Yaşam ‘Tanrıların Tahtı’nda defile

‘Tanrıların Tahtı’nda defile

27.06.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Devasa kral ve tanrı heykellerinin bulunduğu Nemrut Dağı’nda üniversite öğrencileri ‘Güneş Nemrut’tan Doğar’ adıyla rengârenk bir defile düzenledi

‘Tanrıların Tahtı’nda defile

Dünyanın 8. Harikası olarak bilinen, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirasları arasında yer alan, devasa kral ve tanrı heykellerinin yer aldığı Nemrut Dağı’nda defile yapıldı. Tanrı heykellerinin tahtında düzenlenen defilede, dikiş kullanılmadan yapılan 44 kıyafet alkışlar arasında sergilendi. Tasarladıkları kıyafetleri sergileyen üniversite öğrencileri, yerden 2 bin 206 metre yükseklikte defile yapmanın kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.Kommagene Krallığı’na ait devasa heykellerin yer aldığı Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde bulunan, 2 bin 206 metre yükseklikteki güneşin doğuşunun en güzel seyredildiği yer olan Nemrut Dağı’nda 17. Uluslararası Nemrut-Kommagene Festivali düzenlendi. Festival, İstanbul’daki Aydın Üniversitesi’nin hazırladığı ‘Güneş Nemrut’tan Doğar’ defilesiyle sona erdi.
Terör saldırıları nedeniyle konser ve eğlence programlarının iptal edildiği festivalin son gününde final defilesi düzenlendi. Aydın Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı öğrencisi 136 öğrencinin ‘2010 yılı mezuniyet projesi’ kapsamında dikiş kullanmadan, keçeden hazırladıkları 44 kıyafetten oluşan ‘Güneş Nemrut’tan Doğar’ defilesi için hazırlanan kreasyon, öğrenciler tarafından gün batımında Nemrut Dağı’nda sergilendi.

Gelin ve damat kıyafeti beğenildi
Tümülüs, Arsemia, Güneşin Doğuşu, Güneşin Batışı, Sunak, Doğaçlama ve Kommagene Kral ve Kraliçesi olmak üzere 7 ana temadan oluşan defilenin finalinde doğu terasında yürüyen öğrencilerin giydiği Kral Antiochos ve Kraliçe temalarını yansıtan gelin ve damat kıyafeti beğenildi. Defileyi hazırlayan Aydın Üniversitesi öğretim görevlisi Gülgün Tekin öncülüğünde üniversite atölyelerinde keçe yapımının inceliklerini öğrenen 136 öğrenci, saf yün elyafı ıslatıp zeytinyağı sabunu ile yoğurarak elde ettikleri kumaşları dikişsiz olarak birbirine ekleyerek hazırlayan öğrenciler heyecan içerisinde eserleri sergiledi.
Öğretim görevlisi Ayten Gedik, Nemrut’ta farkındalık yaratıp tanrıların tahtına dikkat çekmek istediklerini belirterek şöyle dedi: 136 öğrenci ve 2 öğretim görevlisi bu işe gönül verdik. Hocalarımız keçelerle ilgili çalışma yaptı. Ben de imalat ve hazırlanması için çaba sarf ettim. Sonuçta öğrenciler atölyede keçeleri ürettikten sonra defile için buraya geldik. Amacımız; burada yaşamış uygarlıkları ve bıraktığı çeşitli izleri insanlığa anlatabilmek. Sanat eserlerimizin kıymetini maalesef bilemiyoruz. Bu konuda önder olmak istedik, bir ilki yapalım ve farkındalık yaratalım istedik.”

Yazarlar