Sinüzit ve Migren Nasıl Ayırt Edilir? Sinüzit mi? Migren mi?

Sinüzit Şiddetli Baş Ağrısı Yapar mı?

Sinüzit burun çevresi kemik içi boşlukların içinin iltihaplanmasıdır. Bilinenin aksine sinüzitlilerin çoğunda baş ağrısı yoktur. Akut ve kronik olmak üzere iki durumda sinüzit gelişebilir. Akut sinüzit nezleyi takiben gelişir. Nezleyken burnumuz akar, tıkanır, günler içinde olur ve geçer. Büyük geniz etleri, burundaki anatomik bozukluklar, alerji ve bazı kalıtsal mukoza hastalıkları sinüslerde drenaj bozukluğu yaparak kronik sinüzite yol açabilir. Özellikle bir haftadan fazla devam eden nezlelerin büyük çoğunluğunda sinüzit gelişir. Sinüzitin belirtileri; erişkinlerde burun tıkanıklığı, sarı-yeşil burun ve geniz akıntısı, yüz, diş ve göz ağrısı ile öksürük olarak kendini gösterir. Çocuklarda ise huzursuzluk, inatçı öksürük ve geniz akıntısına bağlı olarak öğürme ve kusma yapabilir. Tüm yaş gruplarında, kısmen daha az rastlanan belirtiler, ateş, kırıklık, yorgunluk, ağız kokusu, koku alma duyusunda azalma, boğaz ağrısı, bazen ses kısıklığıdır. Alın ve gözde ağrılı şişlikler, çift görme ve genel durum bozukluğu da sinüzit hastalarında olabilir.

Haberin Devamı

Baş ağrılarının birçoğunu sinüzitle karıştıran hastalar vardır. Migreni yerine “benim yıllardır sinüzitim var” birçok hastanın söylediğidir. Bilinenin aksine ıslak saçla sokağa çıkma sonrası oluşan baş ağrısının sinüzitten çok baş derisinin üşümesi sonucu oluşan kas gerilim ağrısıdır. Arada 1-3 gün arası sürüp düzelen baş ağrılarının sinüzit olma olasılığı düşüktür. Çünkü sinüzit varsa ve baş ağrısı yapıyorsa günlerce yapar. Ataklar halinde gelmez. Eski yıllarda MR ve BT yoktu. Başı ağrıyan kişiye doktorun tek yapabileceği sinüs filmi çektirmekti. O nedenle hep sinüzit ile baş ağrısı arasında ilişki kuruldu. Ayrıca migren krizi sırasında oluşan otonom sinir sistemi disfonksiyonu nedeniyle damarlar genişler ve buna bağlı sinüsler içinde de ödem olabilir. Ya da migreni yapan neden aynı zamanda sinüzite de altyapı hazırladığı için ikisinin birlikte olması kaçınılmaz olur.

Bu bilgiler ışığında migren tarzı ağrılarınız varsa bu durumu sinüzitle açıklamaya çalışmak doğru bir yaklaşım olmayacaktır.

Haberin Devamı

· Sinüzitiniz olabilir ama baş ağrısı yapmayabilir.

· Migreniniz vardır, siz sinüzit olduğunu düşünüyorsunuzdur.

· Ağrınız içinde ataklar halinde olma özelliği varsa hem migren hem de sinüzit olabilirsiniz.

· Sinüzit ameliyatı ile baş ağrısının geçeceğini düşünen çok hasta vardır. Sinüzit ameliyatı olmanız gerekiyorsa bunun nedeni baş ağrısını geçirmek olmamalıdır.