Editörün Seçtikleri Zengin, özel ama Fransız

Zengin, özel ama Fransız

02.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Zengin, özel ama Fransız

Zengin, özel ama Fransız


Fransa’da, her bölgenin kendi spesiyal şarabı, aynı zamanda yemeği de var...


       Fransız mutfağının, dünyada bu kadar ünlü olmasının sebebini kısaca, yemeklerde kullanılan malzemelerin özenle seçilmesine ve bundan da önemlisi, yiyecekler ve şaraplar arasındaki kusursuz uyuma bağlayabiliriz. Elbette köşemiz, bu meşhur ve kendi içinde Bask, Provence mutfağı, Lyon mutfağı gibi bölgelerine göre ayrılan zengin ve özel mutfağın inceliklerini anlatmaya yetmez. Ama hiç değilse, croisant, sufle, krep, Dijon hardalı, Bourgogne şarabı, Camembert peyniri gibi yiyecek ve şaraplarına kulağımızın aşina olduğu Fransız mutfağı hakkında genel bir bilgi verebiliriz.

Tipik Akdeniz mutfağı

       Fransa’da her bölgenin kendi spesiyal yemeği ve yemeklerinde kullandığı bölgeye has malzemeleri bulunuyor. Fransız mutfağında şarap ve peynirin çok özel bir yeri var.
       Yüzlerce çeşit peynirin üretildiği ülkede, özellikle sütün çok bulunduğu Normandiya bölgesinin spesiyal peynirleri, Camembert, Pont l’eveque ve Livarot. Norman usulü denen yemeklerde mutlaka bol krema, tereyağı, yumurta sarısı ve karabiber bulunuyor. Yine bu bölgeye özgü ufak boyutlardaki sarı ve kırmızı renklerdeki elmalardan, elma şarabı ve katıldığı her yemeğe hoş bir tat veren Calvados adı verilen bir içki üretiliyor. Bourgogne bölgesinde, şaraplı yemekler pişirmek yaygın. Bu nedenle yemeklerde kullanmak üzere özel şaraplar üretiliyor. Lyon çevresinde geniş göğüslü tavuk yetiştiriliyor. Bu bölge aynı zamanda çeşit çeşit salamlarıyla da ünlü. En iyi biftekler Charollais sığırından elde ediliyor. Dünyanın en ünlü şaraplarının üretildiği Bordeaux mutfağında da şarap ön planda. Güney Fransa’da tipik Akdeniz mutfağı kendisini gösteriyor.

Soslar ve malzemeler ayrı

       Yeşillik, baharat, aromatik otlar, sarımsak, soğan, domates, zeytin ve zeytinyağı, bu bölge mutfağının vazgeçilmez malzemeleri. Mantar, ceviz, fındık, fıstık, kestane bol bol kullanılıyor.
       Akdenize özgü balıklar ve deniz kabukluları da bu mutfakta önemli bir yer tutuyor. Fransız mutfağında yemekler sosların ve malzemelerin ayrı aynı pişirilmesi esasına dayanıyor.

GÜNÜN YEMEĞİ

       4 kişilik / Hazırlama süresi: 35 dk.
       Mantarlı Patlıcan
       Malzemeler:
       2 patlıcan, 2 kıyılmış kuru soğan, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 diş ezilmiş sarımsak, 200 gr. mantar, 3 yemek kaşığı un, 1/2 lt. süt, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1/2 su bardağı kaşar rendesi, tuz, karabiber
       Hazırlanışı:
       Patlıcanları uzunlamasına ikiye bölün. iç kısmını çıkarın ve ince ince kıyın. Soğanı pembeleştirin. Sarımsak ve mantarı, iki dakika sonra patlıcan içini ekleyin. Oyulmuş patlıcanları tuzlayıp, biberleyin. Unu hafifçe tereyağda kavurun. Sütü azar azar, muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırın, ocaktan alın. İç malzemesini patlıcanların içine doldurup tepsiye dizin. Üzerine beşamel sos, ve peynir rendesi serpin. Önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.

GÜNÜN MÖNÜSÜ

      
  • Mantarlı patlıcanlı kayık
  • Patates püresi
  • Salata
  • Puding


  • Yazarlar