Aile Sokakta çalışan çocuklar ve ailelerine İŞKUR desteği

Sokakta çalışan çocuklar ve ailelerine İŞKUR desteği

22.02.2012 - 11:14 | Son Güncellenme:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğiyle sokakta çalıştırılan çocukların ailelerinden işsiz olanlar belirlenerek İŞKUR’a yönlendirilecek

Sokakta çalışan çocuklar ve ailelerine İŞKUR desteği

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik arasında imzalanan İstihdam, Çocuk İşçiliği ve Sosyal Yardımlar Konularında İşbirliği Protokolü kapsamında, sosyal yardımlarla istihdam bağlantısının etkinleştirilmesi, kadınların ve özürlülerin sosyo-ekonomik konumlarının güçlendirilerek, istihdamının artırılması ve çocuk işçiliğinin önlenmesi konularında çalışmalar yapılacak.

Haberin Devamı

Çalışma ve İş Kurumu il müdürlükleri bünyesinde yürütülecek çocuk işçiliğinin izlenmesi çalışmalarına, Aile ve Sosyal Politikalar Çocuk işçiliğiyle ilgili veriler sektörel bazda toplanarak, merkezde Çalışma Genel Müdürlüğü, yerelde Çalışma ve İş Kurumu il müdürlükleriyle paylaşılacak.

Sokakta çalıştırılan çocukların ailelerinden işsiz olanlar belirlenerek İŞKUR’a yönlendirilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da il müdürlüğünce İŞKUR’a yönlendirilen çocukların ailelerinden işsiz olanlara rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunacak.

Sokakta yaşayan ya da çalıştırılan çocuklardan ilköğretimini veya zorunlu eğitim çağını tamamlamış olanlar, ilgi ve yeteneklerine göre hayat boyu öğrenme kapsamında çıraklık ve mesleki eğitim merkezlerine ya da İŞKUR’a yönlendirilecek.

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, mevsimlik gezici tarım işçilerinin ve yanlarında getirdikleri çocukların çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik de çalışmalar yapacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da bu çalışmalara ihtiyaç halinde personel desteği sağlayacak.

-İŞKUR personeline toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi-

Kadınların sosyo-ekonomik konumlarının güçlendirilmesi ve istihdamının artırılması çalışmaları kapsamında ise İŞKUR personeline, işgücü piyasası odaklı toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik eğitim modülü hazırlanarak, eğitimin sürekliliğini sağlamak amacıyla eğitici havuzu oluşturulacak.

Şiddet mağduru, tahliyesine bir yıldan az kalan, kocası ölmüş, kocası tarafından terk edilmiş, kocası cezaevinde olan veya boşanmış kadınların sosyal yaşama katılımlarının sağlanması amacıyla çalışabilir durumda olanların İŞKUR’a erişimi sağlanacak.

İŞKUR tarafından yürütülen toplum yararına çalışma programlarında kadın konukevlerinde kalan ve şiddet mağduru kadınlar öncelikli gruplar arasında değerlendirilecek.

Aile ve iş yaşamının uyumlaştırılması ve bu çerçevede kreş hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülürken, mevsimlik gezici tarım işçileri olarak çalışan kadınların çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar da yapılacak.

Haberin Devamı

-Ceza paraları, özürlü istihdamı için kullanılacak-

Protokolle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, özürlü çalıştırmamaya ilişkin ceza paralarının kullanımında, özürlü istihdamını artırmaya yönelik projelere öncelik verecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İŞKUR bünyesinde faaliyet gösteren İş ve Meslek danışmanlarına ilişkin eğitim programlarının özürlülere ilişkin bölümlerinin içeriklerini hazırlayacak.

Sosyal yardımlarla istihdam bağlantısının etkinleştirilmesi kapsamında da sosyal yardım alan ve SYDV’lere başvuran hanelerde çalışabilir durumdaki kişilere, Aile ve Sosyal Destek Danışmanlarınca yapılan saha incelemeleri sonucunda çalışabilir durumda olduğu tespit edilenlere, rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilecek.

SYDV’ler ile Aile ve Sosyal Destek Danışmanları tarafından İŞKUR’a yönlendirilecek kişilerin çalışabilir durumda olup olmadıklarını belirlemede kullanılacak kriterler geliştirilecek.

Haberin Devamı

Protokolle, genellikle alt gelir grubundaki insanların istihdam edildiği ve kayıt dışılığın yoğun olduğu küçük ölçekli işletmelerin kayıtlı sektöre geçişini özendirici önlemler alınacak.

Yazarlar