Sağlık Tetanoz Nedir, Neden Olur? Tetanoz Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Tetanoz Nedir, Neden Olur? Tetanoz Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

06.07.2022 - 14:38 | Son Güncellenme:

Vücudun ve ruhun esenlik içerisinde bulunması haline sağlık denmektedir. Bu tanımdan da anlayacağımız gibi sağlığımızla ilgili bilgileri bizlere vücudumuzun ve ruhumuzun iyi ya da kötü olma durumları vermektedir. Sağlık vücut yani beden ve ruh açısından bir bütün olarak kabul edilmektedir. Sağlık sadece hastalık ve sakatlık durumunun olmayışı değildir. Kişinin hem bedenen, hem ruhen hem de sosyal yönden iyilik hali içinde olmasıdır. Sağlık her şeyden önemlidir. Fakat yaşamımızda sağlığımızı tehdit eden çok fazla sayıda faktör ve hastalık vardır. Bu olumsuz faktörlerden bir tanesi de tetanozdur. Aşısı ve tarihi olan tetanoz hastalığı belirli bir sürece ve özelliklere sahiptir. Bu bakımdan yazıda sizlerin de bilgilenmesi amacıyla detaylı olacak şekilde tetanoz nedir, neden olur, tetanoz olup olmadığı nasıl anlaşılır detayları ile derledik.

Tetanoz Nedir, Neden Olur Tetanoz Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır

 Tetanoz hastalığını günlük yaşamımızda da mutlaka duymuşuzdur. Hatta yetişkinlerin çocukluk ve bebeklik dönemlerinde önemli aşılardan bir tanesi de tetanoz aşısıdır. Bu aşı kişinin tetanoz hastalığına karşı güçlü olmasını sağlamaktadır. Özellikle hamile olan kadınlara da belirli bir dönemden sonra tetanoz testleri ve aşısı yapılır.

Haberin Devamı

 Tetanoz Nedir?

 Clostridium tetani denilen bakteri tarafından meydana gelen enfeksiyona tetanoz denmektedir. Bu tanımdan da anlayacağımız gibi tetanoz aslında bir bakterinin neden olduğu enfeksiyon hastalığıdır. Tetanoz bakterisiyle ilgili bilinmesi gereken en önemli bilgi doğada toz, toprak ve gübre de dahil olmak üzere her yerde bulunmasıdır. Tetanoz hastalığının bir diğer ismi de kazıklı humma ismidir. Bu enfeksiyona bu ismin verilmesinin nedeni genelde kişinin boyun ve çene kaslarında güçlü kasılmalara sebep olduğu ve bu durumdan dolayı kişinin ağzını açamaması durumudur.

 Tetanoz Neden Olur?

 Tetanoz bakterisinin doğal yapıda hayvan dışkısında, tozda ve toprakta bulunduğunu söyledik. Bu bakterinin tam ismi Clostridium tetani'dir. Bu bakteri ise sporları tarafından üretilen bir toksinden kaynaklanmaktadır. İşte bu sporlar kişinin derisinin üst tabakalarını aşacak şekilde derin bir et yarasına girdiğinde tetanoz bakterisine sahip olunmuş olur. Bu bakteriler güçlü bir toksin olan tetanospazmin üretebilen bakterilere dönüşüm sağlarlar. Dolayısıyla bu bakteriye vücudumuzda yani derimizde çok derin bir et kesiği olduğunda daha fazla dikkat etmeliyiz.

Haberin Devamı

 Tetanoz Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

 Tetanoz hastalığının da elbette ki diğer enfeksiyon hastalıkları gibi bazı özel belirtileri vardır. Bu belirtiler sayesinde ve alanında uzman hekime giderek tetanoz olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Tetanoz hastalığının en önemli belirtisi çene kaslarında meydana gelen kasılmadır. Baş ağrısıyla beraber özellikle mide bölgesinde aniden gelen kasılmalar da en önemli belirtileridir. Bu kasılmalar hem ani hem de istemsiz kasılmalardır. Kişinin bütün vücudu ağrılı bir kas sertliği hisseder. Yüksek kan basıncı, ateş, terleme, nöbet, yutkunma sorunu ve kalp atışında hızlanma da görülmektedir.

Yazarlar