Siyaset Artvin’de seçim ‘çetin viraj’lı

Artvin’de seçim ‘çetin viraj’lı

30.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Solun kalesi Merkez, Hopa ve Şavşat, CHP’de birleşmiş... Ancak sağda AKP-MHP arasında müthiş bir çekişme var. Bu çekişme, CHP’ye yarayabilir

Artvin’de seçim ‘çetin viraj’lı

Referandumda Karadeniz’den tek, Doğu’dan ikinci “hayırcı” (diğeri de Tunceli) çıkan il, Artvin. Ezelden beri sol tandansıyla tanınan Artvin şehir merkezinde CHP, 12 Haziran’ı garantilemiş görünüyor.
Ancak Artvin, sadece coğrafi olarak değil, nüfusu ve sosyal yapısıyla da karışık ve çetin bir coğrafya... Meclis’e 2 vekil gönderecek ilde görülmemiş bir rekabet yaşanıyor. Artvin DHA muhabiri Adem Güngör’e göre AK Parti-MHP çekişmesi CHP’ye ikinci vekili kazandırabilir, ancak MHP sürpriz yapıp bir vekil çıkarabilir.
Doğu Karadeniz’den şehrin merkezine giden ve en yaman şoförü bile ürküten yollar, saatler sürer. Bu çetin virajlar, siyasete de yansıyor. Borçka ve Murgul’da MHP önde gözükse de AKP zorluyor. Yusufeli ve Arhavi’de AK Parti egemenliği var. Benzer şekilde Hopa ve Ardanuç’da CHP zaferi kesin görünüyor...

Hopalı’nın derdi çay
Doğu Karadeniz’in en uç noktası Hopa’da dağlar, denize hırçın bir ok gibi saplanıyor. Sarp sınır kapısı dolayısıyla sürekli bir hareketlilik var Hopa’da.
İlçenin merkezinde sıra sıra dükkanlar, barlar, gece kulüpleri göze çarpsa da yollar pek düzensiz, yapılaşma çarpık. Ancak Hopalılar, ÖDP’den CHP’ye devrolan belediyeden şikayetçi değil. Sadece “dışarıdan gelenler”in AK Parti’ye yüzde 20-25 oranında oy vereceğini düşünüyorlar. Abdullah Topaloğlu, iktidardan şikayetini şöyle özetliyor: “Günden güne zam yapıyorlar. Kendi insanlarıyla işi götürüyorlar. En büyük derdimiz çay alım fiyatları, özelleştirmeye karşıyız.”
Topaloğlu, Kılıçdaroğlu’nun verdiği vaatleri yerine getireceğinden emin. Bir başkası “Derelerimiz satıldı. AKP iktidarı kendinden başka kimseye yaramıyor. Yargıyı, askeri de eline aldı” diyor. Ayakkabı tamir ustası Şener Kalkan, 2003’e kadar iş yapabildiğini anlatıyor. Kalkan, artık kira parasını ödeyemediği için dükkanı boşaltacak: “Yol yaptık diye ahkam kesiyorlar. Bana ne faydası var? Zaten gelip gidiyorduk. Şimdi çocuklarımı okutacak param yok. Kızım okul birincisi, YGS şifre skandalından sonra morali sıfır oldu.”

Solun kalesi mi? Yok öyle!
Hopa’nın komşu ilçesi Arhavi’de ibre AKP’den yana görünüyor. İlçedeki seçim bürosuna uğradığımızda şüpheyle karşılanıyoruz: “Siz CHP’yi tutarsınız...”
Doğru Yol kökenli Cüneyt Aytolan, Artvin’de ikinci vekil için yarıştıklarını belirtiyor. Her yıl oylarını yükselttiklerini ve dışarıdan hep “sol” gözükmelerine rağmen merkezde bile 250 oyla kaybettiklerini söylüyor. Referandum sonucu mu? “Kriter değil.”
“Arhavi’de merkez sağ seçmen yüzde 70, Hopa’da durum tersi. Nedeni, Lazlar değil Hemşinli Ermeniler. Etnik milliyetçilik yapıyorlar.”
Peki Hopa’nın solculuğunu Ermenilere bağlamak, milliyetçilik değil mi? Dedim ya, bu coğrafyanın kodları farklı... AK Parti belediyesi İl Genel Meclis üyesi olan abi Hakkı Aytolan “Ak Parti kendisinden olana yardım ediyor” eleştirisine öfkeleniyor: “Kimi kapıdan çevirmişiz, söylesinler!” Solun kalesi Şavşat’ta bile CHP’yi geçeceklerine, bu yıl 2 vekil çıkaracaklarına inanıyor. Borçka ve Yusufeli’nden emin, Merkez’de ise oy artıracaklar:
“Sonra isterse ÖDP’li komünistler CHP’ye oy versin, iş bitmiştir.”

Haberin Devamı

Artvin’de seçim ‘çetin viraj’lı

Hüseyin Koyuncu

KOYUNCU: İLK KEZ CHP’YE OY VERECEĞİM
Hopa’ya gidip Kazım Koyuncu’yu anmadan geçmek mümkün mü? Karadeniz müziğine yeni bir soluk veren, bölgede adeta tapılan merhum sanatçının ağabeyi Hüseyin Koyuncu’yu ziyaret ediyoruz.
Hüseyin Bey, Hopa’da erkek berberi. Hopa’nın kozmopolit yapısından bahseden Hüseyin Bey, etnik anlamda sorun varmış gibi gösterilmesinden rahatsız... “Türkiye’de siyaset, laf kalabalığı” diye söze başlıyor: “İnsanlar huzur içinde yaşamak ister. Ama al birini, vur ötekine. Birbirlerine sataşıyorlar, çocuk gibi...”
Kazım’ın devrimciliğini hepimiz biliyoruz. Peki ağabeyi kime oy verecek? Hüseyin Bey, “İlk kez CHP’ye vereceğim” diyor: “Dokuz yıldır hükümet iktidarda. Ama insanlar işsizim, açım diyor. Öğrencinin karşısına 10 bin kişiyi dikerim diyor... İnsanlar bunu artık görmeli, anlamalı.” “Kendi ideolojisine uygun insan olmadığı için” CHP’yi alternatif olarak gören Koyuncu, “Soldan dönme imkanı yok. Ailece sorunumuz, sistemle. Sol iktidara gelmek istiyorsa bir araya gelmeli. Baraj sorunu olduğundan Artvin solcusu CHP’ye yöneliyor” diyor.

Yazarlar