Siyaset Bir ıslık da sen çal

Bir ıslık da sen çal

26.03.2011 - 02:24 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı “gençlik paketinde”, “iş kurmak isteyen girişimci gençlere 30 bin TL” verilmesi, karşılıksız burs, yaşam destek kredisi gibi öneriler var

Bir ıslık da sen çal

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen aylarda kamuoyuyla paşlaştığı “Sivil Toplum” ve “Aile Sigortası” açılımlarının ardından, “Gençlik Politikası”nı açıkladı.
CHP lideri, dün bir grup genç gazeteciyle Beyoğlu’ndaki Cezayir Restoran’da biraraya gelerek, partisinin bir süredir üzerinde çalıştığı “Gençlik Politikası”nı açıkladı. Kılıçdaroğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’de ilk kez bir partinin gençlik sorunlarına özel bir politik program hazırladığını söyledi.

Rock ve Scorpions örneği
“Scorpions” isimli Alman grubun “Değişim Rüzgarları” şarkısının ıslıkla başladığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Islık güzel bir simge aslında. Gelmekte olan değişim rüzgarını simgeliyor. Gençlerin dudaklarında kulaktan kulağa yayılan ıslıklar birleşiyor ve rüzgar oluyorlar. Değişim rüzgarları oluyorlar. İşte biz de bir ıslık da sen çal diyoruz” dedi.
Artık anayasanın gençleri “denetlenmesi gerekenler” olarak görmeyeceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Geçtiğimiz 10 yılda 155 ülke kendi kapsamlı gençlik politikasını oluşturdu. Gençlerini karar mekanizmalarına katmak için adımlar attılar. Peki biz ne yaptık. Kocaman bir hiç. AKP, 12 Mart’tan 12 Eylül’den kalan bayrağın taşıyıcısı oldu. Gençlere denetlenmesi, büyüklerine itaat etmesi gereken ‘olağan şüpheliler’ olarak baktılar” dedi.

Görülmeyen gençler
Gençlerin tüm seviyedeki karar alma mekanizmalarına katılımları için gereken bütün adımları atacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz CHP olarak görülmeyen gençleri göreceğiz. Kim bi görülmeyen gençler? Onlar çalışan gençler ya da çalışarak okumak zorunda olanlar. Daha hayatlarının baharında, hayatın gailesini sırtlamak zorunda gençler onlar. Mevsimlik işçi olarak göçmek zorunda kalan gençler. Onlar engelliler. Onlar evde oturan ya da oturmak zorunda kalan kızlar. Biz CHP olarak onları görüyoruz.”

Haberin Devamı

Programda neler var?
CHP; ‘Gençlik Politikası’nın “Özgürlük, eşitlik ve dayanışma” ile şekillendiği belirterek, gençlere şu sözleri veriyor:
- Atama bekleyen 300 bin öğretmen var. Bu öğretmenler taşımalı sistemle başka yere giden öğrencilerin bulunduğu köylere rehber veya danışman atanarak değerlendirilecek.
- Anayasa’nın “Devletin amaç ve görevleri” ile “eşitlik” bölümlerine gençlerle ilgili özel hükümler eklenecek.
- İhtiyacı olan ailelerin çocuklarına kırtasiye desteği için aylık nakdi ödemeler yapılacak.
- Okullar tam gün olacak ve tüm devlet okullarında ücretsiz öğle yemeği verilecek.
- Zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılacak.
- Çoktan seçmeli sorularla yapılacak sınavlar yapılmayacak. Üniversite girişinde ortaöğretimdeki başarı esas alınacak.
- Üniversite harçları kaldırılacak. İsteyen öğrencilere işe girince ödemeye başlayacakları Yaşam Destek Kredisi, ihtiyacı olan öğrencilere ise karşılıksız burs verilecek.
- YÖK düzeni son bulacak. Üniversite öğrencilerinin yarı zamanlı çalışması ve bu sürede SSK priminin devlet tarafından karşılanması sağlanacak.
- İş kurmak isteyen girişimci gençlere devlet tarafından 30 bin TL’lik destek verilecek.
- Askerlik süresi önce 9, sonra 6 aya düşürülecek. Üniversite öğrencileri yaz tatillerinde askerlik yapabilecek.
- Kadınlar evden çıkamıyorsa evler sınıf haline getirelecek, öğretmenler evlere gidecek. Mevsimlik işgücünun olduğu yerlerde telafi eğitim programları düzenlenecek.
- Seçilme yaşı 21’e düşürülecek, belli bir sayıda milletvekilinin 35 yaşın altında olması zorunlu tutulacak.
- Her gencin en az bir yabancı dil bilmesi, bir bilgisarı ve internet erişimi olması sağlanacak.