Püf Noktası Sahte kaşar peyniri anlamanın 4 basit yöntemi! Rengi böyleyse uzak durun

Sahte kaşar peyniri anlamanın 4 basit yöntemi! Rengi böyleyse uzak durun

22.05.2024 - 12:56 | Son Güncellenme:

Kahvaltı sofraları, makarna, börek, açma ve tost gibi yemeklerde tüketilen kaşar bir peynir çeşidi. Ancak market raflarında ve pazarlarda çeşit çeşit kaşar peyniri satılıyor. Bazı kaşarların sahte olabileceğini hiç düşündünüz mü? Sahte kaşar peyniri bu 4 basit yöntemle hızlıca anlayabilirsiniz.

Sahte kaşar peyniri anlamanın 4 basit yöntemi Rengi böyleyse uzak durun

Kaşar peyniri, özellikle ülkemizde yaygın olarak tüketilen bir peynirdir. Genellikle kahvaltılarda, sandviçlerde ve yemek tariflerinde kullanılan kaşar peyniri, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Piyasada farklı farklı kaşar üreticileri bulunur. ‘Çarşı veya pazardan aldığımız kaşar peynirlerin sahte olup olmadığını nasıl anlarız?’ diye soranlardansanız size sahte kaşar peyniri anlamanın 4 basit yöntemini paylaştık.

Haberin Devamı

1. ALEV ALIYORSA SAHTEDİR

Kaşar peynirinin kalitesini test etmenin bir yöntemi de onu yakmaktır. Küçük bir parça peynir kesip ateşe tuttuğunuzda eğer alev alıyorsa, bu peynirin düşük kaliteli olduğunu gösterir. Ancak, yanarken alev almıyorsa, peynirin gerçek ve kaliteli olduğuna işaret eder.

Sahte kaşar peyniri anlamanın 4 basit yöntemi Rengi böyleyse uzak durun

2. RENGİ ELE VERİYOR

Düşük kaliteli kaşar peynirleri, genellikle doğal sarımsı renkten uzak olup koyu sarı veya kahverengimsi bir renge sahiptir. Bu peynirler, gerçek kaşara göre daha yumuşak bir yapıda olur ve kesildiğinde bıçağa yapışırlar. İçerdikleri yoğun katkı maddeleri nedeniyle hem sağlıksız hem de lezzetsizdirler. Diğer yandan, taze kaşar peyniri daha beyazımsı bir renkte olup, eski kaşar peynirine göre daha açık tondadır. Taze kaşar peyniri kesildiğinde pürüzsüz bir dokuya sahip olur.

Haberin Devamı

3. DOKUSU PÜRÜZSÜZDÜR

Gerçek kaşar peyniri, homojen bir yapıya sahiptir çünkü üretiminde sulu haşlama yöntemi kullanılır ve malzemeler fabrikasyon olarak birleştirilmez. En belirgin özelliği, pürüzsüz bir dokuya sahip olmasıdır. Taze kaşar peynirleri beyazımsı renkte olup, lekesiz bir yüzeye sahiptir. Benzer şekilde, eski kaşar ve gravyer peynirleri de taze kaşara göre daha beyazımsı bir renkte olur ve pürüzsüz yapılarıyla dikkat çeker. Bu peynirlerin yüzeylerinde veya iç kısımlarında delikler, yarıklar veya çatlaklar bulunmaz.

4. SÜT TADI YOĞUNDUR

Taze hakiki kaşar peynirinin süt tadı belirgin ve yoğundur. Sahte kaşar peynirleri ise ekşi, keskin veya yakıcı bir tatta olabilir. Hatta bazıları metalik veya mayamsı bir tat bile verebilir. Gerçek kaşar peynirleri hafif ve lezzetlidir,

 

Yazarlar