrıslı Rumlar UEFA’nın izniyle, Rum Anorthosis ile Almanya’nın Werder Bremen futbol takımları arasında önceki akşam Güney Kıbrıs’ta oynanan Şampiyonlar Ligi maçı sırasında, kapalı Maraş’taki 2 bin evi simgeleyen apartman şeklindeki 2 bin adet pankartlar siyasi propaganda yaptı.
Karşılaşmada ayrıca, üzerinde “Famagusta” (Gazimağusa) yazılı 50 metre uzunluğunda dev bir pankart da açıldı. Pano ve pankartların açılması sırasında, şarkıcı Stelios Hiotis’in, içinde “dolaştığım toprak, özlediğim yer” sözlerinin bulunduğu “Famagusta” isimli şarkı da seyirciler tarafından seslendirildi.
Rumlar, 1974 Barış Harekâtı’ndan beri iskâna kapalı olan Maraş’ın kendilerine geri verilmesini istiyor. Rumların siyasi şov yaptığı maçı izleyenler arasında sözde “Maraş Belediyesi”nin Başkanı Aleksis Galanos ve Başpiskopos II.Hrisostomos da hazır bulundu. Maç öncesinde konuyla ilgili açıklama yapan Galanos, “UEFA’nın izniyle etkinliği gerçekleştireceklerini ve etkinlik için 3 dakika 50 saniye izin verildiğini” bildirmişti.

Haberin Devamı

Siyah banda izin verilmedi
Türkiye’nin, 13 Ekim 2007 tarihinde, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri (C) Grubu’nda deplasmanda Moldova ile yapacağı maç öncesinde Şırnak’ta 15 askerimiz şehit olmuştu. Yaşanan acı üzerine Futbol Federasyonu, UEFA’dan, “Şehitlerimiz için maça siyah bantla çıkalım” isteğinde bulunmuş, bu istek UEFA tarafından geri çevrilmişti.
Talat’a ceza gelmişti
Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) da, KKTC Cumhurbaşkanı Talat’ın, 2006 Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix’sinde Ferrari pilotu Felipe Massa’ya birincilik kupası vermesi nedeniyle Türkiye’ye 5 milyon dolar para ceza vermişti.

Rumlar, Şampiyonlar Ligi maçında siyasi şov yaptı

KKTC sert tepki gösterdi
UEFA’nın maçta “Maraş” propagandası yapılmasına izin vermesine KKTC yönetimi sert tepki gösterdi. Milliyet’e konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, bu olayın çözüme hizmet etmeyeceğini kaydetti. Kıbrıslı Rumların, çözümün masada olacağını hala algılayamadığını ifade eden Erçakıca, “Rumlar çözümü dışarıda arıyor. Bu yanlıştır. Çözüm Kıbrıslı Türklerle olacaktır” dedi. KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı da, maçta açılan pankartların görüşme sürecini sabote etmek için atılan bir adım olduğunu söyledi.

Politikaya hayır pankartı
Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı Ömer Adal da federasyon olarak olayı UEFA nezdinde protesto ettiklerini bildirdi. UEFA’nın verdiği izni üzüntüyle karşıladıklarını anlatan Adal, “Politikanın spora doğrudan karıştırıldığını” belirtti. KKTC’de hafta sonu oynanacak tüm birinci lig maçlarına İngilizce olarak yazılmış, “Spora politikayı karıştırmayın” pankartlarıyla çıkacaklarını vurgulayan Adal, “Bizler spora politikanın karıştırılmasını istemiyoruz. 3 Aralık’ta FIFA ile görüşmemiz var. Yaşanan olayla ilgili rahatsızlığımızı FIFA yetkililerine ileteceğiz” diye konuştu.

Yazarlar