Editörün Seçtikleri Yalova, acıları yerden kaldırdı

Yalova, acıları yerden kaldırdı

29.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yalova, acıları yerden kaldırdı

Yalova, acıları yerden kaldırdı


Deprem bölgesinde enkaz kaldırılıyor, göç sürüyor. İnsalar merak ediyor: Devlet evimizi yapacak mı?


       Depremin üzerinden günler geçti ancak Derince, Gölcük, Yalova, Değirmendere'de yüzlerce kişi hala yakınlarının cesedine ulaşamadı. Enkaz başında gözyaşları kurumuş bekleyen depremzedelerin görüntüleri eksik olmuyor, çalışmalar artık organize bir şekilde yürütülse de yıkıntılar bitip tükenmek bilmiyor. Deprem bölgelerinden göç de bütün hızıyla sürüyor, caddeler ve sokaklarda enkaz kaldırma ekipleri dışında çok az insana rastlanıyor.
       Deprem bölgelerinde, işleminin en hızlı yürütüldüğü kent Yalova oldu. Yalova'da başta yazlık siteler ve Mesa evleri olmak üzere tamamen yıkılan binaların büyük bölümünün enkazı kaldırıldı, 17 Ağustos akşamına kadar evlerin yükseldiği caddelerde geriye geniş boşluklar kaldı.
       Ancak büyük hasar gören, eşya almak için bile içine girilemeyen evler Yalova'da da depremin canlı tanıkları olarak duruyor. Yalovalılar, bundan sonra hayatlarını nasıl kuracaklarını bilemiyor. Kentte deprem sonrasında yaşanan kargaşanın ardından, cenazelerini toprağa verenlerin de ayrılmasıyla nüfus 10 bine kadar düştü.
       Yalova'da gözlerden uzak bir tartışma daha yaşanıyor. Yıkılan yazlık konutların sahipleri, evlerinin devlet tarafından yeniden yapılıp yapılmayacağını soruyor. Yalovalılar ise kendi evleri dururken yazlıkçılara ev yapılma ihtimaline içten içe kızıyor. Seslerini duyurmaya çalışan yazlıkçılar, "Burası bizim ikinci konutumuz. Elbette önce evleri yıkılanlara yeni konut yapılsın, kışı açıkta geçirmemeleri sağlansın. Ama emekli ikramiyesi, bir ömür boyu çalışıp biriktirdiği parayla yazlık konut alanların mağduriyeti de unutulmasın" diyorlar.
       Depremin yıkıcı etkisini en fazla gören Gölcük'te ise enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. İlçede, bugüne kadar hiç girilmemiş bina yıkıntıları olduğu için ölü sayısının çok artmasından endişe ediliyor.
       Yakın bir zamana kadar Körfez'in şirin bir ilçesi olan Değirmendere şimdi yaralarını sarmaya çalışıyor. Değirmendere'de de nüfusun yaklaşık 3 bine kadar düştüğü belirtiliyor.
       İzmit Körfezi'nde normal yaşama en kolay ulaşan ilçe ise Karamürsel oldu. Karamürsel'de mağazalar, restoranlar, çay bahçeleri açıldı, deprem sonrasında bölgeye sinen ağır hüzün duygusunun dışında günlük yaşam her zamanki temposuyla akıp gitmeye başladı. Karamürsel'in karşı kıyısı Derince'de ise depremin ağır yıkımının etkisi bütün şiddetiyle sürüyor. Yeteri sayıda çadırın dağıtılmadığı beldede, halk zarar görmemiş binalara girmeye çekiniyor.
       Deprem bölgelerinde en büyük sıkıntıyı ise yıkıma uğrayan merkezlerin yakınındaki küçük yerleşim birimleri çekiyor. Yardımlar ve enkaz kaldırma çalışmaları merkezlere kaydırıldığı için, çevre beldelerde oturanlar sahipsizliğin, yalnızlığın, unutulmuşluğun acısıyla kıvranıyor.

Yazarlar