Yaşam Siz böyle bir adamın elini öpersiniz

Siz böyle bir adamın elini öpersiniz

09.10.2011 - 23:01 | Son Güncellenme:

Önceki gün 48. Antalya Film Festivali’nin açılış gecesinde sahne alan İngiliz şarkıcı ve oyuncu Jane Birkin dün de bir basın toplantısı düzenledi.

Siz böyle bir adamın elini öpersiniz

Birkin toplantıda zarafeti, kibarlığı, esprileri ve ağırbaşlılığıyla dikkat çekti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın, renkli ve zengin sanatsal kişiliğine vurgu yaparak takdim ettiği Birkin’e gelen ilk soru açılış töreniyle ilgiliydi. Törende Tuncel Kurtiz’e Onur Ödülü’nü verirken arkadaşı gibi görünen Birkin’e Kurtiz’i tanıyıp tanımadığı soruldu.
Birkin, “Siyasi açıdan ona o ödülü vermekten gurur duydum. Kendisini Fatih Akın’dan biliyorum. Araştırırken politik inanışları yüzünden 15 yıl boyunca Türkiye’de yaşayamadığını öğrendim. Ve çok cesur bir adam olduğunu... Böyle bir adamın elini öpersiniz” diye yanıt verdi.

‘Her sahnesini biliyorum’
Birkin’in Fatih Akın’a olan ilgisi sorulduğunda yönetmenin “Duvara Karşı” filmini 10 kez izlediğini öğrendik: “Evime kim gelse bu filmi izlettiriyorum. Her sahnesini biliyorum. Rol alan aktörleri tanıyor gibiyim. Akın’la sonra Cannes’da karşılaştık. Filmlerinin geri kalanını izledim, ki birinde de Tuncel Kurtiz de vardı.”
1960’ların önemli kişiliklerinden biri olan Birkin’den o zamanın sanat çevresi ve bugünü karşılaştırması da istendi. Birkin, o döneme nostalji duymadığını vurguladı ve “Sanat sanırım genç insanlar için heyecan verici ve ben artık genç değilim. Çocuklarım bana Beatles’ı, Rolling Stones’u tanımak nasıl diye soruyorlar. Meraklarını anlıyorum ama ben ebeveynlerimin dönemini merak etmiyordum. Demek ki merak edilen bir dönemde yaşamışım” dedi.
Hayır işlerine verdiği önemle bilinen Birkin, felaket bölgelerinde hayır işleri yapmanın kendisini çok mutlu ettiğini söyledi: “En çok çocuklarla sokaklarla şarkı söylemeyi seviyorum. O zaman korkmuyorum, sahne korkum var mesela, dün akşam açılışta korktum. Artık felaket bölgelerinde çalışmaktan korkmuyorum, çünkü genç değilim. Nükleer sızıntı sonrasında Japonya’ya gittim. İnsanlar gitmekten çekiniyorlardı. Ama bu yaşımda biraz radyasyon alsam da önemli değil.”

Ulusal yarışma başladı
Antalya Film Festivali’nin,13 filmin yarıştığı ulusal yarışması dün 3 filmle başladı. İlk gün gösterilen üç filmin üçü de ilk filmdi: Hüseyin Eleman’ın yönettiği “Fedakâr”, ulusal yarışmanın tek kadın yönetmeni Çiğdem Vitrinel’in “Geriye Kalan”ı ve Egeman Sancak’ın imzasını taşıyan “Hangi Film”.
Müjde Ar başkanlığındaki ve kadınlardan oluşan jüri, ulusal yarışmayı izlemeye başladı. Bu sabah yapılacak basın toplantısında jürinin yarışmada nelere dikkat edeceğine dair ipuçlarına kavuşacağız.

Yazarlar