Nefesin düşünceye etkisi

Nefes, birçok derde deva mucizevi bir sistem. Öyle ki vücudumuzun otomatik işlevleri arasında sadece nefesi kontrol altına alabiliyoruz. Bu da beraberinde birçok sistemi kontrol altına alabildiğimiz anlamına geliyor.

Peki bunlar neler?

Sinir sistemimiz, hormon kimyamız, beyin kullanımı ve duygu durumu.

Hadi Bunları tek tek açalım...

Otonom sinir sisteminin iki kolu vardır. Sempatik Sinir Sistemi ve Parasempatik Sinir Sistemi.

Sempatik sinir sistemimiz, aksiyon gerektiren, heyecanlı durumlarda oldukça aktiftir. Örneğin karşınıza saldırgan bir hayvan çıktığında savaş ya da kaç komutu sempatik sistemden gelir. Dolayısı ile bedene ihtiyacı olan tüm salgıları vermeye başlar. Kalp atışını hızlandırır buna bağlı olarak daha fazla kan pompalar, tansiyonu yükseltir, enerjiyi kaslara gönderir, göz bebeklerinin büyümesini sağlar, sindirimi yavaşlatır. Kısaca eğer bir tehlike ya da aksiyon gerektiren bir durum varsa bedene ihtiyacı olan enerjiyi her alanda gönderir.

Haberin Devamı

Parasempatik sinir sistemi ise, bizi sakinleştiren ve yavaşlatan sistemdir. Sempatik sistemin tersi olarak kalp hızını yavaşlatır, tansiyonu düşürür,gözbebekleri küçültür, sindirimi çalıştırır. Kısacası sakinleşme sağlar.

Bizler nefes egzersizleri ile vagus sinirini uyararak parasempatik sinir sistemini aktifleştiriyoruz. Böylece ihtiyacı olmadığı halde savaş-kaç moodunda olan gereğinden fazla gergin ve stresli kişilerde sakinlik sağlıyoruz.

Buna bağlı olarak salgılanan hormonlar otomatik değişiyor. Stres hormonu, gelen sakinleme ile birlikte yerini oksitosin hormonuna bırakıyor.

Nefes egzersizleri ile sağlanan doku oksijeni, beyne giden oksijen değiştiriyor. Böylece olayları anlama,algılama ve yorumlama biçimimiz değişiyor. Yani beyni kullanma şeklimiz değişiyor.

Tüm bunların sonucu olarak, parasempatik sisteme geçmiş bir bedenin sakinliği, salgıladığı hormon, beyni kullanma ve algılama biçimi bir arada değiştiğinde duygu durumumuz da kaçınılmaz olarak değişiyor ve dönüşüyor.

Nefes farkındalığı ile hayatımızın, düşüncelerimizin, sağlığımızın kontrolünü bu denli elimize alabiliyor olmamız, bahşedilmiş bir mucize...

Haberin Devamı

 

Tuğçe Çalışkanerler Ercan

Zihin | Nefes Koçu