Siyaset 2022 bütçe teklifi Meclis’ten geçti

2022 bütçe teklifi Meclis’ten geçti

18.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu'nda 12 gündür süren bütçe maratonu dün tamamlandı. 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi, 197 ret oyuna karşılık 327 evet oyu ile kabul edilerek kanunlaştı.

2022 bütçe teklifi Meclis’ten geçti

ÖNDER YILMAZ, BAHAR ATAKAN, MEHTAP GÖKDEMİR, AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU, ASLIHAN ALTAY KARATAŞ, NAMIK DURUKAN Ankara -TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlık ve kuruluş bütçelerinin ardından 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin maddelerinin görüşmeleri, perşembe günü sabaha karşı tamamlandı. Tekliflerin tümü üzerindeki siyasi parti grupları ve hükümet adına son konuşmalar ile oylamalar ise dün yapıldı. 524 milletvekili oy kullandı; 327 kabul oyuna karşılık 197 ret oyu kullanıldı. Böylece 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi kabul edilerek kanunlaştı.

Haberin Devamı

Haftasonu dahil aralıksız 12 gün devam eden görüşmelerin son gününde, Genel Kurul'u TBMM Başkanı Mustafa Şentop yönetti. Şentop, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeler dahil toplam 374 saat 23 dakika çalışma gerçekleştirildiğini, komisyon aşamasıyla beraber toplam 14 bin 804 sayfa tutanak tutulduğunu belirtti. Şentop, "Bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerine ilişkin yasama süreçlerinde görev alan bütün arkadaşlarımın geceli gündüzlü verdikleri emek, gösterdikleri gayret bu yüce Meclisin tarihinde şerefle yerini almıştır" dedi.

'Kazançlar kalıcı olacak'

Hükümet adına konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay,"Dün olduğu gibi bugün de yarın da asgari ücretlimizi de, memurumuzu da, işçimizi de, emeklimizi de enflasyona karşı ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz! Devletimiz tüm kurumlarıyla birlikte dimdik ayaktadır. Hiç kimsenin şüphesi olmasın bu süreçte biz tüm aksiyonlarımızı serbest piyasa ekonomisi ve finansal serbesti ilkesi ile tam uyumlu şekilde atmaya devam edeceğiz. Finansal serbestiye aykırı bir uygulamanın gündemimizde olması mümkün değildir; olmayacaktır. Yatırımları teşvik edecek, üretimi artıracak, istihdamı güçlendirecek ve ihracatı teşvik edecek bir ekonomi tercihiyle Türkiye’yi bu dört ayak üzerinde yükselteceğiz. Yaşanılan sıkıntılar geçici, elde edeceğimiz yapısal kazançlar kalıcı olacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Kira ve asgari ücret yanıtı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bütçe görüşmelerinde muhalefetin kira artışlarına ilişkin eleştirilerine yanıt verirken, Türkiye’de şehir merkezlerinde kiraların ortalama 1.261 lira olduğunu, Avrupa'nın pek çok kentinde ise asgari ücretin kira ücretlerinin altında kaldığını söyledi. Asgari ücret-kira kıyaslamasına, ekmeği de dahil eden Nebati, asgari ücretle Berlin'de 1210, Paris'te 793, Madris'de 1.130 ekmek alınabildiğini belirterek, "Türkiye'de ekmek 2.335 tane alınabiliyor asgari ücretle" dedi.

‘Kimsenin aklından OHAL geçmesin’

Bütçe maratonunun son gününde AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, HDP grubu adına konuşmalar özetle şöyle:

Haberin Devamı

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş: Türkiye, yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve büyüme eksenli bu politikadan asla vazgeçmeyecek. Ancak bunu yaparken de asla serbest pazar ekonomisinin kurallarından vazgeçmeyeceğiz. 'Ekonomik OHAL' gibi bir laf haddi aşan bir sözdür. Kimsenin aklından geçmesin. Birey-piyasa-devlet dengesini korumakta olağanüstü titiziz. Ekonomik gelişmeyi temin etmek için demokrasiden birtakım kısıtlamalara gidilmesi asla ve asla düşünülemez.

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici: Türkiye savruluyor. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine ve Türkiye yönetimine, Türk milletinin güveni sıfırlanmıştır. Hakem millettir, sandıktır. Sandıktan kimin çıkacağını bir tek Allah bilir, anketlerle falan sandıktan çıkılmaz, sandıktan siz de çıkarsınız biz de çıkarız. Biz kimiz? Biz Millet İttifakı'yız.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı: Kur ve fiyat artışlarından kaynaklanan olumsuzlukları görüyor, özellikle dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın sıkıntı çektiğini biliyoruz; fahiş fiyatlardan dert yananlara hak veriyor ve onları anlıyoruz. Fiyatları yükseltmek amacıyla fırsatçılık, stokçuluk, karaborsacılık yapan vicdansızlar bilsinler ki; sağladıkları haksız kazanç haramdır ve bu kazancın hayrını göremeyeceklerdir.

Haberin Devamı

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta: Yaşadığımız en tatsız bütçe olduğunu ifade etmek isterim. 1994, 2001, 2008-2009 krizini yaşadık, şimdi de 2021 krizini yaşıyoruz. Umuyoruz ve öyle görünüyor ki AK Parti hükümetlerinin ve son dört bütçe itibarıyla da Cumhur İttifakı'nın son bütçesi olacak.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş: 20 yılın sonunda işsizliği yüzde 30’lara getirdiniz. İktidarınızda en az 28 bin 380 işçi hayatını kaybetti. Sıkıştığınızda dış güçler dersiniz. Krizlerin nedeni iktidarınızdan oluşan iç güçlerdir.