Editörün Seçtikleri Tank 2000 yolda

Tank 2000 yolda

28.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tank 2000 yolda

Tank 2000 yolda

Tank 2000 yolda
       Genelkurmay Başkanlığı'nın Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) ile eğitim ve öğretim kurumlarına düzenlediği üç günlük basın turu önceki gün başladı. Genelkurmay'a akredite basın yayın kuruluşlarının üst düzey yöneticileri, yazarları ve Ankara temsilcilerinin katıldığı turun ilk gününde, EDOK'un çalışmaları ve "Tank 2000" projesi tanıtıldı.

       Tur sırasında, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı düzeyinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) tankta dışa bağımlılıktan kurtulması amacıyla geliştirilen "Tank 2000" projesi üzerinde çalışmaların da sürdürüldüğü bildirildi. Teknik bakımdan "üçüncü kuşak" tanklardan önde olacak 'Tank 2000'in, 2050 yılının savaşlarına yönelik tasarlandığı belirtildi.

       EDOK Komutanı Korgeneral Altay Tokat'ın verdiği bilgilerin ardından turun öğleden sonraki bölümünde, Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı gezildi. Tümen Komutanı Tümgeneral Erdal Ceylanoğlu, çalışmaları üniversitelerle de yakın işbirliği içinde süren "Tank 2000" projesiyle TSK'nın tank konusunda dışa bağımlılığının önemli ölçüde azalacağını kaydetti.

       Aynı turda, TSK'nın geliştirdiği bilgisayar aracılığıyla gerçekleştirilen harp sistemleri ve günün koşullarına göre bu sistemlerdeki yeniliklerin anında izlendiği muharebe laboratuvarları ile multimedya merkezi de tanıtıldı. Ayrıca, geleceğin komutan ve liderlerinin yetiştiği Eğitim Yöneticisi, Uzman ve Öğretmen Yetiştirme Okul Komutanlığı faaliyetleri de anlatıldı.

       Genelkurmay Başkanlığı'nın Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Komutanı Korgeneral Altay Tokat, 1995'de bugünkü adını alan EDOK'un hızlı bir gelişme süreci içinde yaygın ve başarılı hizmetler verdiğini, birçok ülke tarafından örnek alındığını ifade etti. Tokat, amaçlarını açıklarken, "Geleceği görünür hale getirmek, en önemli sorumluluğumuzdur" dedi.

       Korgeneral Tokat, EDOK'un iki temel işlevinden ilkini, "emrindeki personelin eğitimlerini yaptırmak, meslek içi gelişimlerini uygulamak, Kara Kuvvetleri'nin eğitim stratejileri ile uygulama esaslarını sürekli geliştirmek, doktrinel yayınları hazırlamak, simülatör ve simülasyon sistemlerini yaygınlaştırarak eğitimin kalitesini yükseltmek" olarak özetledi.
       Korgeneral Tokat, EDOK'un ikinci temel işlevini de şöyle açıkladı: "Kara Kuvvetleri'nin doktrin, eğitim, lider geliştirme, teşkilat, malzeme ve asker geliştirme konularında tüm gelişmeleri değerlendirerek, geleceğe yönelik gereksinimlerini belirlemek ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na öneriler sunmak suretiyle Kara Kuvvetleri'nin mevcut ve gelecekteki yapısını şekillendirmek."
       Tokat, bu görevin başarıyla yapılması için EDOK bünyesinde sekiz "muharebe laboratuvarı" kurulduğunu belirtti. Topçu Kıdemli Kurmay Albay Yavuz Atalay da, 12 sınıf okulu ve eğitim merkezi, üç sınıf okulu, iki okul, üç er eğitim komutanlığı olmak üzere EDOK'a bağlı 20 ana tesis bulunduğunu bildirdi. EDOK'ta dost ve müttefik ülkelerin personeline de eğitim veriliyor.

Yazarlar