Merhabalar,

Aslında bu güzel tarifin ustası kendi mutfağının şefi ablamdır. Yıllardır her gidişimizde mis gibi pişirir, biz de afiyetle yeriz.

Bu yüzden yıllardır hiç uğraşma zahmetine katlanmadım. Ama blog için yazmam gerekince benim de pişirmem farz oldu.

Hatta çocukların teyzemin pufidikleri dedikleri çöreklerin pişerken ki kokusunu ise anlatamam, bunu ancak denediğinizde hissececeksiniz.

Komşularınızın bile başını döndürür desem abartmamış olurum.Lezzeti deseniz bir o kadar şahane. Ablam genelde her şeyi göz kararı yapar. Ben de size nahoş bir sorun yaşamayın diye formüle ederek veriyorum. Dolayısıyla ilk kez yaptığınızda bile çok başarılı olacağınıza inanıyorum.

Haberin Devamı

MALZEMELER:

Mayası için;

1 adet yaş maya( son kullanım tarihine dikkat edin)

150 ml.sıcak su

1 tatlı kaşığı şeker

Diğer Malzemeler:
2 yumurta (sarısı ve beyazı ayrılacak)
Yarım çay bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı yoğurt
Bir çimdik tuz
80 ml.sıvı yağ (yarım çay bardağından biraz fazla)
400 gr. un
Çörek otu

YAPILIŞI:
Önce 1 adet mayayı bir kupaya ufalıyoruz ve üzerine 150 ml. elimizi yakmayacak kadar sıcak suyu ve 1 tatlı kaşığı toz şekeri koyup karıştırıyoruz.
5-10 dakika kabarıp mayalanmasını bekliyoruz.
Bu arada büyükçe bir kaba 2 yumurtanın akını, ( sarılarını üzerine süreceğimiz için bir kaseye ayırıyoruz.) Yarım çay bardağı şekeri ekleyip el çırpıcısıyla çırpıyoruz.
Sonra 1 çimdik tuz, yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yağ, 3 yemek kaşığı yoğurt, kabaran mayamız ve 350 gr. un eklenir. Diger 50 gramı azar azar kontrollü eklenir ve el ile toparlanıp yumuşak bir hamur elde edilir.
Burada dikkat edilecek en önemli nokta hamurun kıvamı. Çok az yapışsa bile un koymayın çünkü sert olunca mayalanıp kabarmıyor.
Elinizi kurtardığınız an bırakın. Üzerini kalın bir havlu ile örtüp sıcak bir yere ( radyatör olabilir) koyabilirsiniz.
Yaklaşık yarım saat 45 dakika sonra hamur kabarıp iki katına çıkacaktır.
Yağlanmış tepsiye, tepsiden gerekirse elimizi de yağlayıp istediğimiz formu veririz. Ben yuvarlak yaptım, saç örgüsü de yakışıyor. İçine kuru üzüm ve file badem koyduğumda da sonuç harika oldu.
Tepsiye dizerken aralık bırakmaya özen gösterelim. Zira hamur mayalanmaya devam ettiği için çöreklerin ebatı da büyüyor.
En son işlem üzerlerine ayırdığımız yumurta sarılarını sürüp çörek otu ya da susam serpiyoruz.
180-190 derecede 20 dakika tutup, fırından çıkarıyoruz. Yanına da doğal mandalina suyundan kenar süsü yapıyoruz.:)
Afiyet olsun.

Haberin Devamı