Siyaset 'Vekâlet edecek kişi seçimle gelsin'

'Vekâlet edecek kişi seçimle gelsin'

11.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Demokrasiyi savunuyorsak, cumhurbaşkanı da seçimle geliyor, ona vekalet edecek kişi neden seçimle gelmesin? Al Türkiye’yi tepe tepe kullan, böyle bir yetki olur mu?’ dedi

Vekâlet edecek kişi seçimle gelsin

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan referandumuna ilişkin olarak, “Partinin genel başkanı, aynı zamanda komutan olacak. Hani kışlaya siyaset girmesin diyorduk. Askeriye bir partinin genel başkanına bağlı olacak. Hâkim tayin ettiğiniz andan itibaren adaleti çökertirsiniz. Adaleti, hakkı ve hukuku bir siyasi partinin genel başkanına teslim ederseniz, ülkenin geleceğini karanlığa gömersiniz, bu kadar açık, tercih milletin” ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu, 16 Nisan referandumu çalışmaları çerçevesinde dün Kocaeli’de temaslarda bulundu. Tanyıldız Düğün Salonu’nda muhtarlara hitap eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

- KİMSE İTİRAZ EDEMEZ: Anayasa, Türkiye Cumhuriyeti kimliğini taşıyan herkesin can ve mal güvenliğini güvence altına alır. 1921 anayasasının 1. maddesi, ‘Hakimiyet bila kayd-u şart milletindir’. Bugünkü anayasamızda da aynı ifade vardır, ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’. Milletin seçtiği hükümete kimse itiraz etmez, millet seçmiştir başımızın üstünde yeri vardır.

‘Ortak paydamızdır’

- KİŞİLERLE İLGİSİ YOK: Cumhurbaşkanının tarafsız olması lazım. Cumhurbaşkanı yeni düzenlemede bir partinin genel başkanı olacak yani tarafsız olmayacak. Hem A partisinin genel başkanı hem de başkan olacak. Cumhurbaşkanları, hangi partiden, hangi kimlikten, hangi inançtan olursa olsun, 80 milyonu temsil eder. Cumhurbaşkanlığı makamı ortak paydamızdır. Bir partinin makamına dönüştürürseniz ortak payda olmaktan çıkar, kendisine oy veren partilileri temsil eder. Oy kullanırken, sandığa giderken bunu düşünmek zorundasınız.

Haberin Devamı

- AYNI ZAMANDA KOMUTAN: Partinin genel başkanı, cumhurbaşkanı olursa hâkim tayin edecek. O hâkimin adaletli davranacağına inanıyor musunuz? Ben hâkim tayin edersem, AKP’li bir vatandaşın davası o hâkime düşse, hâkimin kararına inanır mı? Partinin genel başkanı, aynı zamanda komutan olacak. Hani kışlaya siyaset girmesin diyorduk. Askeriye bir partinin genel başkanına bağlı olacak. Olur mu arkadaşlar?

- VEKÂLET EDECEK KİŞİ: Tek adam rejiminde yardımcılarından birisi başkana vekalet edecek. O seçimle gelmedi. Tarihimizde seçimle gelmeyen insanlar ne zaman Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil etmiştir? 12 Eylül darbesinde. Evren, seçimle mi geldi? Darbe yaptı. Biz demokrasiyi savunuyorsak, cumhurbaşkanı da seçimle geliyor, ona vekalet edecek kişi neden seçimle gelmesin? Demokrasiye ihanet ediyoruz. Cumhurbaşkanının sahip olduğu bütün yetkilere sahip olacak. Cumhurbaşkanı gitmiştir bir yere, öğleden sonra ‘Meclis’i feshettim’ diyebilir, yetkisi var.

- ÇIKIN ANLATIN: Bakanların sayısını ve görev alanını bir kişi belirliyor. Meclis’ten bu yetkiyi alıyoruz, bir kişiye teslim ediyoruz. Meydanlara çıkılıyor, bunları çıkın millete anlatın. Niçin anlatmıyorsunuz? Yaptıkları mitinglere bakıyorum, tek konu var, Kılıçdaroğlu. Ya arkadaş, ben size ne yaptım? Yer gök yazılmış, ‘evet, evet, evet’. Neye evet kardeşim, şunu çıkıp millete bir anlatsana. Biz milletimize ve Allah’ımıza güveniyoruz.

Haberin Devamı

‘Kurşun atmadan payitaht işgal’

Bir kişiyi ikna ederseniz, kandırırsanız, satın alırsanız, 24 saat içinde Türkiye Cumhuriyeti devletini birilerine teslim edersiniz. Yedi düvelin Çanakkale’ye gelip mücadele ettiğini biliyoruz. Bir tek gemi dahi geçmedi sonra bir kişi, bir anlaşmanın altına bastı imzayı, o gemilerin tamamı bir kurşun atmadan Osmanlı’nın payitahtını işgal ettiler. 1 Mart tezkeresi, Amerikan askerleri Türkiye üzerinden Irak’a girecekti, hükümeti ikna ettiler, tezkere geldi, TBMM, ‘Müslümanın kanını Müslümana akıtmak istemiyoruz’ dedi ve reddedildi.

‘Güvence iki dudak arasında’

Hiçbir devlet memurunun güvencesi kalmıyor, bütün güvence bir kişinin iki dudağı arasında. Devlet memuru kavramı ortadan kalkacak. Hayır çıkarsa niye kaos olsun? Cumhurbaşkanı yerinde, meşruiyeti tartışılmaz, milletin seçtiğinin meşruiyeti mi tartışılır. Başbakan yerinde, bir saray darbesi olmazsa Davutoğlu gibi o da yerinde kalacak. ‘Evet’in vebali ağırdır. Türkiye, nereye gittiği belli olmayan bir yolculuğa çıkmış olacak. Bir kişinin yaptığı hata, 80 milyona mal olacak. Bu ülkeye turist gelmeyecek, demokrasi askıya alınacak.

Haberin Devamı

Polis Haftası’nda karakola ziyaret

Vekâlet edecek kişi seçimle gelsin


Kılıçdaroğlu, kente gelişinde 10 Nisan Polis Haftası nedeniyle, Kuruçeşme’deki karakolu ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, konuşmasında da Polis Haftası’nı anımsatarak, “Polise, askere sıkılan her kurşun, millete sıkılmış bir kurşundur. Milletin, halkın polisi olun, bu halk sizi başınızın üstünde taşır” dedi.

Hodri meydan

Kılıçdaroğlu, dün Show TV, Bloomberg HT ve HaberTürk TV’nin ortak yayınında ise özetle şunları kaydetti:

- 248 ŞEHİDİN HAKKI: (Kontrollü darbe iddiası) 248 şehidin kanı yerde, hakkının aranması lazım. Şunu bir atlatalım, onlara buradan hodri meydan diyorum. Bütün ayrıntıları tartışmaya ve görüşmeye hazırım. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasını masaya yatırmak üzere ister Binali Yıldırım ister Recep Tayyip Erdoğan’a hodri meydan diyorum, gelsinler tartışalım.

Haberin Devamı

- İKNA ETSİNLER: Bir partinin genel başkanı olduktan sonra cumhurbaşkanı tarafsızlık yeminini parlamentoda nasıl yapacak? Ama o makam bir partinin üyesi konumuna gelirse 80 milyonu temsil edemez. Sayısal artış hiçbir zaman güç değildir. O zaman bin yapın milletvekili sayısını, en güçlü meclisi diye afra tafra atın. Ben başkan olsam asla kabul etmem bu yetkileri. Beni ikna etsinler söz veriyorum ben de gidip evet oyu vereceğim. Adım gibi eminim ben bu soruları onlara sorsam dut yemiş bülbül gibi asla konuşmazlar.

- GENSORU VERİLMİYOR: Hakim, tayin olmadan önce bir sürü kulis yapacaklardır, ‘Emrinden çıkmam, ne isterse yaparım’ diyeceklerdir. Mütedeyyin vatandaşlarımın vicdanına sesleniyorum, yolsuzluk yapan bir bakan hakkında dahi gensoru önergesi verilmeyen bir rejimde parlamento güçleniyor demek ne kadar doğrudur.

- KENDİ DANIŞMANI SÖYLEMİŞ: (Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe’nin referandumdan sonra büyük kentlerin yeniden yapılanacağına yönelik Çin’deki eyalet yapısı açıklaması) Bunu Binali Bey’e, Bahçeli’ye sormak lazım, ben böyle cümle kullansaydım kıyameti koparırlardı, kendi danışmanı söylemiş. Dana önce benzer uygulamaları söyledim. Türkiye’nin bekası açısından bu anayasa değişikliği ciddi riskler barındırıyor. (ANKARA Milliyet)