Genel Sağlık Unutkanlığa Neden Olan Hastalıklar

Unutkanlığa Neden Olan Hastalıklar

12.12.2013 - 23:14 | Son Güncellenme:

Unutkanlık, yani demans halk arasında bunama diye bilinen durumdur. Fakat her türlü unutkanlık ağır bir hastalıktan kaynaklanmaz.

Unutkanlığa Neden Olan Hastalıklar

Böyle bir durumda, özellikle de genç bir hastada öncelikle tiroit bezinin az çalışması, depresyon, B12 vitamini eksikliği, yoğun stres, dikkat azlığı ya da epilepsi olup olmadığını dikkate alarak inceleme yapmak gerekir.
 
Ama daha ileri yaşlarda bu durum, 65 yaşın üstü ya da 75-80 yaşlarında, Alzheimer tipi denilen dejeneratif gruptan, yani beyinde yaygın hasarla ortaya çıkan hastalıklardan kaynaklanabilir.
 
Hasar derken kastedilen şey, mutlaka bir darbe, menenjit ya da ansefalit gibi bir durum değildir. Kuşkusuz bu tip durumların ardından da demanslar olabilir. Özellikle herpes ansefaliti denilen uçuk virüslerinin beyinde yaptıkları ağır iltihaplardan sonra, ağır demanslar gelişir.
 
Alzheimer demeden önce yapılacaklar
 
Beynin orta bölgesinde, talamus denilen bölgelerde herhangi bir kanama ya da damar tıkanıklığı olduğu zaman onların arkasından demans denilen tablolar ortaya çıkar ve kalıcı olarak yerleşebilir.


 
Vitamin yetersizlikleri, özellikle B12 vitamininin yetersizliği de demansa nede olabilir. Belli bir yaştan sonra vücuttaki vitaminler azalabilir. Ya da midede emilimi sağlayan faktörler yetersiz olduğunda, normal gıda alındığı koşullarda bile vücut bu gıdaları ememeyebilir. Bu durumda da vitamin eksikliği meydana gelebilir.
 
Bu durumlar daha çok ileri yaşlarda görülse de, genç yaşlarda da görülebilir. Dolayısıyla kişiye Alzheimer demeden önce bu vitaminlerine baktırılmalı ve eksikler varsa tamamlanmalıdır.

Unutkanlık Ne Zaman Hastalık Belirtisidir?



Yazarlar