Yaşam Soyadı tutmayan bebek nasıl uçacak?

Soyadı tutmayan bebek nasıl uçacak?

10.02.2011 - 02:07 | Son Güncellenme:

Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Doğan, 16 aylık bebeğinin annesinin, çocuğu ile soyadları tutmadığı gerekçesiyle Türk Hava Yolları (THY) uçağına alınmadığını dün köşesine taşıyarak tepkisini dile getirdi

Soyadı tutmayan bebek nasıl uçacak

Doğan, “THY: Sen bebeğinle uçamazsın” başlıklı yazısında 16 aylık bebeğinin annesiyle birlikte İzmir’e uçmak için 3 Şubat’ta Atatürk Havalimanı’na geldiğini belirtip, 4 THY görevlisiyle yaşananları özetle şöyle anlatı:
“Kadına THY görevlisi uçuş izni vermiyor. ‘Bebekle sizin soyadınız aynı değil, uçmanıza izin veremem. Bana boşanma ilamını göstermeniz gerek’. Kadın izah ediyor: ‘Ben evlenmedim ki.’ Bebek ve annenin soyadı tutmayınca, THY babanın iznini ya da annedeki velayet belgesini soruyor, onlar yoksa uçağa almıyor. Çocuk kaçırmalarına önlem olmak üzere... Peki kabul, Türkiye’de annesi ile şu ya da bu nedenle aynı soyadını taşımayan on binlerce çocuk var. Ne olacak? Onlar uçağa binemeyecek mi? Elbette binecek, çünkü yasal olarak, yurtiçi yolculuklarda boşanmış dahi olsalar, anne ve bebeğin kimliği yanlarındaysa uçabiliyor. Kimlikte anne adının tutmasına rağmen, THY görevlisi anne ve bebeğe uçuş izni vermiyor... Kadın çocuğun babasına telefon ediyor, babası havaalanına gidiyor. Şimdi sıkı durun. Mantıksızlık zinciri devam ediyor. 1- Bebeğin babasını gören bu dört THY’li, hiçbir biçimde babanın kimlik kontrolünü yapmadan uçuş kartını veriyor. Oraya gelen adamın, bebeğin babası olduğu nereden belli? 2- Bebeğin babası aynı kentte değilse ne olacak? Adam o dört THY personeline bunu soruyor.
Yanıt evlere şenlik: ‘Telefonla sorardık’. Telefonda sordukları kişinin, bebeğin babası olduğu ne malum? Bebeğin babası bu soruyu sorunca, yanıt yeniden evlere şenlik: ‘Faks çekmesini isterdik’. Faksın bebeğin babasına ait olduğu ne malum? Bu sorular THY görevlilerini geriletiyor. Mantıksızlık sırıtıyor.” n TAHSİN AKSU İstanbul

Haberin Devamı

THY: KURAL BU
THY Basın Müşaviri Ali Genç ise uluslararası kurallar gereği anne ve çocuğun soyadlarının farklı olması halinde babanın yazılı izni olması gerektiğini söyledi. Genç, görevliler ile Doğan arasında geçen diyalogları araştırdıklarını da söyledi.

Yazarlar