Genel Sağlık Varis tedavisini ertelemeyin

Varis tedavisini ertelemeyin

11.12.2015 - 12:20 | Son Güncellenme:

Varis tedavisi olan hastalarımın bana en sık söyledikleri; ‘Keşke bu kadar beklemeseydim, gençliğim bu görüntüden utanarak geçti.’ cümlesi…

Varis tedavisini ertelemeyin

Varis tedavisi olan hastalarımın bana en sık söyledikleri; ‘Keşke bu kadar beklemeseydim, gençliğim bu görüntüden utanarak geçti.’ cümlesi…

Haberin Devamı

Çünkü varis; bacak ağrıları, kramplar, kaşıntıya neden olduğu kadar görüntü kirliliğine de neden olur. Bacakta genişlemiş yeşil damarlar, çıkıntılar, bacağı bir yere çarpmış gibi morluklar, ciltte renk değişiklikleri, en son aşamada bacak iç kısmında iyileşmeyen yaralar…

Varis, medikal olduğu kadar estetik ve kozmetik bir problemdir. Safen ven EVLA (Endo Venöz Lazer Ablasyon) ile kapatıldıktan sonra köpük skleroterapi ile varis tedavisi tamamlanır. Bazı hastalarda saç teli kadar incelikte olan varislere (telenjiektazilere) de tek tek skleroterapi uygulanır. Bu sayede bacağın varisli damarları en kalınından en incesine kadar yok edilir. Görüntü, kişiden kişiye değişmekle beraber bazı hastalarda 15 gün-1 ay içinde, bazı hastalarda 3 ay içinde tamamen iyileşir.

Haberin Devamı

EVLA tedavisi, lokal anestezi altında yapıldığından hasta işlem sırasında ağrı hissetmez, uyanık olduğu için isterse işlemi birebir takip edebilir, istemezse müzik eşliğinde dinlenebilir. Çünkü yapılan lokal anestezi, hastanın o bacağına yapılan işlemleri hissetmemesini sağlamanın yanı sıra avantajları çok olan bir yöntemdir.

EVLA tedavisinde lokal anestezinin faydaları;

1. Hasta yürüyerek gelir, yürüyerek gider.

2. Hastanın işlem sonrası hastanede kalması gerekmez.

3. Belden uyuşturma sırasında oluşabilecek problemler meydana gelmez.

Belden uyuşturma, yani epidural anestezi sırasında görülebilen problemler;

a. En sık görülen yan etki tansiyon düşmesidir.

b. Uyuşma yetersiz ya da tek taraflı olabilir.

c. Beldeki zarın yırtılmasıyla beraber beyin omurilik sıvısının dışarı kaçmasına bağlı görülebilen başağrısı meydana gelebilir.

d. Uyuşturma sırasında kullanılan ilaçlarhafif bir alerjik reaksiyon oluşturabilir ve hastada tüm vücutta yaygın kaşıntı ortaya çıkabilir.

e. Nadiren belden uyuşturma sonrası idrar yapmada bir süre zorluk olabilir.

f. Çok nadiren enfeksiyon oluşabilir.

g. Felç, yani bacaklarda kalıcı tutmama çok çok nadiren görülen bir problemdir.

4. Genel anestezide meydana gelebilecek problemler görülmez.

Tam uyutma, yani genel anestezi sırasında görülen problemler;

Haberin Devamı

a. En sık görülen yan etkiler; bulantı- kusma ve boğaz ağrısıdır.

b. Tansiyon ve kalp ritminde değişiklikler olabilir, geçici bilinç bulanıklığı görülebilir.

c. Öksürük ve yutma gibi koruyucu reflekslerin ortadan kalkması nedeniyle mide içeriğinin nefes borusuna kaçıp akciğerlere hasar vermesi mümkündür. Bu nedenle genel anestezi alacak hastalara işlem öncesi belli bir süre aç kalmaları önerilir.

Köpük skleroterapi sırasında anestezi gerekmez. Çünkü hastaya yapılan işlem sırasında ağrı olmaz.

Bu hafta işlem yaptığım 55 yaşındaki bayan hastam, işlem öncesi oldukça gergindi. ‘Ne olacak nasıl olacak?’ diye düşünürken lokal anestezi yaptım. Bacak uyuştu ve işleme başladım. İşlem başladı deyince hasta inanamadı çünkü bacağı uyuşuktu ve hiçbir şey hissetmiyordu. Ultrasonda işlemi izledi ve keyif aldı. Sohbet ettik hatta şakalaştık, kahkahalarımız dışardan duyulmuş . İşlem bittiğinde hastam inanamadı. ‘Ben bunca yıl korkmuştum, hepsi bu kadar mıydı?’ diye gülmeye başladı. Hastaya varis çorabını giydirip evine yolladık. İşlem yaklaşık 1 saatte bitmişti. Hastam mutluydu ve tabii ben de mutluydum.

Haberin Devamı

Varis tedavisinden korkmayın, geç kalmaktan korkun. Çünkü varisler tedavi edilmediğinde genişlemiş damarlar içinde pıhtı oluşabilir ve akciğere pıhtı atabilir, kalp krizi belirtilerine neden olabilir. 1 saatte bitebilecek bir tedaviden korkarak kendinizi riske atmayın.

Sağlıklı günler dilerim…

Varis tedavisini ertelemeyin

Uzm. Dr. Rengin Türkgüler / Radyoloji Uzmanı

Yazarlar