Gündem Rejim güçleri Afrin’e girdi mi?

Rejim güçleri Afrin’e girdi mi?

20.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye rejimine bağlı güçlerin Afrin yolunda olduğu iddialarına karşın, terör örgütü yöneticisi, görüşmelerin halen devam ettiğini söyledi

Rejim güçleri Afrin’e girdi mi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin Afrin’e yönelik harekâtı sürerken, terör örgütü PYD/YPG’nin de içinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Şam rejiminin anlaştığına dair haberler iddia düzeyinde kaldı. Suriye rejimine bağlı Arap ordusunun Afrin yolunda olduğu iddialarına karşın, terör örgütünden yalanlama geldi. Ordu yerine çok sayıda rejim yanlısı sivil milisin Nebul Zehra bölgesinden Afrin’e girdiği ileri sürüldü. Esad rejimi ile DSG arasında, Afrin’in yönetimi konusundaki görüş ayrılığının giderilemediği bildirildi.

Haberin Devamı

TSK ve ÖSO’nun Afrin’e girmesini engellemeye yönelik olarak terör örgütünün Suriye rejimi ile anlaştığı iddia edildi. Görüşmelerin Rusya’nın gözetiminde devam ettiği öne sürüldü. Dün YPG ile Suriye rejimi arasında yapılan anlaşma kapsamında rejim ordusunun Afrin’e gireceği açıklandı. Suriye devlet televizyonu sabah saatlerinde rejim yanlısı güçlerin bir kaç saate kadar Afrin’e gireceğini açıkladı.

‘Anlaşma olmadı’

Bu bilgi sabah saatlerinde hem Şam yönetimi hem de PYD kaynakları tarafından da doğrulandı. Ancak dün terör örgütü yöneticilerinden Hevi Mustafa, Suriye ordusunun Afrin’e gireceği iddialarını reddedip henüz bir anlaşma sağlanmadığını ve görüşmelerin devam ettiğini açıkladı. Terör örgütünün sözde Afrin sözcüsü Brusk Haseke de, iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, bu konuda bir gelişme olması durumunda kamuoyuna açıklama yapacaklarını söyledi. Bölgedeki diğer kaynaklar da Suriye ordusunun Afrin’e doğru hareket halinde olduğu bilgisinin teyit edilmediğini bildirdi.

Haberin Devamı

PAZARLIK SÜRÜYOR

Esad rejimi ile YPG arasındaki görüşmelerin kentin “yönetimi ve güvenliği” konularına takıldığı da iddialar arasında yer aldı. İddiaya göre terör örgütü YPG; Suriye ordusunun ilk etapta TSK’nın operasyon yaptığı bölgelere konuşlanmasını talep etti. Esad yönetimi ise Afrin’e yerleşmek için YPG güçlerinin ve silahlı halkın tamamının silahlarını teslim etmesini, bölgedeki 52 askeri merkezin tamamının rejime bağlı güçlere teslim edilmesini ayrıca, bölgedeki okul ve devlet dairelerinin de tamamıyla rejime bağlı güçlere devredilmesini istedi.