Siyaset 'Çözüm süreci birilerinin şartlı beklentilerini karşılamaya yönelik değildir'

'Çözüm süreci birilerinin şartlı beklentilerini karşılamaya yönelik değildir'

14.03.2013 - 12:02 | Son Güncellenme:

.

Çözüm süreci birilerinin şartlı beklentilerini karşılamaya yönelik değildir

Kaçırılan kamu görevlilerinin teslim edilmeleri için harcanan çabalar ne kadar insani ise kaçırılmalarının da o kadar insanlık dışı olduğunu, belirten İçişleri Bakanı Muammer Güler, çözüm sürecinin çerçevesini çizdiklerini kaydederek, “Birilerinin şartlı beklentilerini karşılamaya yönelik değildir” diye konuştu.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Muammer Güler, E-Devlet Kapısı ve Yerel Yönetimler toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Serbest bırakılan kamu görevlileri arasında vatani görevleri yarım kalan askerlerin bulunduğunun anımsatılması üzerine Güler, “Askeri mevzuata göre takdir edilecektir. Askerlik görevleri kesintiye uğrayanlar elbette bu görevlerini tamamlayacaktır. Bu konu askeri makamların işidir” dedi. Güler, kamu görevlisi polis ve kaymakam adayının göreve ne zaman başlayacağının sorulması üzerine de “Kaymakam ve polisle ilgili arkadaşlarla görüştüm. O dönemdeki yaşadıkları sıkıntıyı etkileri var. Elbette kolay değildi. Biraz onlara dinlenme imkanı verelim” dedi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de serbest kalanlara belli bir süre izin vermiş olabileceğini, dün Türkiye sınırlarına giriş sırasında işlemlerin tamamlandığını belirten Güler, “Elbette kolay değil. Uzun bir süre kötü koşullarda, ailelerinden ayrı sıkıntılı bir dönem... Bundan sonra da çözüme, bu teslim sürecine katkıda bulunanlar, siyasi parti olsun, vakıf olsun, sivil toplum örgütü olsun, terörist eylemlere silahlı mücadeleye silaha karşı olan tavırlarını sürdürmeliler. Silahların bırakılması konusundaki çabaları da sürdürmeliler” değerlendirmesinde bulundu. Güler, terör örgütü PKK tarafından kaçırılan kamu görevlilerinin serbest kalmasına ilişkin “Kaçırılan kamu görevlilerinin teslim edilmeleri, ailelerine kavuşmaları, bu konuda harcanan çabalar ne kadar insani ise kaçırılmaları da o kadar insanlık dışı, hak ihlali, özgürlük kısıtlaması ve terör eylemidir” dedi.

Haberin Devamı

-ÇÖZÜM SÜRECİ HERKESİ KUCAKLAYACAK-

Çözüm sürecine asıl katkının silahların bırakılması alanında yapılabileceğine inandığını dile getiren Güler, kaçırılan kamu görevlilerinin ailelerine kavuşmalarını sevindirici olduğunu ifade etti. Kamu görevlilerinin herhangi bir aksaklığa yol açılmadan teslim alındığını anımsatan Güler, “Bakanlığımız bu konuda titiz bir gayretin içerisinde olmuştur, ilgili kurumlarla gerekli koordine sağlanmıştır, emeği geçen herkese de teşekkür ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Çözüm sürecinin genel çerçevesini ortaya koyduklarını belirten Güler, “Milli birlik ve kardeşlik kapsamında herkesi kucaklayacak ülkenin geleceğinin daha huzurlu barış içinde sürdürülebileceği bir ortamı yaratmak yoksa birilerinin şartlı beklentilerini karşılamaya yönelik değildir” değerlendirmesinde bulundu. Sürecin herkesi ilgilendirdiğini ve herkesi kucaklayacağını ifade eden İçişleri Bakanı Güler, herkesin eylemleri ve söylemleriyle de sürece katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

Bakan Güler, İstanbul'da terör örgütü DHKP-C’ye yönelik yapılan operasyonun sorulması üzerine, operasyonun henüz başında olduklarını, detayların ilerleyen saatlerde açıklanacağını kaydetti. Basın mensuplarının e-devlet ile ilgili soru sormamasını da eleştiren Güler, projenin, kamuda ve günlük hayatta vatandaşların işlemlerini kolaylaştıracağını belirterek, projenin 4 ilde pilot olarak uygulandığını kaydetti. Güler, İçişleri Bakanlığı’nın da projenin içinde yer aldığını belirtti.