Siyaset CHP eski defterleri açtı

CHP eski defterleri açtı

09.12.2008 - 15:56 | Son Güncellenme:

Seçmen sayısındaki 6 milyonluk artışa dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Selvi, AKP'nin yüzde 47'lik oy oranının artık şaibeli olduğunu ileri sürdü.

CHP eski defterleri açtı

Kurban Bayramı dolayısıyla siyasi partilerde bayram ziyaretleri yapıldı. CHP, bayramın ikinci günü 7 siyasi partiyi genel merkez binasında ağırladı. CHP’yi ziyaret eden siyasi parti temsilcilerinin ana konusu CHP nin türban açılımı ve adrese dayalı nüfus sayım sistemi sonrası ortaya çıkan 6 milyon seçmen oldu.
DSP, BBP, AKP, SHP, SP, ANAVATAN ve MHP’nin ziyaret etiği CHP’ye SP, BBP ve ANAVATAN temsilcileri çikolata getirerek jest yaptı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, PM üyeleri İsmet Atalay ve Neriman Genç, Genel Merkez binasında ziyaretçileri karşıladı. CHP’yi ilk ziyaret eden parti DSP oldu. DSP Genel Sekreter Yardımcısı Tufan Bural Başkanlığındaki DSP heyetinin ziyaretinin ardından AKP Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve Ankara milletvekili Aşkın Asan CHP’yi ziyaret etti.
İyimaya, gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği ziyaret sırasında, basın mensuplarını kastederek, “Her şeyin bolluğu iyi de iletişimin de bolluğu iyi mi?ö diye sordu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Selvi, basının bolluğunun da iyi olduğunu belirtikten sonra konuklarının ne içeceğini sordu. İyimaya çay içeceğini söyleyince Selvi, “Size kahve ısmarlayacaktıkö dedi.
Havaların soğumaya başladığı ve meteorolojinin bunu günler önceden söylediğini belirten İyimaya, hava durumu tahminlerinde yanılma payının düşmüş olmasının yararlarını anlattı. Selvi, yerel seçimler dolayısıyla yoğun bir programları olduklarını söyleyince İyimaya, CHP’nin tüzük kurultayının yaklaştığını hatırlatarak bir öneride bulundu. İyimaya, siyasi partilerin en büyük eksikliğinin tüzüklerine arşiv ve kütüphane sistemini koymamaları olduğunu belirterek, “50 yıl öncesini bulamıyoruz. Örneğin 20 yıl önceki Merkez Karar Yürütme Kurulu kararını bulamıyoruz. Bu nedenle arşivleme ve kütüphane kayıtlarının tutulması tüzüklere konmalıö diye konuştu.

Haberin Devamı

-"SEÇMEN SAYISINDAKİ ARTIŞ 2007 YILI SEÇİMLERİNİ DE ŞAİBE ALTINDA BIRAKIYOR"

Selvi, bu eksikliğin sadece siyasi partilerde olmadığını, tüm kurumların bu sorunu yaşadığını belirterek, “Kadastro bile henüz tamamlanmamışö dedi. Selvi, sohbet konusu değiştirerek sözü önümüzdeki yıl yapılacak olan yerel seçimlere getirdi. Sonunun iyi olmasını temenni etikleri yerel seçimlerde kuşkuya yer verilmemesi gerektiğinin altını çizen Selvi, şunları söyledi:
“2007 yılında yapılan genel seçimlere ilişkin herkes de bir kuşku olmasına rağmen kimse somut bir neden gösteremedi. Şimdi, herkesin bildiği 40 yıl önce ölenler kütüklerde var. Seçmen sayısında meydana gelen 6 milyonluk artış bin önceki seçimleri de şaibe altında bırakıyor, yapılacak olan seçimleri de. Yüksek Seçim Kurulu buna rağmen seçmen kayıtlarına itiraz süresini uzatmıyor. Mahallelere ve semtlere yüklemeler yapılıyor. Şunu dağıttılar, bunu dağıttılardan daha önemli bir sorun bu. Avrupa ya ve dünyaya rezil oluyoruz.ö

Haberin Devamı

-İYİMAYA: “YASAL DEĞİŞİKLİĞİN KİMSE FARKINA VARMADI-

İyimaya, demokrasinin olmazsa olmaz koşulunun "oy" olduğunun altını çizerek, seçimlerin dürüstlüğünün bir milletin temel göstergesi olduğunu vurguladı. İyamaya, Türkiye’de seçimler tarihinde çok acı olaylar yaşandığını da hatırlatarak şunları söyledi:
“Seçim kanununa yapılan bir eklemeyle bu sorun ortaya çıktı. Partiler de farkına varmadığı için bu durum ortaya çıktı. 6 milyon seçmenin artması reaksiyon yarattı. Parlamento ve Yüksek Seçim Kurulu bu konuda araştırma yapabilir. Fiili önlemlerle bu sorunun önüne geçilebilir. Böyle bir sorun varsa YSK en doğru kararı verecektir. Ben, tedirginlikleri anlayışla karşılıyorum.ö
Selvi, bu sorunun yaşanmasından dolayı YSK’nın sorumlu olduğunu belirterek, “YSK Başkanının bu konudaki sorumsuzluğu, rahat tavrı son derece üzücü. Buna çözüm bulursak demokrasimiz zarar görmezö diye konuştu.

-BBP, ANAVATAN VE SP’DEN CHP’NİN TÜRBAN AÇILIMINA AÇIK DESTEK-

Kurban Bayramı dolayısıyla CHP’yi ziyaret eden siyasi partilerden BBP, Anavatan ve SP, CHP’nin türbanlı ve kara çarşaflı kadınları parti üyesi yapmasına destek geldi. Metin Gündoğdu başkanlığında CHP’yi ziyaret eden BBP heyeti, “CHP adına böyle bir açılım yapmanız Türkiye için çok önemli. Bunu memnuniyetle karşılıyoruzö dedi.
Gündoğdu, CHP son dönemlerde gündeme getirdiği yolsuzluk olaylarından dolayı da CHP’yi kutladıklarını belirterek, “Yolsuzluklar konusunda tüm siyasi partiler ortak hareket etmeli" dedi.
Selvi, Türkiye’de kimin elinin kimin cebinde olduğunun belli olmadığını belirterek şunları söyledi:
“Ülkenin yönetilmediğini, sürüklendiğini görüyoruz. Türkiye’de oturmak yerine dünyayı gezen bir Başbakan ve Cumhurbaşkanımız var. Dünyayı geziyorlar, Türkiye’nin dostu kalmadığını görmüyorlar. Bunalan insanlar gezer. Bunaldıkları için geziyorlar. Evlenme davetiyesi vermek için devletin uçağıyla gidilip gelindi. Bu, global sömürü değil, teslimiyettir. 2009’da global kriz gelecek. Krizde ezilenler, daha da ezilecek. Büyük bir bedel ödeyen seçmenler sandıkta çözüm bulacak."

Haberin Devamı

-"AKP, KENDİ SOSYETESİNİ OLUŞTURDU"

Haberin Devamı

BBP heyeti, doğalgaz almak için vatandaşların bankalardan kredi çekmeye başladığını, kurban kesimi için de kredi kartı kullanıldığını belirtti. CHP’li Selvi, israfın haram olduğunun altını çizerek, “İsrafın en büyüğünü hükümet yapıyor. Kendi sosyetesini, kendi medyasını oluşturdu. Türbanlıyı da açığı da sömürüyorlar. Vatandaş, ülkenin sahipsiz olmadığını bu seçimlerde gösterecek kanaatindeyiz. Lakayıt bir davranış içinde olan YSK Başkanı ve üyelerine şaşırıyorum. İtiraz süresini bile uzatmadılar. Hükümet, 6 yıldır bölücülüğü ve ayrımcılığı teşvik eder duruma geldi. Türkiye, şoklar, şovlar ve çelişkiler ülkesi oldu. Umudumuz yerel seçimlerdeö diye konuştu.

-SELVİ’DEN "DENİZ FENERİ" YORUMU

CHP’ye bayram ziyaretinde bulunan siyasi partilerden biri de ANAVATAN partisi oldu. ANAVATAN Partisi adına Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Özdoğan’ın başkanlık ettiği heyet de CHP’nin türban açılımına destek verdiğini açıkladı.
Selvi, ANAVATAN heyetine çikolata ikramının ardından Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin yolsuzluk olduğunu söyledi. Hükümetin 6 yıllık sürede ekonomik krize ülkeyi ‘fenersiz’ yakalatığını belirten Selvi, “Kriz geliyor dedik, ‘bizim fenerimiz var’ dediler. Meğer Deniz Feneri’ni kastediyorlarmış. Yolsuzluğu kabul eden bir anlayışı kabul etmek mümkün değilö dedi.
Özdoğan, CHP’nin çarşaf açılımını başarılı bulduklarını belirterek, “Kutluyoruzö dedi. Bu açılımın psikolojik olduğunun altını çizen Özdoğan şöyle devam etti:
“Kamusal alan ile kamusal alan dışındaki başörtüsünü ayırt etmek lazım. İnançlı da inançsızda CHP’ye girmeli. Siz, bu açılımı yaparak onların elindeki kozu ellerinden almış oldunuz. Türbanlı, kamusal alana girmesin ama buraya, CHP’ye girsin."

Haberin Devamı

-SELVİ: “PEKÇOĞUMUZUN ANNESİ ZATEN ÖTRÜLÜ"

Selvi, CHP örgütünde bugüne kadar çarşaflı başörtülülerin görev yaptığını ve bunun bir açılım olmadığını belirterek, “Medyanın abartmasıyla bu duruma gelindi. CHP’liler inançlarına sahiptirler ve dini vecibelerini yerine getirirler. Biz, inançların sömürülmesine karşıyız. Vatandaşın kıyafetiyle ilgilenme hakkımız yok. Geçmişçe pek çoğumuzun annesi zaten örtülüydü. Bizde müftüler vardı, milletvekili oldu. Diyanet işleri başkanları da olduö diye konuştu.

-SELVİ’DEN SP’YE İLGİNÇ SORU: “TAYYİP VE ADAMLARINI NASIL BÖYLE YETİŞTİRDİNİZ?"

Saadet Partisi de CHP’ye bayram ziyaretinde bulunan siyasi partiler arasında yer aldı. SP Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek başkanlığındaki heyet de CHP’nin türban açılımına destek verdiklerini açıkladı.
Yülek, Selvi’ye, “Şimdi, iyi bir iş yaptınız. Bu açılım, inşallah Türkiye’nin de lehine olacaktırö diyerek destek verdiklerini açıkladı. Selvi, Yülek’e, “CHP, giyim ve kuşamla uğraşmamış bir parti. Tabii ki iyi oldu. CHP’nin ilkelerinden vazgeçmeyeceği bellidir. Siz iktidardayken Türkiye’nin yer altı ve yer üstü zenginliklerini satıyor muydunuz?ö diye sordu. Yülek, satmak yerine sürekli fabrikalar açarak Türkiye’nin zenginliklerini artırdıklarını belirtti.
Yerel seçimler nedeniyle hükümetin halkın dilenci durumuna getirdiğini belirten Yülek, basın mensuplarına dönerek, “AKP ye çekiştirdiler diye yazmazsınız umarımö dedi.
Yülek, sözü yeni seçilen genel başkanları Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a getirdi. Kurtulmuş’un genç, dinamik, İngilizce bilen ve Başbakan Erdoğan’dan da 4 santimetre uzun olduğunu belirten Yülek’in bu sözleri üzerine Selvi, “Her şey güzel de Tayyip ve adamlarını nasıl böyle yetiştirdiniz?ö sorusunu yöneltti.
Salonda gülüşmelere neden olan bu soruya Yülek, “Bunlar, ‘Biz, milli görüş gömleğini çıkarttık’ dedilerö yanıtını verdi.
-SHP: “6 MİLYON SEÇMEN COPY-PASTE YÖNTEMİYLE ORTAYA ÇIKTI"

CHP’ye bayram ziyaretinde bulunan SHP de türban açılımına destek verdi. CHP heyetine başkanlık eden Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Şenol, 6 milyon seçmenin artmasının teknik bir hatadan kaynaklanmadığını belirterek, “Copy paste yapıyorlar. Bu sorun çözülmeden yerel seçimlerde sıkıntı yaşanacak" diye konuştu.

-SELVİ’DEN İDDİALI SÖZ: “ANKARA’YI ALACAĞIZ"

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın’ın SHP’den Ankara Büyükşehir Başkanlığı’na aday olmasına değinen CHP’li Selvi, “Karayalçın’ın Ankara adayı olması umutlarımıza büyük katkı sağlıyor. Ankara’yı alacağız. Gökçek’in telaşı, işin ciddiyetini gösteriyor" dedi.
Selvi, Gökçek ve Kılıçdardoğlu’nun yapacağı ‘düello’ya da atıfta bulunarak, “Gökçek’in en büyük şanssızlığı Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkması olacak. Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkan gittiö diye konuştu.
CHP’yi ziyaret son parti de MHP oldu. MHP heyetine Genel Başkan Yardımcısı Osman Çakır başkanlık etti. Çakır, hükümetin 6 yıllık iktidarı boyunca yolsuzların arttığına dikkat çekerek, AKP’ye sarı kart gösterileceğini iddia etti.
Siyasi parti ziyaretlerinin ardından CHP’de örgütle bayramlaşma başladı. Genel Sekreter Önder Sav, partilileri kabul ederek bayramlaştı.