Editörün Seçtikleri Vosvos’çular dağ tepe aştı

Vosvos’çular dağ tepe aştı

18.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vosvos’çular dağ tepe aştı

Vosvos’çular dağ tepe aştı


Yaşı nedeniyle trafikten men edilmeleri tasarısı gündemde olan vosvos’lar, Ordu-Giresun Vosvos Şenliği’nde doğa, barış ve dostluk için bir araya geldi...


       Yaşları 25’i geçtiği için trafikten kaldırılmaları gündeme gelen vosvos’lar, davetli oldukları halde son anda Türkiye’ye gelmekten vazgeçen Yunanlılar’a rağmen barış ve dostluk için Ordu dağlarında şenlik yaptı.
       Türkiye’nin dört bir yanından yola çıkan vosvos’lar, bu yıl altıncısı düzenlenen Ordu-Giresun Vosvos Şenliği için temmuzun ikinci haftası Ordu’da buluştu.

       Buruk başladı
       Türk - Yunan dostluğunu pekiştirmek için bu yıl Yunanlı vosvos’çularla ortaklaşa düşünülen şenlik, komşuların gelmemesi nedeniyle buruk başladı.
       “Gelen de sağ olsun, gelmeyen de" diyerek yola düşen yaklaşık 40 arabadan oluşan vosvos’çu grup, iki gün Ordu merkezde çeşitli etkinlikler yaptıktan sonra direksiyonu dağlara kırdı. Toprak yollarda taşların üzerinden sekerek tesbih boncukları gibi dizilen vosvos’lar, yeşil vadiler, sarp yamaçlardan geçerek, doğa, dostluk ve barış için yol aldı.

       Taşbaşı’nda Fanfare
       Akşam olunca ilk durak yeri olan Taşbaşı Yaylası’nda, hava kararmadan çadırlar kurulup cız-bızlar ateşe atıldı. Gecenin ilerleyen saatlerinde ilk konseri “Fanfare" Bakır Üfleme ve Vurma Çalgılar Orkestrası verdi. Ardından serbest program başladı. Orta Karadeniz yaylalarında devam eden şenliklerin yolu, güzel insanlar diyarı Yeşilce Yaylası’na düştü. Günlerce vosvos’çuları bekleyen, hatta kendi şenliklerini erteleyerek aynı zamana getirmeye çalışan Yeşilceliler, misafirlerini, ayran ve içli çöreklerle karşıladı.
       Ahşap köy evleri arasından geçen vosvos’lar, inek, koyun ve mal sürüleri arasından ilerleyerek, kel bir tepenin yamacına barış sembolü şeklinde dizildi. Klasik müzik ve davul-zurnanın karıştığı yaylada, insanlar danst etmekten kendilerini alamadı.

       Gençler doludizgin
       Yeşilce, havasıyla, suyuyla, insanlarıyla başka bir yer... Şenlik organizasyonunu kelli felli adamlar yapmıyor burada. Sorumluluğu, yaşları 15 ile 25 arasında değişen gençler üstlenmiş. Gençler, Karadeniz bölgesinde yaz boyunca susmayan silahlara da izin vermiyor. Sezon süresince 12 kilometre ilerideki nahiye merkezi ile yayla arasında mekik dokuyan gençler, müzik, tiyatro, folklor gibi alanlardan en az biriyle ilgileniyor ve okumak için adeta birbiriyle yarışıyor.
       Yeşilce’nin ardından, 2000 metre yükseklikte devem eden yolculuk boyunca Susuz, Tekmezler, Çukuralan, Yeşilyurt, Kıyıyurt, Zili, Çambaşı yaylaları arasında mekik dokundu. Vosvos’çular zaman zaman ormanlar içinde kayboldu, sonra da yükseklere çıkarak yaylaları yukarıdan izledi. Konvoy daha sonra da Semen, Yaprakbaşı, Elmalı yaylalarına uğradı. Aygır gölü ve Karagöl, çıkılan en yüksek nokta oldu.
       Gündüzleri yapılan yayla ziyaretleri, treking gibi faliyetlerin yerini, geceleri müzik ve içki aldı.

       Limuzinden sonra itfaiye
       Ordu’da altı yıldır vosvos şenliklerini düzenleyen Enis Ayar, geçen yıl vizyona soktuğu limuzin vosvos’tan sonra, bu yılda itfaiye vosvos’u yaylalara sürdü. Amaç, kuş uçmaz, kervan geçmez dağ yollarında konvoyda çıkacak yangınlara müdahale etmek. Gelecek yılın planı ise vosvos’tan bir ambulans yapmak.

‘Haksızlık edilmesin’

       Trafikten kaldırılması tasarısı konusunda görüşlerini sorduğumuz vosvos tutkunlarının yanıtları şöyle:
       Aydın Yerebasmaz: Böyle bir yasa tüm trafiği düşündüğümüz zaman olumlu. Ekzozu bozuk, yolda dökülen bir araç herkes için tehlike. Fakat benim arabam 25 yaşında olmasına rağmen son derece bakımlı. Tüm parçalarını orjinal olarak degiştirdim. Bakımsız arabalar kaldırılmalı, fakat mutlaka antika muafiyeti getirilecektir.
       Beril Bilgin: Babamın vosvos’unu kullanıyorum, tasarıyı duymadım fakat yasaklayacaklarını düşünmüyorum. Bu sadece bir araba değil ki, aynı zamanda bir sanat eseri. Tamam kontroller sıkılaşsın. Ama yaşından dolayı yasaklamak, bu güzel arabalara haksızlık olur.
       Engin Tarı: Dünyada antika sınıfına giren arabalar vardır. Hiç kimse trafikteki sorunların, yaşlı oldukları için vosvos’lardan çıktığını söyleyemez. Yasa muhatabını bulacaktır.

Yazarlar