Siyaset Akademisyenlere çifte soruşturma

Akademisyenlere çifte soruşturma

16.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bin 128 akademisyenin imzaladığı bildiriyle ilgili rektörlükler ve savcılıkların başlattığı soruşturmalar dün yoğunlaştı. Birçok ilde gözaltılar başlarken, Bursa ve Kocaeli’nde gözaltına alınan akademisyenler ifadelerinin ardından serbest bırakıldı

Akademisyenlere çifte soruşturma

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi”nin bildirisiyle ilgili çeşitli üniversitelerde görev yapan akademisyenler hakkında cezai ve idari soruşturmalar yoğunluk kazandı.

Haberin Devamı

Onlarca akademisyen gözaltına alınırırken aralarında imzalarını geri çekenlerin de bulunduğu yüzlerce akademisyene de soruşturma başlatıldı.

Türkiye dün sabah güne akademisyenlerin gözaltına alındığı haberiyle başladı. Kocaeli’nde 15, Bursa’da 3 akademisyen gözaltına alındı, İstanbul Anadolu ile Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılıkları, inisiyatif üyeleri hakkında soruşturma başlattı.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Tuürkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” ile “terör örgütü propagandası yapmak” suçları kapsamında yürüttüğü soruşturma doğrultusunda, bildiriye imza atan Kocaeli Üniversitesindeki (KOÜ) 21 akademisyen hakkında gözaltı kararı alındı. Polis ekipleri, Prof. Dr. Nilay Etiler Lordoğlu, Prof. Dr. Zelal Ekinci, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Prof Dr. Kuvvet Lordoğlu, Prof. Dr. Veli Deniz, Prof. Dr. Mehmet Cengiz Erçin, Prof. Dr. Ümit Biçer, Doç. Dr. Aynur Özuğurlu, Doç. Dr. Derya Keskin, Doç. Dr. Özlem Özkan, Doç. Dr. Yücel Demirer, Doç. Dr. Mehmet Ruhi Demiray, Yrd. Doç. Dr. Emek Bayrak, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Rauf Kesici, Araştırma görevlisi Adem Yeşilyurt ve Araştırma görevlisi Ümran Karaaslan’ı gözaltına alarak adliyeye sevk edildi.

Haberin Devamı

Daha sonra diğer 5 akademisyen de adliyeye geldi. Kocaeli Barosu ve Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi adliye önünde gözaltıları protesto ederek tepki gösterdi. Adliyeye sevk edilen 21 akademisyen serbest bırakıldı.

Islıklı destek

Akademisyenler polis minibüsleri ile adliyeye getirilirken, adliyenin önünde toplananlar da alkış ve ıslıklarla destekte bulundu. Polis dört kişiyi gözaltına alırken, kalabalık yoldan çekildi.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında da Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Şule Akköse Aydın, Fen-Edebiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Gökhan Yavuz Demir ve aynı fakültede araştırma görevlisi Aylin Çakı gözaltına alındı.

Bolu’da Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) görevli Prof. Dr. Barış Kılıçbay, Doç. Dr. Selime Güzelsarı ile Dr. Ülkü Güney’in ikametgahlarında arama yapıldı, bilgisayarlarının imajları alındı. Üç akademisyen, daha sonra gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Bursa’da gözaltına alınan akademisyenler ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Denizli’de Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Zencir dün adliyeye giderek ifade verdi.

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Latife Akyüz, bildirideki imzası nedeniyle görevinden uzaklaştırıldı.

Akademisyenlere çifte soruşturma


İstanbul’da 123 İzmir’de 37 isim listede

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı bildiride imzaları bulunduğu gerekçesiyle savcılığın yargı alanındaki üniversitelerde görev yapan 82 akademisyen hakkında resen soruşturma açtı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca da inisiyatif üyeleri hakkında ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Bakırköy adli yargı sınırlarında bildiriye imza atan 41 akademisyen bulunduğu öğrenildi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca, bildiride imzası bulunan İzmir’deki çeşitli üniversitelerde görevli 37 akademisyen hakkında soruşturma açıldı.

İmzasını çekti ama...

Mersin Üniversitesi’nde 20, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde 15, Osmangazi Üniversitesi’nde 4, Gaziantep’te 4, Batman Üniversitesi’nde 5, Van Yüzüncü Yıl’da 4, Çukurova’da 2, Antalya Akdeniz’de 9, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde 9, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde 6, Erzincan’da 1, Trakya Üniversitesi’nde 2 akademisyen ve 1 doktora öğrencisi hakkında idari soruşturma başlatıldı. Öğretim görevlisi Firdevs Selvili, Rektörlüğe dilekçe göndererek imzasını geri çektiğini bildirdi. Bildiriye daha sonra desteğini geri çekmesine rağmen Selçuk Üniversitesi (SÜ) öğretim Üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen hakkında da soruşturma açıldı.

Kapılara çarpı işareti

Bldiride imzası olan Gazi Üniversitesi’nden iki akademisyenin, fakültedeki odalarının kapısına kırmızı boyayla çarpı işareti konulup, tehdit mektubu bırakıldı. O isimlerden biri olan İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal İnal, bildiriye verdiği imzayı geri çektiğini açıkladı. Kağıtta, “PKK’ya destek veren Betül Yarar’ı üniversitemizde istemiyoruz”, “PKK’ya destek veren Kemal İnal’ı üniversitemizde istemiyoruz” yazıları yer aldı

Yazarlar