Yaşam Şiddetten kaçtı, şiddet mağdurlarına umut oldu

Şiddetten kaçtı, şiddet mağdurlarına umut oldu

01.10.2008 - 00:03 | Son Güncellenme:

Eşinden şiddet gördüğü için ayrılan ve ardından yemek fabrikası kuran Fatma Müftüoğlu, şiddet nedeniyle eşlerinden ayrılan ya da eşleri ölen 20 kadına iş verdi

Şiddetten kaçtı, şiddet mağdurlarına umut oldu

Gaziantep’te 23 yıllık eşinden şiddet gördüğü için 10 yıl önce ayrılan 6 çocuk annesi Fatma Müftüoğlu (49) inanılmaz bir başarı öyküsünün kahramanı oldu.
Lise ikinci sınıftayken okuldan alınıp, görücü usulü bir kimya mühendisiyle evlendirilen Müftüoğlu, çile dolu evliliğe 23 yıl katlandı. Kendi ailesinin itirazlarına rağmen boşanan ve cocuklarının velayetini alan Müftüoğlu, ziynet eşyalarını satıp kiraladığı kamyona eşyalarını yükleyip, Mersin’deki kız kardeşinin yanına taşındı. Bir fabrikada işe giren, yarım kalan lise eğitimini dışardan tamamlayan Müftüoğlu, çocuklarının eğitimini de ihmal etmedi. Büyük oğlu mühendis, küçük oğlu kaptan, kızı da doktor olan Müftüoğlu, iş kadınlığına geçişini şöyle anlattı: 

Evde yemek olmayınca
“Bir gün kızım, arkadaşlarını eve yemeğe davet etti. Ama, evde yemek yok. Bahçeye indim. Çocukluğumda annemin yaptığı gibi otlar topladım. Kızımın arkadaşları yemeklerimin namını çevreye yaymış. Herkes çok beğenince Mersin’de “Akdeniz Sofrası” adıyla küçük bir lokanta açtım.”
2003’te uzman olarak Gaziantep’e tayin olan doktor kızının yanına taşındığını ve burada Boru Fabrikası’nın yemeklerini hazırlama işini üstlendiğini söyleyen Müftüoğlu, şöyle devam etti:

Şiddet mağduru
“Ocak, tencere alıp küçük evimizin mutfağında yemekleri hazırladım. Sonra evimin karşısındaki dükkanı kiraladım.. Bir gün çok büyük bir alışveriş merkezi şantiyesinde 600 kişiye yemek yapılacağını haber alınca hemen teklif verdim. ‘Yapamazsın’ dediler. Şans istedim. Bu şansı verenleri de mahcup etmedim. Çocuklarımın da yardımıyla Gaziantep Toptancılar Merkezi’nde iflas eden bir yemek fabrikasını satın aldım. Şimdi bu fabrikayı kızkardeşim Berrin Müftüoğlu’yla birlikte işletiyorum.”
Fatma Müftüoğlu’nun 22 personelinden şoför ve aşçı hariç tamamı kadın. Bu kadınların ortak yönü ise, eşlerinden şiddet başta olmak üzere çeşitli nedenlerle ayrılan kadınlar. Müftüoğlu, işyerinin büyümesi halinde daha çok kadına iş olanağı sağlayacağını söyledi. Bu arada geçen yıl üniversite sınavlarına girip Açık Öğretim Fakültesi’ni kazanan Müftüoğlu, “Bu mücadelem benim gibi dayağa yıllar yılı boyun eğen kadınlara örnek olsun, güven versin isterim” dedi.
Üniversite okuyan 5-6 çocuğun öğrenimine katkıda bulunduğunu anlatan Müftüoğlu, “İşlerim büyürse daha çok öğrenciyi okutup, daha çok çaresiz kadına kucak açacağım. Açacağım ki onlar benim çektiklerimi çekmesin” dedi.

Haberin Devamı

Şiddetten kaçtı, şiddet mağdurlarına umut oldu

Şiddetten kaçtı, şiddet mağdurlarına umut oldu

Yazarlar