Poşet çaylar, demleme kolaylığı,  kişiye göre ayarlabilen demi, tadı, mükemmel rengi ve kokusu nedeniyle inanılmaz derecede rahatlık sağlıyor. Fakat son zamanlarda bu çayın sağlığı zedelediği noktasında söylentiler de var. Modern çağda, çok yoğun geçen gündelik ve iş yaşantısının bir parçası olan poşet çayın tahtı kolay kolay sarsılacağa  benzemiyor.  Böyle de olsa, çok kısa sürede sıcacık çay içebilme lüksünü bir kenara bırakıp, içerik olarak sağlığı tehdit edip etmediğinin araştırılması gerekir. 
 
Poşet çayda söylentiler
Bazı sosyal medya mecralarında  sallama poşet çayların zararlı olduğu, kanserojen maddeler içerdiği, böcek ilaçları barındırdığı, hatta üretimde plastik maddeler kullanıldığı hakkında  paylaşımlara rastlıyoruz. Bunları okuyan insanlar hiç araştırmadan bu bilgiyi internette yaymaya devam ediyor. Bu tip paylaşımlar bilerek ya da bilmeyerek insanların poşet bitki çaylarından dolayısıyla da doğal yaşamdan uzak durmasına sebep olabiliyor. 
 
Çaydanlık mı, sallama mı? 
İnsanların bitki çayı içeceği zaman bitkiyi alıp çaydanlıklarda demlemek yerine daha kolay ulaşılabilir olan bu yönteme başvurması çok mantıklı.
Yanlış bilgiler yayarak poşet çaylardan uzak tutmak, insanların bitki çaylarından göreceği
faydaları da engelliyor. Çaydanlıkta siyah çay, bitki veya meyva çayı demleme imkanınız var ise tabii ki alıp demleyin ama zaman probleminiz varsa sallama poşet çay kullanmaktan da çekinmeyin.
 
Çay torbaları muz ağacından
Poşet çaylarda kullanılan torba hammaddesi bildiğimiz kağıt değildir. Öyle plastik ya da kanserojen içeren maddeler de barındırmaz. Böcek ilacı ihtiva etmesi de mümkün değil çünkü sıkı denetimden geçiyor.  Çayların bulunduğu torbacıklar, bir muz ağacı türü olan Abaka (musa textilis) ağacının yapraklarının kalın saplarından elde edilen liflerden yapılmakta. Bu lifler çok dayanıklı olduğundan örneğin gemilerdeki halat yapımında bile kullanılmakta.
Bu tip muz ağaçların yetiştiği bölge Filipinler. Torbaların yüzde 90 üretimi bundan dolayı burada gerçekleşiyor. Bu lifleri beyazlatmak için de hidrojen peroksit kullanılmakta. Hidrojen peroksit, zararlı bir madde değil, bildiğimiz oksijenli su. Bu madde, torba üretiminde kullanılacak lifleri beyazlatır ve kalıntı da bırakmaz.
 
Tel zımbalara dikkat
Poşet çaylar ilk piyasaya çıktığında ip kısmını tutturmak için tel zımbakullanılabiliyordu. Son yıllarda piyasada böyle tel zımbalı çaylar azaldı. fakat yine de bu konuya dikkat edin rastlarsanız asla kullanmayın. Çünkü tel zımbalar suya girince zararlı olabilmekte. Kaliteli çay markaları, torbacıkları  bahsettiğim ağaç lifinden elde ediyor. Poşet çay  alacağınız zaman güvenilir markaları tercih edin bu nedenle. Gönül rahatlığıyla çayınızı için.
 
Ülkemizde bolluk varken neden ithal?
Bizim burada yapmamız gereken insanları poşet çaylardan uzak tutmak olmamalı. Sallama meyve çaylardaki kuru meyvelerin kaliteli standartlarda üretimini yapıp, yurt dışından ithal etmek zorunda kalmamalıyız. Ülkemizde her türlü doğal bitki ve meyve var ama poşet çaylarda kullanılan bitkilerin çoğu belirli standartlar tutturulamadığı için maalesef yurtdışından alınıyor. Paramız boşuna dışarıya gidiyor.
 
Plastik bardakta içmeyin
Biraz dikkat edersek tehliklerle karşılaşmamız mümkün olmaz. Benim bir başka önerim; kesinlikle  plastik bardaklarla çay içilmemesi. Çünkü çayın sıcaklığı bardaktaki kimyasal ve diğer zararlı  maddeleri açığa çıkarabilir. Cam bardaktan şaşmayalım.  
 
 
 
Sağlıklı günler dileğimle
 
Herbalist Tarkan Güveloğlu
 
 
http://www.herbalisttarkan.com
 
tarkanguveloglu@hotmail.com
 
0 216 414 97 16